Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Κατήγγειλαν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης Μακρόν

Το υπουργικό συμβούλιο συζητά σήμερα τις πρώτες από τις ανατροπές που προωθούνται για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας της χώρας»

Από τη χτεσινή πορεία στο Παρίσι

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή πορεία στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Με πλακάτ που κατάγγελλαν ότι τα νέα αντεργατικά μέτρα θα γεμίσουν τη χώρα με «Εργαζόμενους μίας χρήσης!» διαδήλωσαν χτες στο Παρίσι και δεκάδες ακόμα πόλεις της Γαλλίας εργατοϋπάλληλοι που συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις, ενάντια στις νέες αντεργατικές ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ. Σε διάφορους κλάδους όπως η Χημική Βιομηχανία, έγινε 24ωρη απεργία, με μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες σε αρκετές περιοχές.

Με πρωτοβουλία συνδικαλιστικών οργανώσεων που ανήκουν στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) όπως η Federacion National des Industries Chimiques - FNIC (Εθνική Ομοσπονδία εργαζομένων σε Χημικές Βιομηχανίες), έγινε προσπάθεια να οργανωθεί μαχητική απάντηση ενάντια στις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, κόντρα και στις υπονομευτικές προσπάθειες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Ενδεικτική ήταν ακόμα μια φορά η στάση της ηγεσίας της CGT (όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας), που από τη μία καλούσε σε μέρα «αγωνιστικών πρωτοβουλιών» και από την άλλη ήδη έχει ξεκινήσει ζυμώσεις για το πώς θα πάρει μέρος και στο διάλογο για την επόμενη φάση των ανατροπών, με θέμα αντιδραστικές αλλαγές στην επαγγελματική κατάρτιση και τη μαθητεία, τον επόμενο μήνα. Δηλαδή, πρόκειται για ηγεσίες που εργάζονται εντατικά ώστε όποια αγωνιστικά σκιρτήματα εκφράζονται, να μετατρέπονται σε «πιέσεις» και «παρεμβάσεις» για «καλύτερες διαπραγματεύσεις», για συνέχιση στημένων παζαριών που ωφελούν μόνο το μεγάλο κεφάλαιο.

«Λέμε "όχι" στο πρόγραμμα της MEDEF (σ.σ. ένωση των Γάλλων βιομηχάνων), μέσα στις επιχειρήσεις αλλά και στο δρόμο!» έγραφαν πανό διαδηλωτών στην Τουλούζη, ενώ σύμφωνα με τη «Λε Μοντ», συνολικά είχαν προγραμματιστεί 200 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. «Μακρόν - μαριονέτα των εργοδοτών!», «Η (αντεργατική) επίθεση προχωρά Εμπρός!» (La regression en Marche!) σημείωναν άλλα πανό, σε πόλεις όπως η Μασσαλία, η Λυόν κ.τ.λ., αξιοποιώντας σε λογοπαίγνια και το όνομα του νεοσύστατου κόμματος του Μακρόν «En Marche» (Εμπρός!), που πολλοί είχαν προβάλει ως κάτι καινοτόμο και διαφορετικό από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει και να εγκρίνει τα πρώτα από τα διατάγματα με τα οποία δρομολογούνται σειρά νέων ανατροπών, όπως η μεγαλύτερη απελευθέρωση των απολύσεων, η αχρήστευση ουσιαστικά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, η ευρεία διάδοση επιχειρησιακών Συμβάσεων κομμένων και ραμμένων στις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας, η υπονόμευση της συνδικαλιστικής οργάνωσης κ.τ.λ. Τον Ιούλη, η Βουλή είχε εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να αξιοποιήσει διάταξη του Συντάγματος που προβλέπει ότι μπορεί να νομοθετήσει απλά με διατάγματα που θα εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ