ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Παζάρια στη Γενεύη με φόντο κλιμάκωση των συγκρούσεων...

Ο επικεφαλής της συριακής κυβέρνησης Μπασάρ αλ Τζααφάρι προσέρχεται στις νέες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

© KEYSTONE / MARTIAL TREZZINI

Ο επικεφαλής της συριακής κυβέρνησης Μπασάρ αλ Τζααφάρι προσέρχεται στις νέες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Μετά από 10 μήνες, ξανάρχισαν χτες στη Γενεύη της Ελβετίας οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με βασικό θέμα στην ατζέντα την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναφέρεται στην ανάγκη συγκρότησης μιας μεταβατικής συριακής κυβέρνησης, τη σύνταξη νέου συντάγματος και τη διενέργεια γενικών και προεδρικών εκλογών.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, που λειτουργεί ως μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης σημείωσε ότι μέσα σε αυτούς τους 10 μήνες έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις σε γεωπολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για το εάν θα τελεσφορήσει και αυτός ο γύρος διαπραγμάτευσης. Επισήμανε, πάντως, ότι σε σχέση με τον γύρο συνομιλιών του Απρίλη του 2016, σήμερα υπάρχουν αλλαγές στη σύνθεση της συριακής αντικυβερνητικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται πλέον ομάδες αντικαθεστωτικών που βλέπουν λιγότερο εχθρικά την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, όπως οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης από Μόσχα και Κάιρο. Επικεφαλής της συριακής αντικυβερνητικής 21μελούς αντιπροσωπείας δεν είναι πλέον ο Μοχάμεντ Αλούς, αρχηγός της ισλαμικής οργάνωσης μισθοφόρων «Στρατός του Ισλάμ» (στηρίζεται κυρίως από τη Σαουδική Αραβία), αλλά ο 40χρονος καρδιολόγος από τη νότια επαρχία Νταράα και στέλεχος του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» Νασρ Χαρίρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της συριακής αντικυβερνητικής αντιπροσωπείας Μαντζάρ Νάχου εξέφρασε χτες για πρώτη φορά την προθυμία του να έχουν άμεσες συνομιλίες με τη συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας παραμένει ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι.

Για πρώτη φορά, επίσης, σε σχέση με τις περσινές διαπραγματεύσεις της Γενεύης, έχουμε εκεχειρία που δεν επιβλήθηκε από παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας (όπως έγινε τον Απρίλη του 2016) αλλά από αξιωματούχους της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας. Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εντελώς τις προθέσεις της για τη Συρία, καθώς επεξεργάζεται δέσμη προτάσεων, ανάμεσα στις οποίες είναι η πιθανή αποστολή περισσότερων αμερικανικών «συμβατικών» στρατιωτικών δυνάμεων και η δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» στο έδαφος της βόρειας Συρίας, για τις οποίες όμως η Ρωσία έχει υποδείξει ως «απαραίτητες» τις συνεννοήσεις των Αμερικανών με τη συριακή κυβέρνηση...

Παράλληλα με τα παζάρια της Γενεύης, συνεχίζονται και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ξένων δυνάμεων στο συριακό έδαφος, όπως η χερσαία επέμβαση της Τουρκίας, που γίνεται με τη συνεργασία μισθοφόρων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν χτες πως ανέκτησαν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης Αλ Μπαμπ που πολιορκούν από το περασμένο φθινόπωρο. Συνεχίζονται επίσης και οι επιχειρήσεις Κούρδων και Αράβων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) στη Ράκα υπό την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ακόμη, αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν χτες επιδρομές σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών στις επαρχίες Ντεράα και Χάμα, ενώ οι τελευταίοι έριξαν ρουκέτες σε κυβερνητικούς στόχους.

Ανακτά και άλλο έδαφος ο ιρακινός στρατός στη Μοσούλη

Το ίδιο διάστημα στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού με την αεροπορική (και όχι μόνον) κάλυψη των ΗΠΑ ανέκτησαν χτες τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του αεροδρομίου της πόλης, καθώς και της παρακείμενης στρατιωτικής βάσης Γκαζλάνι.

Τόσο το αεροδρόμιο, όσο και η βάση θα χρησιμοποιηθούν ως αμυντικά προγεφυρώματα, προκειμένου να υποστηριχτούν οι πολεμικές επιθετικές επιχειρήσεις για την ολική ανακατάληψη του δυτικού τμήματος της Μοσούλης.


ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Οξυνση κόντρας για μετανάστευση, εμπόριο, εγκληματικότητα...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Σε τροχιά έντασης φαίνεται πως μπαίνουν οι αμερικανομεξικανικές σχέσεις, καθώς οι Αμερικανοί υπουργοί Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζον Κέλι, και Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ασκούν το τελευταίο 48ωρο έντονες πιέσεις για την προώθηση μαζικών απελάσεων εκατομμυρίων ατόμων, Μεξικανών και μη, που εισήλθαν στις ΗΠΑ παράτυπα από τα μεξικανικά σύνορα. Πιέζουν επίσης για τη θέσπιση νέων κανονισμών «υποδομών ασφαλείας» στην κοινή μεθόριο των δύο χωρών (πέρα από το τείχος που επιδιώκει να ανεγείρει στα σύνορα η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ), την προώθηση πολιτικών και μέτρων που θα περιορίσουν τη διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο όπλων, την «τρομοκρατία». Επιπλέον, από την ατζέντα των επαφών των Τίλερσον και Κέλι δεν λείπει και η «Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής» (NAFTA), την επαναδιαπραγμάτευση της οποίας επιδιώκει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών, Λουίς Βιντεγκεράι Κάσο, διεμήνυσε πως η κυβέρνηση της χώρας του δεν θα αποδεχτεί τους νέους «εχθρικούς», όπως είπε, κανονισμούς της κυβέρνησης Τραμπ, σημειώνοντας «ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση και ο λαός του Μεξικού δεν είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν τους όρους τους οποίους μία κυβέρνηση θέλει να επιβάλει μονομερώς σε μια άλλη». Επέμεινε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να μπορούν να αποδείξουν την υπηκοότητα οποιουδήποτε θέλουν να απελάσουν στη χώρα, τονίζοντας αφενός πως «έχουμε τον έλεγχο των συνόρων μας και θα τον ασκήσουμε πλήρως» και αφετέρου πως θα απευθυνθούν στον ΟΗΕ «για να υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των Μεξικανών, βάσει των διεθνών κανόνων».

Παρόμοια μηνύματα αναμενόταν να στείλει αργότερα χτες βράδυ, κατά τη συνάντησή του με τους Αμερικανούς υπουργούς Τίλερσον και Κέλι, και ο Μεξικανός Πρόεδρος, Ε. Π. Νιέτο.

Νέες συναντήσεις με διευθυντές μονοπωλίων

Το ίδιο 24ωρο ο Πρόεδρος Τραμπ είχε προγραμματίσει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους τουλάχιστον πέντε εταιρειών, που πραγματοποιούν ή έχουν δρομολογήσει χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων εξαιτίας των σχεδίων μεταφοράς μονάδων παραγωγής σε χώρες με φτηνότερα εργατικά χέρια, όπως οι εταιρείες «Caterpillar Inc», «United Technologies Corp», «Dana Inc», «3M Co» και «General Electric Co», που μεταφέρουν τμήματα της παραγωγής τους σε Μεξικό, Κίνα, Ινδία και άλλες χώρες.

Η συνάντηση αυτή γίνεται με φόντο δύο νέες δημοσκοπήσεις, που φέρνουν τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ να απολαμβάνει ιδιαίτερα χαμηλής δημοτικότητας, με δεδομένο ότι μόλις έκλεισε τον πρώτο μήνα στην εξουσία.

Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που έγινε από το Πανεπιστήμιο Κουινίπιακ, μόνο το 38% των ψηφοφόρων κρίνει ότι ο Τραμπ κάνει καλή δουλειά, έναντι 55% που δεν εγκρίνει τις ενέργειές του. Επιπλέον, το 63% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι ο δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος «δεν είναι αρκετά ισορροπημένος» και το 55% ότι δεν πιστεύει πως είναι έντιμος. Αλλη δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, δείχνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι εξακολουθούν να στηρίζουν τον Τραμπ σε περίπτωση σύγκρουσής του με τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο. Ετσι, το 52% των Ρεπουμπλικάνων πολιτών υποστηρίζουν ότι αν ο Τραμπ και οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο έρθουν σε αντιπαράθεση πάνω σε ένα θέμα, αυτοί πρόκειται μάλλον να δείξουν εμπιστοσύνη στον Τραμπ. Στην ίδια δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε το κέντρο «Pew Research Center», το 34% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα έδειχνε εμπιστοσύνη στους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων σε περίπτωση διαφωνίας με τον Πρόεδρο.


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Πιέσεις Νετανιάχου για σκλήρυνση της στάσης έναντι του Ιράν

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Τις γεωπολιτικές κόντρες με το Ιράν μετέφερε κατά την επίσκεψή του στην Αυστραλία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καλώντας 11 Αυστραλούς υπουργούς «να αναλάβουν μία πιο επιθετική στάση» έναντι της Τεχεράνης...

Ο Νετανιάχου παράλληλα άσκησε πιέσεις για καθυστέρηση στην άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, προσπαθώντας να ανακόψει τις εξελίξεις που δρομολογεί η εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Δεν είναι, ωστόσο, σίγουρο εάν οι πιέσεις του θα βρουν ανταπόκριση. Μερικές ώρες νωρίτερα, ο Νετανιάχου άκουσε τον Αυστραλό πρώην πρωθυπουργό, από το κόμμα των Εργατικών, Κέβιν Ραντ, να τον επικρίνει σφόδρα για την πολιτική κατοχής σε βάρος των Παλαιστινίων και να τον κατηγορεί πως έχει τορπιλίσει κάθε ευκαιρία για την έναρξη ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Πέρα από τις πιέσεις σε βάρος του Ιράν, ο Νετανιάχου προώθησε στην Αυστραλία τα συμφέροντα μονοπωλίων της χώρας του ευελπιστώντας μάλιστα πως είναι εφικτός ο τριπλασιασμός των εμπορικών συναλλαγών με την Αυστραλία, δεδομένου ότι ήδη η αξία του διμερούς εμπορίου υπολογίζεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Μετά τη συνάντησή του με τον Αυστραλό ομόλογό του, Μάλκομ Τέρνμπουλ, ο Νετανιάχου κάλεσε τις αυστραλιανές και ισραηλινές εταιρείες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και να αυξήσουν τις συναλλαγές τους.

Πάντως, πέρα από τη γενικώς θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε στο Σίδνεϊ και στην Καμπέρα ο Αυστραλός πρωθυπουργός, χιλιάδες διαδηλωτές στο Σίδνεϊ αποδοκίμασαν τις πολιτικές του Νετανιάχου σε βάρος των Παλαιστινίων και ιδιαίτερα τα σχέδια αύξησης των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη, με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Αυστραλίας).

  • Ο Αλάα Γιουσέφ, εκπρόσωπος του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, διέψευσε δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου πως η Αίγυπτος πρότεινε να εκχωρήσει στους Παλαιστίνιους μέρος της Χερσονήσου του Σινά προκειμένου να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ