Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Επίδειξη ισχύος από σιίτες Χούτι στη Σαναά

ΣΑΝΑΑ.--

Συγκέντρωση και πορεία με τις σημαίες της Υεμένης στα χέρια πραγματοποίησαν χτες δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές των σιιτών μαχητών Χούτι, που κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης πριν από τρία χρόνια, προκαλώντας στη συνέχεια την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας.

Οι υποστηρικτές των Χούτι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαμπιίν, στο κέντρο της Σαναά, εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, ενώ σαουδαραβικά βομβαρδιστικά πετούσαν απειλητικά πάνω από την πρωτεύουσα. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Χούτι, Αμπντελαζίζ μπιν Χάμπτουρ, διαβεβαίωσε το πλήθος πως από τη Σαναά «θα απελευθερωθεί όλη η Υεμένη».

Η κατάληψη της πρωτεύουσας και του μεγαλύτερου μέρους της βόρειας Υεμένης από τους σίιτες Χούτι ανάγκασε, πριν περίπου τρία χρόνια, τον Πρόεδρο Χάντι να παραιτηθεί και να αναζητήσει στη συνέχεια καταφύγιο στο νότιο τμήμα της χώρας. Ακολούθως ζήτησε την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών σε βάρος της χώρας του, επέμβαση που ξεκίνησε το Μάρτη του 2015.

Εκτοτε, οι βόμβες των βομβαρδιστικών της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της έχουν σκοτώσει πολλές χιλιάδες αμάχους, έχουν φέρει στα πρόθυρα υποσιτισμού ή λιμοκτονίας 17.000.000 ανθρώπους και έχουν ενισχύσει δυνάμεις τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» στο κεντρικό τμήμα της χώρας, δίνοντας το πρόσχημα στις ΗΠΑ για νέες επεμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ