Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
72η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
Στο επίκεντρο ανταγωνισμοί και «τρομοκρατία»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Η τεταμένη κατάσταση στη Βόρεια Κορέα και τη Μέση Ανατολή, ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας», οι ανισότητες (σύμφυτο του καπιταλιστικού συστήματος) και η κλιματική αλλαγή απασχόλησαν και το τελευταίο 48ωρο σημαντικό μέρος από τις ομιλίες ηγετών δεκάδων χωρών στο βήμα της φετινής, 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε - ιν κάλεσε τη γειτονική Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει «τις παράτολμες επιλογές» που την οδηγούν στην απομόνωση και να επιλέξει την οδό του «διαλόγου» για την εξεύρεση λύσης. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, μιλώντας νωρίτερα, κάλεσε τους ηγέτες των χωρών - μελών του ΟΗΕ να προχωρήσουν σε «απαραίτητη δράση για να αναχαιτίσουν τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Β. Κορέας». Εξήρε τη στάση των ΗΠΑ, που έχουν ανακοινώσει πως μελετούν «όλες τις λύσεις», αλλά και την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 11 Σεπτέμβρη για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Β. Κορέας, και κάλεσε Κίνα και Ρωσία να βοηθήσουν στην εφαρμογή των κυρώσεων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κάλεσε την αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων στο Ιράκ να ακυρώσει το προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτέμβρη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, υποστηρίζοντας ότι η διεξαγωγή του θα ανοίξει «καινούργιο κύκλο συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης» στη Μέση Ανατολή. «Μην ξεκινάτε μια διαδικασία που θα σας στερήσει και αυτά που έχετε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί «η μάστιγα της ανισότητας στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, σε συνδυασμό με τις παράνομες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες», κυρίως σε αφρικανικές χώρες, ζητώντας από τον ΟΗΕ να παίξει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Επί της ουσίας, ζήτησε ο καπιταλισμός που και αυτός στηρίζει να γίνει πιο «ανθρώπινος».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εστίασε στις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει ο κόσμος από την «τρομοκρατία», που «δεν αναγνωρίζει σύνορα», προτείνοντας να αντιμετωπιστεί «από έναν ισχυρό ΟΗΕ που θα διατηρεί την παγκόσμια τάξη και τις αξίες». Αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι υποβαθμίζει το περιβάλλον και δυσχεραίνει τη ζωή εκατομμυρίων, που εγκαταλείπουν τις εστίες τους αναζητώντας «καλύτερη ζωή». Κατήγγειλε την κυβέρνηση της Συρίας για τη χρήση χημικών όπλων «σε βάρος αμάχων» και την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας για τις απειλές που εκτοξεύει για χρήση πυρηνικών όπλων. Θυμήθηκε ακόμη και τις «μαζικές ανισότητες σε όλο τον κόσμο».

Νωρίτερα, η Μέι σε συνεργασία με ομολόγους της από τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες άσκησαν πιέσεις σε μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο ίντερνετ, όπως οι ιστοσελίδες «κοινωνικής δικτύωσης», προκειμένου να «αντιμετωπίσουν τις διαδικτυακές αναρτήσεις που προωθούν την τρομοκρατία», ώστε να μπορούν βραχυπρόθεσμα να τις «κατεβάζουν» μέσα σε διάστημα δύο ωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ