ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Στρατιωτικές επιχειρήσεις πριν το δημοψήφισμα των Κούρδων

Κούρδοι στα καντόνια της βόρειας Συρίας πραγματοποιούν σήμερα τοπικές εκλογές

Από τις χτεσινές επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού στην πόλη Χαουίτζα
Από τις χτεσινές επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού στην πόλη Χαουίτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας για την απώθηση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από την πόλη Χαουίτζα, η οποία βρίσκεται στα δυτικά της πετρελαιοφόρας πόλης Κιρκούκ, ξεκίνησε χτες ο ιρακινός στρατός, ελάχιστες μέρες πριν το δημοψήφισμα των Κούρδων που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτέμβρη.

Η επιχείρηση εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι και πραγματοποιείται τέσσερις μέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των Κούρδων.

Παράλληλα, χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει ερευνητές του Οργανισμού να συγκεντρώσουν στοιχεία στο Ιράκ για να ασκήσουν διώξεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Παράλληλα, οι Κούρδοι της Συρίας οργανώνουν σήμερα στα εδάφη τους τις πρώτες τοπικές εκλογές παρά τη δυσαρέσκεια των κυβερνήσεων σε Συρία και Τουρκία, που αντιδρούν αμφότερες στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στα κουρδικά καντόνια Αφρίν, Φούρατ και Τζαζιρέ, με στόχο την ανάδειξη επιτροπής δημάρχων. Κάλπες θα στηθούν ξανά και στις 3 Νοέμβρη για την εκλογή δημοτικών συμβουλίων και στις 19 Γενάρη για την ανάδειξη των «νομοθετικών συμβουλίων» του κάθε καντονιού, καθώς και μίας νομοθετικής συνέλευσης στο σύνολο των περιοχών της λεγόμενης «ομόσπονδης επαρχίας».

Ρωσο-αμερικανικές αντιπαραθέσεις για τη μοιρασιά

Το ίδιο διάστημα συνεχίζονται οι ανταγωνισμοί αμερικανικών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην πετρελαιοφόρα συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ - επί της ουσίας για τη μοιρασιά την «επόμενη μέρα» - μετά από την προχτεσινή επίθεση μαχητών από τις φιλοαμερικανικές «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), που προκάλεσε χτες την επικοινωνία υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων σε ΗΠΑ και Ρωσία.

Οι αξιωματούχοι αμφοτέρων των χωρών (σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ) εξέτασαν και μοιράστηκαν «χάρτες στα πεδία μάχης, γραφικά και άλλες πληροφορίες» αναφορικά με το πού πολεμούν οι συριακές δυνάμεις που υποστηρίζουν. Ο εκπρόσωπος της «διεθνούς συμμαχίας» των ΗΠΑ Ράιαν Ντίλον πρόσθεσε πως σκοπός αυτής της επικοινωνίας ήταν η αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών χερσαίων δυνάμεων...

Νωρίτερα, η Ρωσία κατηγόρησε τους μαχητές των δυνάμεων SDF ότι πυροβόλησαν εναντίον του συριακού στρατού για να εμποδίσουν την ανάκτηση εδαφών κοντά στο Ντέιρ Εζόρ και προειδοποίησε τους Αμερικανούς στρατιωτικούς ότι θα απαντήσει «κατάλληλα» σε περίπτωση που επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό. Σύμφωνα με το ρωσικό στρατό, τα συριακά στρατεύματα συνεχίζουν την προέλασή τους στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, έχοντας υπό τον έλεγχό τους πάνω από το 85% της πόλης.

Παράλληλα, οι μαχητές των δυνάμεων SDF, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν πως καθαρίζουν πλέον και τους «τελευταίους θύλακες των τζιχαντιστών στην πόλη της Ράκα», προβλέποντας ότι η μάχη «πλησιάζει στο τέλος της».

ΗΠΑ
Νέες κυρώσεις κατά της Β. Κορέας

Στην επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας προχώρησε χτες βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Οι κυρώσεις αναφέρονται σε εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε, και το οποίο επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να εντείνει τις κυρώσεις ενάντια σε άτομα, τράπεζες και επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι «είναι απαράδεκτο οντότητες να υποστηρίζουν οικονομικά το καθεστώς» της Πιονγιάνγκ.

Ο Τραμπ εξήρε το Πεκίνο μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κίνας να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με τη Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι οι νέες κυρώσεις θα κόψουν πηγές εσόδων που χρηματοδοτούν τις βορειοκορεατικές προσπάθειες για ανάπτυξη των οπλικών συστημάτων της.

ΟΗΕ - ΙΡΑΝ
Αντιδράσεις στις απειλές Τραμπ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί απέρριψε χτες την απαίτηση του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στην οποία κατέληξε η χώρα του με τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία τον Ιούνη του 2015 στη Βιέννη.

Ο Ρουχανί δεν παρέλειψε να επικρίνει τον Τραμπ για τις «βαριές κουβέντες» που εκστόμισε σε βάρος της ιρανικής κυβέρνησης κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ την περασμένη Τρίτη, τονίζοντας πως «έκανε μεγάλα λάθη στην ομιλία αυτή» και κάνοντας λόγο για «φτηνές, ανόητες, αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες, που δεν ήταν αντάξιες του ΟΗΕ ή ενός ατόμου που βλέπει τον εαυτό του ως Πρόεδρο μιας χώρας...».

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Μόσχας στη συγκεκριμένη συμφωνία, μερικές ώρες μετά από συνάντησή του με ομολόγους του από τις άλλες πέντε χώρες που έχουν συνυπογράψει τη συμφωνία, αργά το βράδυ της Τετάρτης, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε τους φόβους της γερμανικής κυβέρνησης για κατάργηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, μετά από συνομιλία που είχε με τους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Μ. Βρετανίας. Η Γερμανία θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πως όλες οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία «συμφωνούν πως εφαρμόζεται σύμφωνα με το σχέδιο» και πως τα παράπονα των Αμερικανών «θα πρέπει να συζητηθούν εκτός του πλαισίου της συμφωνίας».

Στη συγκεκριμένη συνάντηση συζητήθηκε η τελευταία εισήγηση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA) Γιούκια Αμάνο, πως το Ιράν εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας. Το ίδιο αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος είχε την πρώτη συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, την οποία χαρακτήρισε «χρήσιμη, πολύ ανοιχτή, ειλικρινή και συγκεκριμένη». Επανέλαβε ωστόσο πως οι ΗΠΑ «έχουν μεγάλο πρόβλημα» με τη συμφωνία. Πάντως, αν ο Τραμπ δεν επιβεβαιώσει τον ερχόμενο μήνα ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τη συμφωνία, το αμερικανικό Κογκρέσο θα πρέπει σε 60 μέρες να αποφασίσει αν θα επιβάλει και πάλι τις κυρώσεις που αποσύρθηκαν με τη συμφωνία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ - ΡΟΖΟ.-- Εκτεταμένες ζημιές, πλημμύρες και διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όλο το Πουέρτο Ρίκο προκάλεσε χτες ο κυκλώνας «Μαρία» που «σάρωσε» το νησί, με ανέμους ταχύτητας έως και 250 χλμ. την ώρα. Νωρίτερα πέρασε και από τις ανατολικές ακτές της Κοινοπολιτείας της Δομινίκα, προκαλώντας συνολικά το θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων, ενώ υπάρχουν και 20 αγνοούμενοι. Αργότερα χτες το απόγευμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κήρυξε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής το Πουέρτο Ρίκο, προκειμένου να αποδεσμευτούν ομοσπονδιακά κεφάλαια για την ανοικοδόμηση του νησιού.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-- Μετά το μπαράζ συλλήψεων αξιωματούχων της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας και την κατάσχεση του περισσότερου υλικού για το λεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της την 1η του Οκτώβρη, από την ισπανική αστυνομία, η τοπική κυβέρνηση αναγνώρισε τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας δήλωσε ότι «είναι φανερό πως οι κανόνες του παιγνιδιού αλλοιώθηκαν». Χτες υπήρξαν μαζικές αντιδράσεις στο κλίμα αστυνομοκρατίας και το βέβαιο είναι ότι η ενδοαστική σύγκρουση που αξιοποιεί τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα της Ισπανίας, θα συνεχιστεί και θα εγκλωβίζει και λαϊκές δυνάμεις.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Σε συνεργασία με την ταϊβανέζικη εταιρεία παραγωγής κινητών τηλεφώνων HTC προχώρησε χτες το διεθνές μονοπώλιο υψηλής τεχνολογίας «Google». Η συμφωνία ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προβλέπει ένταξη μέρους των υπαλλήλων της HTC στην «Google» και επενδύσεις στην παραγωγή προϊόντων τεχνολογίας, ώστε να ανταγωνιστεί τα «αντίπαλα» μονοπώλια της «Apple» και της «Amazon».

72η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
Στο επίκεντρο ανταγωνισμοί και «τρομοκρατία»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Η τεταμένη κατάσταση στη Βόρεια Κορέα και τη Μέση Ανατολή, ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας», οι ανισότητες (σύμφυτο του καπιταλιστικού συστήματος) και η κλιματική αλλαγή απασχόλησαν και το τελευταίο 48ωρο σημαντικό μέρος από τις ομιλίες ηγετών δεκάδων χωρών στο βήμα της φετινής, 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε - ιν κάλεσε τη γειτονική Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει «τις παράτολμες επιλογές» που την οδηγούν στην απομόνωση και να επιλέξει την οδό του «διαλόγου» για την εξεύρεση λύσης. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, μιλώντας νωρίτερα, κάλεσε τους ηγέτες των χωρών - μελών του ΟΗΕ να προχωρήσουν σε «απαραίτητη δράση για να αναχαιτίσουν τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Β. Κορέας». Εξήρε τη στάση των ΗΠΑ, που έχουν ανακοινώσει πως μελετούν «όλες τις λύσεις», αλλά και την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 11 Σεπτέμβρη για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Β. Κορέας, και κάλεσε Κίνα και Ρωσία να βοηθήσουν στην εφαρμογή των κυρώσεων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κάλεσε την αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων στο Ιράκ να ακυρώσει το προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτέμβρη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, υποστηρίζοντας ότι η διεξαγωγή του θα ανοίξει «καινούργιο κύκλο συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης» στη Μέση Ανατολή. «Μην ξεκινάτε μια διαδικασία που θα σας στερήσει και αυτά που έχετε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί «η μάστιγα της ανισότητας στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, σε συνδυασμό με τις παράνομες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες», κυρίως σε αφρικανικές χώρες, ζητώντας από τον ΟΗΕ να παίξει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Επί της ουσίας, ζήτησε ο καπιταλισμός που και αυτός στηρίζει να γίνει πιο «ανθρώπινος».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εστίασε στις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει ο κόσμος από την «τρομοκρατία», που «δεν αναγνωρίζει σύνορα», προτείνοντας να αντιμετωπιστεί «από έναν ισχυρό ΟΗΕ που θα διατηρεί την παγκόσμια τάξη και τις αξίες». Αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι υποβαθμίζει το περιβάλλον και δυσχεραίνει τη ζωή εκατομμυρίων, που εγκαταλείπουν τις εστίες τους αναζητώντας «καλύτερη ζωή». Κατήγγειλε την κυβέρνηση της Συρίας για τη χρήση χημικών όπλων «σε βάρος αμάχων» και την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας για τις απειλές που εκτοξεύει για χρήση πυρηνικών όπλων. Θυμήθηκε ακόμη και τις «μαζικές ανισότητες σε όλο τον κόσμο».

Νωρίτερα, η Μέι σε συνεργασία με ομολόγους της από τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες άσκησαν πιέσεις σε μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο ίντερνετ, όπως οι ιστοσελίδες «κοινωνικής δικτύωσης», προκειμένου να «αντιμετωπίσουν τις διαδικτυακές αναρτήσεις που προωθούν την τρομοκρατία», ώστε να μπορούν βραχυπρόθεσμα να τις «κατεβάζουν» μέσα σε διάστημα δύο ωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ