Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμάζονται νέες φόρμουλες διχοτόμησης

Σήμερα η συνάντηση Γκουτέρες - Αναστασιάδη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Με έμφαση στην αξιοποίηση του λεγόμενου «πλαισίου Γκουτέρες» συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό, που - ανεξάρτητα από την ταχύτητα και τη σύνθεσή τους - εξυπηρετούν τη διχοτόμηση του νησιού, με βαθύτερο εγκλωβισμό του στα επικίνδυνα γεωπολιτικά σχέδια ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι εκ προοιμίου θετική για συνέχιση της συζήτησης στη βάση του «εγγράφου Γκουτέρες», εννοώντας το «πακέτο» προτάσεων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη διαμόρφωση «μηχανισμού εφαρμογής» της όποιας συμφωνίας (με τη συμμετοχή και δυνάμεων «κάτι εκτός Κύπρου»), την εκ περιτροπής προεδρία κ.τ.λ.

Σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να συναντηθεί με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Αλλωστε, η κυπριακή αντιπροσωπεία έχει διάφορες συναντήσεις στις ΗΠΑ, με κυρίαρχα θέματα το Κυπριακό αλλά και τα Ενεργειακά. Ετσι, ο Ν. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κοέν, ο οποίος διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών και τη λύση του Κυπριακού. Μάλιστα, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι ο Κοέν αναμένεται να επισκεφτεί την Κύπρο πριν το τέλος του 2017 (σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Κοέν τις επόμενες μέρες θα βρεθεί σε Ελλάδα και Τουρκία).

Την ίδια στιγμή, Τουρκία και Κατεχόμενα διαμηνύουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, με κάθε τρόπο. Ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι εάν υπάρξει νέα φάση διαπραγματεύσεων, αυτές θα πρέπει να γίνουν στη βάση της ισότητας. «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι οι Τουρκοκύπριοι θα γίνουν μειονότητα των Ελληνοκυπρίων» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι όσον αφορά τα ενεργειακά αποθέματα στη Μεσόγειο, η «ελληνοκυπριακή πλευρά» δεν μπορεί να ενεργεί μονόπλευρα και η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει εκτός, ότι τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Ακόμα, χαρακτήρισε βασικό πρόβλημα το ότι η διεθνής κοινότητα επιβραβεύει τους Ελληνοκυπρίους, αν και αυτοί είναι που έχουν καταλύσει το συνεταιρισμό.

Τέλος, χαρακτηριστική είναι και η απάντηση που έδωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ερώτηση βουλευτή του CHP στην τουρκική Βουλή, υποστηρίζοντας ότι «ορισμένα οικόπεδα που οι Ελληνοκύπριοι ανοίγουν με αποκαλούμενες διεθνείς προσφορές εμπίπτουν στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο». «Δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια στις ελληνοκυπριακές δραστηριότητες, αντίθετα θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση μαζί με την τουρκοκυπριακή κυβέρνηση», είπε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση των Γκουτέρες - Τατάρ αύριο στη Νέα Υόρκη (2024-04-04 00:00:00.0)
Καθ' οδόν το «Ορούτς Ρέις» και η Λουτ (2019-08-29 00:00:00.0)
Προχωρούν οι επίσημες και οι ανεπίσημες συναντήσεις (2017-03-18 00:00:00.0)
Επαφές σε επίπεδο τεχνοκρατών στην Ελβετία (2017-01-19 00:00:00.0)
Σε πρώτο πλάνο το παζάρι για εγγυήσεις και ασφάλεια (2016-08-24 00:00:00.0)
Επισκέψεις και καταγραφή επενδυτικού «ενδιαφέροντος» (2014-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ