Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Στρατιωτικές επιχειρήσεις πριν το δημοψήφισμα των Κούρδων

Κούρδοι στα καντόνια της βόρειας Συρίας πραγματοποιούν σήμερα τοπικές εκλογές

Από τις χτεσινές επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού στην πόλη Χαουίτζα
Από τις χτεσινές επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού στην πόλη Χαουίτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας για την απώθηση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από την πόλη Χαουίτζα, η οποία βρίσκεται στα δυτικά της πετρελαιοφόρας πόλης Κιρκούκ, ξεκίνησε χτες ο ιρακινός στρατός, ελάχιστες μέρες πριν το δημοψήφισμα των Κούρδων που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτέμβρη.

Η επιχείρηση εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι και πραγματοποιείται τέσσερις μέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των Κούρδων.

Παράλληλα, χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει ερευνητές του Οργανισμού να συγκεντρώσουν στοιχεία στο Ιράκ για να ασκήσουν διώξεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Παράλληλα, οι Κούρδοι της Συρίας οργανώνουν σήμερα στα εδάφη τους τις πρώτες τοπικές εκλογές παρά τη δυσαρέσκεια των κυβερνήσεων σε Συρία και Τουρκία, που αντιδρούν αμφότερες στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στα κουρδικά καντόνια Αφρίν, Φούρατ και Τζαζιρέ, με στόχο την ανάδειξη επιτροπής δημάρχων. Κάλπες θα στηθούν ξανά και στις 3 Νοέμβρη για την εκλογή δημοτικών συμβουλίων και στις 19 Γενάρη για την ανάδειξη των «νομοθετικών συμβουλίων» του κάθε καντονιού, καθώς και μίας νομοθετικής συνέλευσης στο σύνολο των περιοχών της λεγόμενης «ομόσπονδης επαρχίας».

Ρωσο-αμερικανικές αντιπαραθέσεις για τη μοιρασιά

Το ίδιο διάστημα συνεχίζονται οι ανταγωνισμοί αμερικανικών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην πετρελαιοφόρα συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ - επί της ουσίας για τη μοιρασιά την «επόμενη μέρα» - μετά από την προχτεσινή επίθεση μαχητών από τις φιλοαμερικανικές «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), που προκάλεσε χτες την επικοινωνία υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων σε ΗΠΑ και Ρωσία.

Οι αξιωματούχοι αμφοτέρων των χωρών (σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ) εξέτασαν και μοιράστηκαν «χάρτες στα πεδία μάχης, γραφικά και άλλες πληροφορίες» αναφορικά με το πού πολεμούν οι συριακές δυνάμεις που υποστηρίζουν. Ο εκπρόσωπος της «διεθνούς συμμαχίας» των ΗΠΑ Ράιαν Ντίλον πρόσθεσε πως σκοπός αυτής της επικοινωνίας ήταν η αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών χερσαίων δυνάμεων...

Νωρίτερα, η Ρωσία κατηγόρησε τους μαχητές των δυνάμεων SDF ότι πυροβόλησαν εναντίον του συριακού στρατού για να εμποδίσουν την ανάκτηση εδαφών κοντά στο Ντέιρ Εζόρ και προειδοποίησε τους Αμερικανούς στρατιωτικούς ότι θα απαντήσει «κατάλληλα» σε περίπτωση που επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό. Σύμφωνα με το ρωσικό στρατό, τα συριακά στρατεύματα συνεχίζουν την προέλασή τους στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, έχοντας υπό τον έλεγχό τους πάνω από το 85% της πόλης.

Παράλληλα, οι μαχητές των δυνάμεων SDF, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν πως καθαρίζουν πλέον και τους «τελευταίους θύλακες των τζιχαντιστών στην πόλη της Ράκα», προβλέποντας ότι η μάχη «πλησιάζει στο τέλος της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ