Πέμπτη 19 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επαφές σε επίπεδο τεχνοκρατών στην Ελβετία

Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την ελπίδα να διαμορφωθούν προτάσεις που θα επιτρέψουν ολοκλήρωση της συμφωνίας

Από το πρώτο σκέλος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στις 12 Γενάρη
Από το πρώτο σκέλος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στις 12 Γενάρη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ξεκίνησαν χτες στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας οι συναντήσεις τεχνοκρατών από Κυπριακή Δημοκρατία, ψευδοκράτος και τις «εγγυήτριες δυνάμεις» Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανία, όπως αποφασίστηκε στο αρχικό σκέλος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Κυπριακό, στις 12 Γενάρη. Οι νέες επαφές γίνονται ενώ εντείνονται οι διεργασίες για την εύρεση μιας συμβιβαστικής «φόρμουλας», την οποία θα αποδεχτούν όλοι, με ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα «παραταγμένα» σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, με ανταγωνιστικούς γεωστρατηγικούς και ενεργειακούς σχεδιασμούς να μεγαλώνουν τους κινδύνους για τους λαούς όλης της περιοχής. Σε αυτήν τη βάση έχει διαμορφωθεί και η νέα «λύση» διχοτόμησης του νησιού, για της οποίας την αποδοχή «φουντώνουν» και οι εκβιασμοί σε βάρος του κυπριακού λαού, στη λογική του «μικρότερου κακού» και ενώ όλες οι πλευρές έχουν πάντα έτοιμες «εναλλακτικές», από την πλευρά βέβαια στήριξης των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Πληροφορίες κυπριακών και διεθνών ΜΜΕ εμφάνιζαν τον ΟΗΕ να έχει ετοιμάσει «πλαίσιο εργασίας» (χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες) για να προχωρήσει ένας συμβιβασμός και να γίνει σύντομα μια νέα συνάντηση με πολιτική, πια, εκπροσώπηση που θα οδηγήσει σε μια, έστω, «καταρχήν συμφωνία». Βεβαίως, δραστήριο ρόλο επιδιώκουν μια σειρά ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Πολλά έχουν γραφτεί για την «κινητικότητα» που οι Βρυξέλλες αναπτύσσουν, για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, ενώ και οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, εν αναμονή βεβαίως και της ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησης Τραμπ. Να καταγραφεί ότι, χτες, σύμφωνα με τη «Χαραυγή», ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα Κάθλιν Ντόχερτι στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, όπου έγινε «ανασκόπηση» των συνομιλιών στη Γενεύη και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Επίσης, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί.

Στο μεταξύ, όπως εξήγησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης για τις επαφές στο Μοντ Πελεράν, στόχος είναι να προκύψει έγγραφο εργασίας που θα επιτρέπει τη συνέχεια της Διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο, με θετικές προοπτικές για κατάληξη.

Από τη δική του μεριά, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, το βράδυ της Τρίτης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν εκείνες οι μορφές προτάσεων που θα μας επιτρέψουν να ξεπερασθεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε πως το τι θα γίνει «θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση της Τουρκίας».

Πάντως, τα μέλη της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή και Κύπρος Χρυσοστομίδης εξήγησαν στο ΡΙΚ ότι παραμένουν σημαντικές διαφορές και σε κεφάλαια πλην της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Για παράδειγμα, στο Περιουσιακό παραμένουν οι διαφωνίες για το αν τον πρώτο λόγο στο δικαίωμα αποκατάστασης της περιουσίας θα έχει ο αρχικός ιδιοκτήτης ή ο (μέχρι πρότινος) χρήστης. Ενώ στη Διακυβέρνηση, παραμένουν διαφωνίες για το αν η τουρκοκυπριακή πλευρά θα έχει δικαίωμα ψήφου σε όλους τους τομείς λειτουργίας του κράτους.

Ο Μουσταφά Ακιντζί

Βεβαίως, τα πεδία στα οποία εκφράζονται διαφωνίες μπορούν να γίνουν και πεδία στα οποία θα διαδραματιστεί το πιο έντονο «πάρε - δώσε», αφού είναι σίγουρο ότι οι επαφές στην Ελβετία δεν θα περιοριστούν μόνο στην Ασφάλεια, αλλά θα αποτυπώσουν το ολόπλευρο αλισβερίσι στο οποίο κάθε πλευρά διεκδικεί διάφορα ανταλλάγματα.

Στα Κατεχόμενα, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί είπε πως δεν υπάρχει ούτε ένας Τουρκοκύπριος που θα αποδεχόταν το χάρτη που τα ΜΜΕ απέδωσαν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, υποστηρίζοντας ότι είναι διαφορετικός αυτός που πραγματικά υποβλήθηκε.

Επέμεινε ότι οι Τουρκοκύπριοι πάντα επιθυμούσαν την λύση του Κυπριακού, όμως με σεβασμό στα δικαιώματά τους και ότι αν η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά εγκαταλείψουν τη φιλοσοφία «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις» τότε θα είναι εφικτή η λύση. Υπογράμμισε ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι οι όροι με τους οποίους θα παραμείνει μέρος των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, αλλά και ότι σε περίπτωση «λύσης», το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί ώστε «οι εντάσεις στην περιοχή να εξαλειφθούν και τη θέση τους θα πάρουν οι συνεργασίες». Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πολλοί Ελληνοκύπριοι επιχειρηματίες έχουν αντιληφθεί ότι μια συνεργασία με την Τουρκία έχει πολλά οικονομικά οφέλη, αλλά και ότι σε περίπτωση λύσης θα μπορεί να γίνεται χρήση των λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας.

  • Κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι σύντομα αναμένεται στην Κύπρο το πλοίο ανοικτής θαλάσσης που χάρισε στην Κυπριακή Δημοκρατία το Σουλτανάτο του Ομάν, από το 2014 αφού εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής, των οποίων το κόστος πλησίασε τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Το πλοίο έχει συνολικό μήκος 61,47 μέτρα και πλάτος 10,67 μέτρα, ενώ ο ερχομός του στην Κύπρο θα αποτελεί ουσιαστικά «το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μικρού στολίσκου από την Εθνική Φρουρά, μαζί με τα πλοία ανοικτής θαλάσσης για τα οποία έχουν υπογραφεί σχετικές συμβάσεις. Ολα τα πλοία που θα αποκτηθούν θα χρησιμοποιούνται για επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και για ασκήσεις και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», όπως τόνιζε χτες και ο «Φιλελεύθερος».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ