Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIΤ
Σήμερα η ομιλία Μέι για το μέλλον της διαπραγμάτευσης...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Βαρυσήμαντη ομιλία στη Φλωρεντία της Ιταλίας έχει προγραμματίσει να εκφωνήσει σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη φάση των σκληρών παζαριών Ηνωμένου Βασιλείου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αναμένεται να ξαναρχίσουν από Δευτέρα στις Βρυξέλλες και στόχο την εξασφάλιση της έναρξης παράλληλων διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών μέχρι το τέλος τρέχοντος έτους.

Η ίδια ενημέρωσε χτες το υπουργικό συμβούλιο για το περιεχόμενο της ομιλίας της, όμως τίποτε σχετικό δεν έγινε άμεσα γνωστό σε δημοσιογράφους. Ηταν ωστόσο χαρακτηριστική η επιλογή των υπουργών Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον (που θεωρείται υπέρμαχος του λεγόμενου «σκληρού» Brexit), και Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ (υπέρμαχος του ήπιου Brexit), να εμφανιστούν, μετά το υπουργικό συμβούλιο, να περπατούν δίπλα - δίπλα «συμφιλιωμένοι». Από την άλλη, δεν διαψεύστηκαν ούτε χτες οι πληροφορίες των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» πως η Μέι θα προτείνει να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ με περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ έως τουλάχιστον το 2020, ώστε να εξασφαλίσει την έναρξη παράλληλων διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Το ποσό, ωστόσο, είναι πολύ κατώτερο από τις προσδοκίες των αξιωματούχων της ΕΕ που θα ήθελαν 60 έως 100 δισεκατομμύρια...

Η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε πως η Μέι επέλεξε να εκφωνήσει την ομιλία της στη Φλωρεντία δίχως να έχει κανονίσει διμερή συνάντηση με την κυβέρνηση του Ιταλού ομολόγου της Πάολο Τζεντιλόνι. Πρόσθεσε πως η Μέι θα εκφωνήσει ομιλία «για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρώπη» λόγω των «βαθιών πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών που είχε επί αιώνες το Ηνωμένο Βασίλειο με την Φλωρεντία, πόλη φημισμένη για την εμπορική της δύναμη κατά το παρελθόν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ