Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν προς τις ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέο αίτημα έκδοσης του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που θεωρεί πρωτεργάτη της τελευταίας απόπειρας πραξικοπήματος κατέθεσε χτες η Αγκυρα προς την Ουάσιγκτον. Με επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, τονίζεται ότι η έκδοση του Γκιουλέν «θα συνέβαλλε σημαντικά στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» και εκφράζονται προσδοκίες περί ευρύτερης «συνέχισης των φιλικών δεσμών μεταξύ των χωρών μας».

Η «καθυστέρηση» της αμερικανικής πλευράς να απαντήσει στο επίμονο αίτημα της Αγκυρας για την έκδοση του Γκιουλέν έχει ενοχλήσει έντονα την τουρκική πλευρά και συχνά επανέρχεται στο πλαίσιο συνολικότερων «τριβών» στις σχέσεις των δύο χωρών, που συνδέονται με την όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή και γενικότερα.

Στο μεταξύ, ενώ αύριο αναμένεται η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για το δημοψήφισμα της 16ης Απρίλη, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, απηύθυνε γενικό κάλεσμα υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης υποστηρίζοντας πως έτσι θα τεθούν βασικά θεμέλια «για το νέο σύστημα ενότητας στην Τουρκία». Ακόμα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, υποστήριξε ότι το προεδρικό σύστημα (που θα ισχύει αν εγκριθούν οι προτεινόμενες αλλαγές) «θα προστατεύει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, ενισχύοντας παράλληλα τις αναδιαρθρώσεις (σ.σ. τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν οι ανάγκες του κεφαλαίου)».

  • Νέες ποινές επιβλήθηκαν σε βάρος των δύο προέδρων του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, που έχουν ήδη φυλακιστεί και διώκονται μέχρι και για «διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης». Δικαστήριο της περιοχής Ντογουμπεγιαζίτ (στα νοτιοανατολικά) καταδίκασε τον Ντεμιρτάς σε φυλάκιση πέντε μηνών για «δυσφήμιση του τουρκικού έθνους». Είχε προηγηθεί η αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας της Γιουκσεκντάγ, αφού εφετείο επικύρωσε την καταδίκη της για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Θυμίζουμε ότι ο Ντεμιρτάς αντιμετωπίζει δεκάδες δικαστικές διώξεις και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση 142 χρόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ