Πέμπτη 19 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Μέτωπο σε κυβέρνηση και δημάρχους για σταθερή δουλειά

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες συμμετείχαν χτες στην πανελλαδική στάση εργασίας

Στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Στη Θεσσαλονίκη
Στάση εργασίας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής οργάνωσε προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, προβάλλοντας το ζήτημα των συμβασιούχων, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, αλλά και εκφράζοντας την αντίθεσή του στην προοπτική κατάργησης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Μιλώντας στην προσυγκέντρωση, ο Φ. Κυπραίος, μέλος του Συνδικάτου και πρόεδρος του Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Καισαριανής, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ακόμα μια φορά επιχειρεί να ξεγελάσει τους συναδέλφους συμβασιούχους, καλλιεργώντας κλίμα αυταπάτης και αναμονής ότι τάχα θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε λύση. Καμιά αυταπάτη και καμία αναμονή. Το προηγούμενο διάστημα με τον αγώνα μας καταφέραμε να παραμείνουμε στη δουλειά. Σήμερα κλιμακώνουμε. Συνεχίζουμε για να έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Ακόμα, ανέδειξε τις ευθύνες της ΚΕΔΕ και της πλειοψηφίας των δημάρχων που στέκονται «συστηματικά ενάντια στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων». Αλλά και τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ («Συνδικαλιστική Ανατροπή» και ΔΑΚΕ), που μαζί με το ΜΕΤΑ (ΛΑΕ) αρνήθηκαν να υιοθετήσουν το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στην Αθήνα
Στην Αθήνα
Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων έθεσε το ζήτημα των ΒΑΕ σε συνάντηση που είχε με τον Αν. Νεφελούδη, γγ του υπουργείου.

Ο Αν. Νεφελούδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι προβλέπει ο νόμος που ψήφισε για το μισθολόγιο, δηλαδή εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία, που σημαίνει συρρίκνωση και κατάργηση ΒΑΕ. Ενημερώνοντας τους εργαζόμενους ο γραμματέας του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, Χρ. Κυριαζής, κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης που μεθοδεύει την κατάργηση των ΒΑΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους να εντείνουν τη δράση τους για να μην επιτρέψουν αυτούς τους σχεδιασμούς.

Στη συνέχεια, έγινε νέα συνάντηση για το ζήτημα των συμβασιούχων με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, ο οποίος ουσιαστικά απάντησε με ένα ευχολόγιο, ότι η κυβέρνηση θέλει να συνεχιστούν οι συμβάσεις, αλλά δεν μπορεί να δεσμευθεί γι' αυτό. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο, ισχυρίζεται ότι «αναζητά συνολική, δίκαιη και οριστική λύση στο πρόβλημα της εργασιακής ομηρείας», παράλληλα όμως ξεκαθαρίζει ότι η «λύση» αυτή θα δοθεί «με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα αλλά και στο ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο».

Στην πραγματικότητα, όλα τα ενδεχόμενα σε βάρος των εργαζομένων παραμένουν ανοιχτά: Το πρόβλημα της πληρωμής συνεχίζεται και η λύση του δεν έχει ακόμα δοθεί, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για απολύσεις. Την ίδια στιγμή, οι προτάσεις και οι λύσεις του υπουργείου φτάνουν το πολύ μέχρι το τέλος του 2017, αφού αφήνουν εκτός συζήτησης το αίτημα για μετατροπή των Συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Σε Θεσσαλονίκη και Κόρινθο

Μαζική ήταν η συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη, που έγινε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης.

Συμμετείχαν, επίσης, εργαζόμενοι από μια σειρά δήμους του νομού και μαζί τους οι απολυμένοι συμβασιούχοι από το Δήμο Κασσάνδρας Χαλκιδικής, αλλά και οι απολυμένοι από το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. Παρά τη βροχή και την παγωνιά, οι εργαζόμενοι διαδήλωναν επί ώρες έξω από το ΥΜΑΘ και στο πλαίσιο της κινητοποίησης μετέφεραν τα δίκαια αιτήματά τους σε εκπρόσωπο του πρωθυπουργικού γραφείου.

Επιτυχία σημείωσε η συγκέντρωση που οργάνωσε έξω από το Δημαρχείο η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Δήμου Κορίνθου, όπου η δημοτική αρχή όχι μόνο αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις, αλλά και δεν δέχεται να συναντηθεί μαζί τους.

Στη συγκέντρωση μίλησε εκπρόσωπος της Επιτροπής, καθώς και άλλων σωματείων και φορέων, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Εγινε, επίσης, συμβολικός αποκλεισμός του Δημαρχείου για μία ώρα, παρά την προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων. Για άλλη μια φορά, η δημοτική αρχή απουσίαζε. Σε σύσκεψη που ακολούθησε, οι συμβασιούχοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και έδωσαν νέο ραντεβού στις 24 Γενάρη, στις 11 π.μ., στην Επιθεώρηση Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ