Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Παζάρια στη Γενεύη με φόντο κλιμάκωση των συγκρούσεων...

Ο επικεφαλής της συριακής κυβέρνησης Μπασάρ αλ Τζααφάρι προσέρχεται στις νέες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

© KEYSTONE / MARTIAL TREZZINI

Ο επικεφαλής της συριακής κυβέρνησης Μπασάρ αλ Τζααφάρι προσέρχεται στις νέες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Μετά από 10 μήνες, ξανάρχισαν χτες στη Γενεύη της Ελβετίας οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με βασικό θέμα στην ατζέντα την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναφέρεται στην ανάγκη συγκρότησης μιας μεταβατικής συριακής κυβέρνησης, τη σύνταξη νέου συντάγματος και τη διενέργεια γενικών και προεδρικών εκλογών.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, που λειτουργεί ως μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης σημείωσε ότι μέσα σε αυτούς τους 10 μήνες έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις σε γεωπολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για το εάν θα τελεσφορήσει και αυτός ο γύρος διαπραγμάτευσης. Επισήμανε, πάντως, ότι σε σχέση με τον γύρο συνομιλιών του Απρίλη του 2016, σήμερα υπάρχουν αλλαγές στη σύνθεση της συριακής αντικυβερνητικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται πλέον ομάδες αντικαθεστωτικών που βλέπουν λιγότερο εχθρικά την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, όπως οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης από Μόσχα και Κάιρο. Επικεφαλής της συριακής αντικυβερνητικής 21μελούς αντιπροσωπείας δεν είναι πλέον ο Μοχάμεντ Αλούς, αρχηγός της ισλαμικής οργάνωσης μισθοφόρων «Στρατός του Ισλάμ» (στηρίζεται κυρίως από τη Σαουδική Αραβία), αλλά ο 40χρονος καρδιολόγος από τη νότια επαρχία Νταράα και στέλεχος του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» Νασρ Χαρίρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της συριακής αντικυβερνητικής αντιπροσωπείας Μαντζάρ Νάχου εξέφρασε χτες για πρώτη φορά την προθυμία του να έχουν άμεσες συνομιλίες με τη συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας παραμένει ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι.

Για πρώτη φορά, επίσης, σε σχέση με τις περσινές διαπραγματεύσεις της Γενεύης, έχουμε εκεχειρία που δεν επιβλήθηκε από παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας (όπως έγινε τον Απρίλη του 2016) αλλά από αξιωματούχους της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας. Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εντελώς τις προθέσεις της για τη Συρία, καθώς επεξεργάζεται δέσμη προτάσεων, ανάμεσα στις οποίες είναι η πιθανή αποστολή περισσότερων αμερικανικών «συμβατικών» στρατιωτικών δυνάμεων και η δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» στο έδαφος της βόρειας Συρίας, για τις οποίες όμως η Ρωσία έχει υποδείξει ως «απαραίτητες» τις συνεννοήσεις των Αμερικανών με τη συριακή κυβέρνηση...

Παράλληλα με τα παζάρια της Γενεύης, συνεχίζονται και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ξένων δυνάμεων στο συριακό έδαφος, όπως η χερσαία επέμβαση της Τουρκίας, που γίνεται με τη συνεργασία μισθοφόρων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν χτες πως ανέκτησαν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης Αλ Μπαμπ που πολιορκούν από το περασμένο φθινόπωρο. Συνεχίζονται επίσης και οι επιχειρήσεις Κούρδων και Αράβων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) στη Ράκα υπό την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ακόμη, αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν χτες επιδρομές σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών στις επαρχίες Ντεράα και Χάμα, ενώ οι τελευταίοι έριξαν ρουκέτες σε κυβερνητικούς στόχους.

Ανακτά και άλλο έδαφος ο ιρακινός στρατός στη Μοσούλη

Το ίδιο διάστημα στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού με την αεροπορική (και όχι μόνον) κάλυψη των ΗΠΑ ανέκτησαν χτες τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του αεροδρομίου της πόλης, καθώς και της παρακείμενης στρατιωτικής βάσης Γκαζλάνι.

Τόσο το αεροδρόμιο, όσο και η βάση θα χρησιμοποιηθούν ως αμυντικά προγεφυρώματα, προκειμένου να υποστηριχτούν οι πολεμικές επιθετικές επιχειρήσεις για την ολική ανακατάληψη του δυτικού τμήματος της Μοσούλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ