Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Οξυνση κόντρας για μετανάστευση, εμπόριο, εγκληματικότητα...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Σε τροχιά έντασης φαίνεται πως μπαίνουν οι αμερικανομεξικανικές σχέσεις, καθώς οι Αμερικανοί υπουργοί Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζον Κέλι, και Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ασκούν το τελευταίο 48ωρο έντονες πιέσεις για την προώθηση μαζικών απελάσεων εκατομμυρίων ατόμων, Μεξικανών και μη, που εισήλθαν στις ΗΠΑ παράτυπα από τα μεξικανικά σύνορα. Πιέζουν επίσης για τη θέσπιση νέων κανονισμών «υποδομών ασφαλείας» στην κοινή μεθόριο των δύο χωρών (πέρα από το τείχος που επιδιώκει να ανεγείρει στα σύνορα η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ), την προώθηση πολιτικών και μέτρων που θα περιορίσουν τη διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο όπλων, την «τρομοκρατία». Επιπλέον, από την ατζέντα των επαφών των Τίλερσον και Κέλι δεν λείπει και η «Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής» (NAFTA), την επαναδιαπραγμάτευση της οποίας επιδιώκει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών, Λουίς Βιντεγκεράι Κάσο, διεμήνυσε πως η κυβέρνηση της χώρας του δεν θα αποδεχτεί τους νέους «εχθρικούς», όπως είπε, κανονισμούς της κυβέρνησης Τραμπ, σημειώνοντας «ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση και ο λαός του Μεξικού δεν είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν τους όρους τους οποίους μία κυβέρνηση θέλει να επιβάλει μονομερώς σε μια άλλη». Επέμεινε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να μπορούν να αποδείξουν την υπηκοότητα οποιουδήποτε θέλουν να απελάσουν στη χώρα, τονίζοντας αφενός πως «έχουμε τον έλεγχο των συνόρων μας και θα τον ασκήσουμε πλήρως» και αφετέρου πως θα απευθυνθούν στον ΟΗΕ «για να υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των Μεξικανών, βάσει των διεθνών κανόνων».

Παρόμοια μηνύματα αναμενόταν να στείλει αργότερα χτες βράδυ, κατά τη συνάντησή του με τους Αμερικανούς υπουργούς Τίλερσον και Κέλι, και ο Μεξικανός Πρόεδρος, Ε. Π. Νιέτο.

Νέες συναντήσεις με διευθυντές μονοπωλίων

Το ίδιο 24ωρο ο Πρόεδρος Τραμπ είχε προγραμματίσει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους τουλάχιστον πέντε εταιρειών, που πραγματοποιούν ή έχουν δρομολογήσει χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων εξαιτίας των σχεδίων μεταφοράς μονάδων παραγωγής σε χώρες με φτηνότερα εργατικά χέρια, όπως οι εταιρείες «Caterpillar Inc», «United Technologies Corp», «Dana Inc», «3M Co» και «General Electric Co», που μεταφέρουν τμήματα της παραγωγής τους σε Μεξικό, Κίνα, Ινδία και άλλες χώρες.

Η συνάντηση αυτή γίνεται με φόντο δύο νέες δημοσκοπήσεις, που φέρνουν τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ να απολαμβάνει ιδιαίτερα χαμηλής δημοτικότητας, με δεδομένο ότι μόλις έκλεισε τον πρώτο μήνα στην εξουσία.

Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που έγινε από το Πανεπιστήμιο Κουινίπιακ, μόνο το 38% των ψηφοφόρων κρίνει ότι ο Τραμπ κάνει καλή δουλειά, έναντι 55% που δεν εγκρίνει τις ενέργειές του. Επιπλέον, το 63% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι ο δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος «δεν είναι αρκετά ισορροπημένος» και το 55% ότι δεν πιστεύει πως είναι έντιμος. Αλλη δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, δείχνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι εξακολουθούν να στηρίζουν τον Τραμπ σε περίπτωση σύγκρουσής του με τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο. Ετσι, το 52% των Ρεπουμπλικάνων πολιτών υποστηρίζουν ότι αν ο Τραμπ και οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο έρθουν σε αντιπαράθεση πάνω σε ένα θέμα, αυτοί πρόκειται μάλλον να δείξουν εμπιστοσύνη στον Τραμπ. Στην ίδια δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε το κέντρο «Pew Research Center», το 34% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα έδειχνε εμπιστοσύνη στους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων σε περίπτωση διαφωνίας με τον Πρόεδρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ