ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σειρά έχουν οι ζυμώσεις για το «Συριακό Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου»

Σήμερα αναμένεται στη Μόσχα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΙΑΝΤ - ΜΟΣΧΑ.--

Νέα ορμή στις ιμπεριαλιστικές διεργασίες αλλά και κόντρες για τη Συρία (αλλά και το Ιράκ) δίνει η προχτεσινή Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν στο Σότσι, επιταχύνοντας τις ζυμώσεις για την «πολιτική μετάβαση» αλλά και την «ανοικοδόμηση» της ισοπεδωμένης από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι υπάρχει σταθερή συμφωνία για τη διενέργεια, σύντομα, του «Συριακού Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου» (δηλαδή για την επίσημη «θεσμοθέτηση» μιας πλατφόρμας διαλόγου για την «πολιτική μετάβαση» στη Συρία, στην οποία πρωτοστατεί η Ρωσία και στην οποία έκανε ρητή αναφορά και το Κοινό Ανακοινωθέν της συνάντησης στο Σότσι). Ο Πεσκόφ μίλησε για «εντατική δουλειά» που θα προηγηθεί, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τους συμμετέχοντες στο «Κογκρέσο», σημειώνοντας ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τις επισημάνσεις των Τούρκων για αποκλεισμό δυνάμεων που θεωρούν απειλή για την «εθνική ασφάλειά» τους, αλλά και επισημαίνοντας πως η σύγκληση του Κογκρέσου δεν αφορά απλά «προθέσεις», αλλά μια «ξεκάθαρη τοποθέτηση».

Στο μεταξύ, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως σήμερα φτάνει στη Μόσχα ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, για επαφές με βασικό θέμα - σύμφωνα με το υπουργείο - την προετοιμασία του Κογκρέσου.

Την ίδια στιγμή, στη Δαμασκό, πηγές του συριακού ΥΠΕΞ σημείωναν προχτές στο πρακτορείο «ΣΑΝΑ» ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται «να στηρίξει κάθε πολιτικό βήμα που σέβεται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας». Οι ίδιες πηγές εμφάνισαν τη Σύνοδο Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν ως συμπλήρωμα της συνάντησης των ηγετών Ρωσίας - Συρίας που είχε γίνει μια μέρα πριν. Επιπλέον, η πολιτική σύμβουλος του προέδρου, Μπουτάινα Σααμπάν, δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να συνδιαλλαγούμε με εκείνους που πιστεύουν στην πολιτική λύση της κρίσης και την υπευθυνότητα της άλλης πλευράς», εκτιμώντας ότι ακόμα δεν είναι σαφής η επιθυμία αλλά και η ικανότητα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση.

Οπως και να έχουν τα πράγματα, η «επόμενη μέρα» στη Συρία θα είναι αποτέλεσμα διαμάχης ανάμεσα σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά «στρατόπεδα», δεδομένου του ενδιαφέροντος που «τρέφουν» για την ευρύτερη περιφέρεια πολλοί μονοπωλιακοί κολοσσοί, αλλά και υπό το βάρος διαφόρων ανακατατάξεων και αναπροσαρμογών πολλών συμμαχιών. Πριν λίγες μέρες, για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο «France24», δήλωσε: «Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ορισμένες σκέψεις να παραμείνουν στη Συρία περισσότερο από ό,τι είχαν πρόθεση αρχικά και ίσως σχεδιάζουν να είναι εκεί ενάντια στη ρωσική και την ιρανική παρουσία... Αν αυτός είναι ο στόχος, τότε η κατάσταση στο πεδίο των μαχών θα περιπλακεί ακόμα περισσότερο».

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι ο επικεφαλής του ιρανικού σώματος των «Φρουρών της Επανάστασης» Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί, που ήταν στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι το σώμα αυτό θα έχει ενεργό ρόλο στην εγκαθίδρυση διαρκούς «εκεχειρίας» στη Συρία και πρόσθεσε με νόημα ότι «ο αφοπλισμός της λιβανικής "Χεζμπολάχ" (που συνέδραμε τον συριακό στρατό) δεν είναι διαπραγματεύσιμος». Μάλιστα, εξήγησε ότι «η "Χεζμπολάχ" πρέπει να είναι οπλισμένη για να πολεμήσει εναντίον του εχθρού του λιβανικού έθνους, που είναι το Ισραήλ».

Στο Ριάντ

Οσον αφορά τη διήμερη συνεδρίαση δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης που άρχισε προχτές στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, το πρακτορείο «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε χτες ότι διακηρύχτηκε ξανά η ανάγκη για απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία. Πάντως, στην απόφαση της συνάντησης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναφέρεται ότι σε ένα μεταβατικό κυβερνητικό σώμα «θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται μέλη της σημερινής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και άλλων ομάδων και (αυτό θα μπορούσε) να διαμορφωθεί στη βάση μιας αμοιβαίας συναίνεσης».

Στο Ιράκ

Χτες, στο Ιράκ οι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν νέα επιχείρηση για την εκκαθάριση των τελευταίων θυλάκων που φαίνεται ότι ελέγχουν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», στις επαρχίες Σαλαχεντίν, Νινευή και αλ Ανμπαρ.

Κι ενώ οι εξελίξεις σε στρατιωτικό επίπεδο προχωρούν γοργά, αντίστοιχα γοργά προχωρούν και οι συμφωνίες για την «ανοικοδόμηση». Ετσι, την Τετάρτη, η αμερικανική «General Electric» υπέγραψε με τη Βαγδάτη συμφωνία για την ανάπτυξη υποδομών για το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η ανακοίνωση της εταιρείας μιλά για συμφωνία αξίας πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια, που αφορά την κατασκευή 14 ηλεκτρικών υποσταθμών και την παροχή κρίσιμου εξοπλισμού όπως μετασχηματιστών κ.τ.λ.

ΛΙΒΑΝΟΣ
«Πολιτική μη ανάμειξης στις περιφερειακές συγκρούσεις» εξήγγειλε ο Χαρίρι

Ο Σ. Χαρίρι μιλάει στους τραπεζίτες της περιοχής

Copyright 2017 The Associated

Ο Σ. Χαρίρι μιλάει στους τραπεζίτες της περιοχής
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, που επέστρεψε την Τρίτη στη Βηρυτό, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του, στις 4 Νοέμβρη από τη Σαουδική Αραβία, γιατί «απειλείται η ζωή του από το Ιράν και τη «Χεζμπολάχ» - απόφαση που έχει ανακαλέσει μετά την παραίνεση του Προέδρου Μισέλ Αούν - δήλωσε χτες ότι «το διάστημα που πέρασε λειτούργησε ίσως σαν μια αφύπνιση για όλους μας, ώστε να φροντίσουμε τα συμφέροντα του Λιβάνου, αντί να κοιτάμε τα προβλήματα γύρω μας». Η δήλωση έγινε στην ετήσια διάσκεψη τραπεζών της Μέσης Ανατολής που πραγματοποιείται στη Βηρυτό. Πιο ειδικά, ανέφερε ότι «η χώρα πρέπει να μείνει πιστή στην τακτική της μη ανάμειξης στις περιφερειακές συγκρούσεις, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και εμπράκτως».

Η επισήμανση αυτή θεωρείται ως αιχμή προς τη «Χεζμπολάχ», που συμμετέχει στην κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» και την οποία κατηγορεί ότι μαζί με το Ιράν αποσταθεροποιεί την περιοχή. Στην πραγματικότητα, η αντιπαράθεση της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας (που στηρίζει τον Χαρίρι, που είναι γεννημένος εκεί, έχει την υπηκοότητα και επιχειρήσεις) και της άλλης ισχυρής περιφερειακής δύναμης, του σιιτικού Ιράν, αντικατοπτρίζει τον ευρύτερο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στην περιοχή και μπροστά στη νέα μοιρασιά στη μετά το «Ισλαμικό Κράτος» εποχή σε Συρία και Ιράκ αναμένεται να ενταθεί.

Πάντως, η σιιτική «Χεζμπολάχ» χαιρέτισε την επιστροφή στη Βηρυτό του Χαρίρι, λέγοντας ότι η «επιστροφή του επικεφαλής της κυβέρνησης, οι θετικές δηλώσεις του και η διαδικασία των διαβουλεύσεων σηματοδοτούν την πιθανότητα μιας επιστροφής στην ομαλότητα».

ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΦΑΤΑΧ» - «ΧΑΜΑΣ»
Προς εκλογές στα Παλαιστινιακά εδάφη το 2018

Μετά από συνάντηση στο Κάιρο, οι δύο κυρίαρχες Παλαιστινιακές οργανώσεις «Φατάχ» και «Χαμάς» ανακοίνωσαν χτες ότι κατέληξαν στη διενέργεια προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας μέσα στο 2018, που είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να ανακοινώσει μετά από διαβουλεύσεις με τις πολιτικές δυνάμεις.

Οι εκλογές αυτές θα είναι οι πρώτες κοινές που θα διεξαχθούν στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα από το 2006 και, όπως σημείωσε ο Χάλιλ αλ Χάγια, ηγετικό στέλεχος της «Χαμάς», «ζητήσαμε από τον αδελφό μας Μαχμούντ Αμπάς να ορίσει τις ημερομηνίες για τις εκλογές αυτές έπειτα από διαβουλεύσεις με τα κόμματα και τις εθνικές δυνάμεις». Στην κοινή ανακοίνωση χαιρετίζεται η «συμφωνία συμφιλίωσης» που υπέγραψαν τον Οκτώβρη οι δύο οργανώσεις υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και χαρακτηρίζεται «μια ρεαλιστική αρχή για να τερματιστεί ο διχασμός». Επειτα από δέκα χρόνια αντιπαλότητας, οι δύο οργανώσεις συμφώνησαν στις 12 Οκτώβρη στο Κάιρο η «Χαμάς», η οποία κυβερνά τη Γάζα, να μεταφέρει τις εξουσίες στην Παλαιστινιακή Αρχή έως την 1η Δεκέμβρη.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, ο αλ Χάγια σημείωσε ότι «είναι καθήκον της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες της», ωστόσο ένας άλλος αξιωματούχος της «Χαμάς» υπενθύμισε ότι «το θέμα αυτό εξαρτάται από την Αίγυπτο και παραμένει συνδεδεμένο με την κατάσταση ασφαλείας στο Σινά». Στην ανακοίνωση πάντως δεν υπάρχουν αναφορές για αφοπλισμό του ένοπλου τμήματος της «Χαμάς», ούτε και για άρση των κυρώσεων στη Γάζα. Ωστόσο, ο Αζάμ αλ Αχμεντ εκ μέρους της «Φατάχ» διαβεβαίωσε ότι «οι συμμετέχοντες στη σύνοδο συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να αρθούν όλες οι κυρώσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ