Για την απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 30 Γενάρη μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο Μ. Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών
Στην τελική αυτή ευθεία μπροστά στην απεργία, συνεχίζονται οι περιοδείες της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων του κλάδου σε επιχειρήσεις και εργοστάσια σε όλη τη χώρα, αλλά και οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες σωματείων που διεκδικούν επιχειρησιακές Συμβάσεις.
Η Ομοσπονδία έχει στείλει μάλιστα στον ΣΕΒ πρόσκληση για συνάντηση τη μέρα της απεργίας, στη 1 μ.μ. στα γραφεία της εργοδοτικής ένωσης, ενώ οι διεκδικήσεις που προβάλλει είναι οι εξής: Κατώτατος κλαδικός μισθός 890 ευρώ για το 2024 και 940 ευρώ για το 2025. 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο. Καθορισμός ειδικοτήτων και επιδομάτων εξειδίκευσης. Επαναφορά όλων των τριετιών της περιόδου 2012 - 2024. Επίδομα γάμου και τέκνων. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
Για τη σημασία και το περιεχόμενο της απεργιακής κινητοποίησης, αλλά και για τον αγώνα των εργαζομένων, που θα συνεχιστεί μέχρι να υπογράψουν Σύμβαση, μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μανώλης Καραντούσας.
-- Την Πέμπτη ο κλάδος απεργεί με αιχμή το αίτημα να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ποια είναι η σημασία μιας τέτοιας διεκδίκησης για τους εργαζόμενους;
-- Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης είναι, όντως, το βασικό αίτημα με το οποίο η Ομοσπονδία, τα Σωματεία της και οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να απεργήσουν. Μέσα από το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των τελευταίων χρόνων, κυρίως από το 2012 μέχρι σήμερα, οι μισθοί έχουν πέσει στα τάρταρα, η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού έχει παραδοθεί στα χέρια της κυβέρνησης, του εκάστοτε υπουργού Εργασίας και στο άμεσο μέλλον στη λειτουργία του περίφημου «αλγόριθμου» που νομοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση, έτσι ώστε να υπολογίζεται η ζωή των εργαζομένων με έναν μαθηματικό τύπο και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες τους. Στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, η διαχρονική επιδίωξη των εργοδοτών να περιορίζουν τα εργασιακά δικαιώματα έχει οδηγήσει, με τη βοήθεια των σχετικών νόμων, να μην υπάρχει Συλλογική Σύμβαση εδώ και 15 χρόνια.
-- Η Ομοσπονδία βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους εργοδοτικούς φορείς εδώ και μήνες. Τι αποτέλεσμα έχουν φέρει οι σχετικές συναντήσεις και ποια η στάση της εργοδοσίας;
-- Βρισκόμαστε εδώ και 9 μήνες σε διαδικασία διαπραγμάτευσης και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων. Με αυτό ζητάμε κατώτατο κλαδικό μισθό 890 ευρώ για το 2024 και 940 ευρώ για το 2025. Διεκδικούμε να καθοριστούν μια σειρά ειδικότητες, ώστε κάθε εργαζόμενος να αμείβεται ανάλογα με το κάθε επίπεδο εξειδίκευσης. Ζητάμε να καταβληθούν οι τριετίες από το 2012 μέχρι το 2024, τις οποίες η κυβέρνηση και εργοδότες μάς έχουν κλέψει, και μια σειρά άλλα επιδόματα. Επίσης παλεύουμε για μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως είναι το διάλειμμα, το 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα αυτά κόντρα στους νόμους που κατ' απαίτηση της εργοδοσίας και ιδιαίτερα των βιομηχάνων του δικού μας κλάδου έχουν δώσει τη δυνατότητα να επιβάλλεται εξαήμερη και επταήμερη δουλειά, να παραβιάζεται το 8ωρο.
Γιατί δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία; Γιατί οι εργοδότες του κλάδου, λειτουργώντας ως εμπροσθοφυλακή συνολικά της εργοδοσίας, θέλουν να εξαιρέσουν από τη Συλλογική Σύμβαση ένα πολύ μεγάλο κομμάτι εργαζομένων, συγκεκριμένα όσους δουλεύουν ως εργάτες παραγωγής και υπάλληλοι γραφείων, θεωρώντας τους «ανειδίκευτο προσωπικό». Για την Ομοσπονδία είναι ξεκάθαρο ότι οι εργάτες παραγωγής και οι υπάλληλοι γραφείων δεν είναι ανειδίκευτοι, αλλά προσωπικό που εξειδικεύεται σε συγκεκριμένα πόστα. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να υπάρχει κλαδική Σύμβαση που θα αφορά ένα κομμάτι των εργαζομένων και θα εξαιρεί ένα άλλο. Το έχουμε ξεκαθαρίσει με όλους τους τρόπους και θα το κάνουμε και με την απεργία: Η κλαδική Σύμβαση είναι μία, θα αφορά όλους τους εργαζόμενους, ό,τι συμφωνηθεί σε αυτή θα αποτελεί δικαίωμα για όλους.
-- Παράλληλα με τη μάχη για την κλαδική Σύμβαση, μια σειρά σωματεία παλεύουν για επιχειρησιακές Συμβάσεις. Πώς συμβάλλει στο αγωνιστικό μέτωπο η δραστηριότητα αυτή;
-- Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στη βελτίωση του συσχετισμού δυνάμεων. Εχουν ιδρυθεί πολλά σωματεία σε μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις, τα οποία έχουν παίξει σημαντικό ρόλο. Με τη βοήθεια της Ομοσπονδίας έχουν διαμορφώσει πλαίσιο αιτημάτων, έχουν συζητήσει με τους εργαζόμενους τις διεκδικήσεις τους. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές Συμβάσεις, ενώ η σχετική δραστηριότητα συνεχίζεται. Τα μέτωπα αυτά δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με την πάλη για την κλαδική Σύμβαση. Απεναντίας, όσα περισσότερα σωματεία υπογράφουν επιχειρησιακή Σύμβαση, τόσο μεγαλώνει η βοήθεια στον αγώνα για να υπάρξει κλαδική. Και, αντίστροφα, η υπογραφή κλαδικής Σύμβασης θα συμβάλει ώστε κι άλλα σωματεία να πατήσουν πάνω στις προβλέψεις της, να συμπληρώσουν τα δικά τους αιτήματα και να διεκδικήσουν επιχειρησιακή Σύμβαση.
Σωματεία όπως αυτό στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», που υπογράφει διαχρονικά Σύμβαση, στη «ΔΕΛΤΑ» που υπέγραψαν πρόσφατα, στη «Ζυθοποιία Αταλάντης», στη «Mondelez» (πρώην Παυλίδη), στην «Coca - Cola» έχουν λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Οργάνωσαν τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, έκαναν συνελεύσεις, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας. Το ίδιο κάνει αυτήν την περίοδο το Σωματείο Εργαζομένων «Tasty», στον όμιλο «Pepsico», που ήδη βρίσκεται σε κινητοποιήσεις.
-- Τι περιλαμβάνουν τα επόμενα βήματα του αγώνα;
-- Το επόμενο διάστημα θα μπουν περισσότερα σωματεία πιο δυνατά στη μάχη. Ολοι διαπιστώνουμε πως ο μισθός τελειώνει στα μισά του μήνα και πρέπει να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Πρέπει να διεκδικήσουμε μισθό που να μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες μας για στέγαση, Παιδεία, Υγεία.
Την ίδια στιγμή, βλέπουμε τα δισ. ευρώ που δίνει η κυβέρνηση για τους πολεμικούς εξοπλισμούς, για να εξυπηρετηθούν αντίστοιχα μονοπώλια σε όλο τον κόσμο, για να σφάζονται οι λαοί «για τ' αφέντη το φαΐ». Οι λαοί και οι εργαζόμενοι έχουν τη δική τους σημαία να σηκώσουν και να αντιδράσουν.
Η Ομοσπονδία μας έχει απευθύνει ένα ευρύ κάλεσμα στα σωματεία του κλάδου. Προετοιμάζουμε τις επόμενες μάχες. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη, ξέρουμε ότι η Σύμβαση θα υπογραφεί μέσα από αγώνες. Σε αυτήν την πορεία οργανώνουμε τη δουλειά μας στην Ομοσπονδία, στα Σωματεία. Οι εργαζόμενοι με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στα δίκαια αιτήματά τους θα δώσουν στις 30 Γενάρη ένα σαφές μήνυμα στους εργοδότες και στον ίδιο τον ΣΕΒ: Μέχρι εδώ! Θέλουμε αυξήσεις στους μισθούς, αυξήσεις που να μπορούν να ικανοποιούν βασικές ανάγκες.
Τη μάχη για την υπογραφή επιχειρησιακών Συμβάσεων, δίπλα στο μέτωπο της πάλης για την κλαδική ΣΣΕ, δίνουν μια σειρά συνδικάτα μέσα από απεργιακές κινητοποιήσεις, μετρώντας σημαντικές νίκες για τα δικαιώματα των εργαζομένων:
-- Σημαντική κατάκτηση είναι η νέα επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις μισθών και κατοχύρωση δικαιωμάτων που υπέγραψε το Σωματείο Εργαζομένων «ΔΕΛΤΑ» Αττικής, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και διαρκείς κινητοποιήσεις που άσκησαν μεγάλη πίεση στην εργοδοσία. Η Σύμβαση προβλέπει αυξήσεις 6% στους μισθούς, με δυνατότητα συμπληρωματικής αύξησης από 1/9/2025, ενώ θα έχει ισχύ ένα έτος (από 1/1/2025). Με βάση τις προβλέψεις της, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 975 ευρώ και το κατώτατο μεροκάματο στα 42,25 ευρώ.
Στη Σύμβαση της «ΔΕΛΤΑ» ξεχωρίζει το σταδιακό «ξεπάγωμα» των επιδομάτων προϋπηρεσίας (τριετιών) για τα χρόνια από το 2012 μέχρι το 2024, που η κυβέρνηση είχε διαγράψει (θα πάρουν από 1η Γενάρη του 2026 το επίδομα προϋπηρεσίας για το διάστημα 2012 - 2015, το 2027 το επίδομα για το διάστημα 2016 - 2019 και το 2028 το επίδομα για το διάστημα 2020 - 2023).
«Με παρακαταθήκη και τη νέα Επιχειρησιακή ΣΣΕ δυναμώνουμε τη δράση μας, συνεχίζουμε να παλεύουμε αταλάντευτα για το δίκιο μας, για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών. Σε σύγκρουση με όσους εξαθλιώνουν τις ζωές μας, βάζοντας μπροστά τα δικά μας συμφέροντα, τη δουλειά και τη ζωή με δικαιώματα. Ο αγώνας μας συνεχίζεται για όλα τα προβλήματα που έχουμε θέσει προς την εργοδοσία και δεν δόθηκε λύση, δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά μας, καθώς και για τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν την προστασία του εισοδήματός μας από την ακρίβεια και τη φοροληστεία, για τα ζητήματα της Υγείας, της Παιδείας, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στου πολέμου τα σφαγεία», σημειώνει το Σωματείο. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη αποφασίσει μέσα από Γενική του Συνέλευση τη συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία για τις 30 Γενάρη, ενώνοντας τη φωνή του με τους εργαζόμενους όλου του κλάδου στο αίτημα να υπογραφεί κλαδική ΣΣΕ.
-- Επιχειρησιακή Σύμβαση έχει καταφέρει να υπογράψει, μετά από κινητοποιήσεις δύο ετών, το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο «Παυλίδη» της «Mondelez Hellas ΑΕ». Πρόκειται για Σωματείο που υπέγραψε για πρώτη φορά επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση, κατοχυρώνοντας και επεκτείνοντας μια σειρά δικαιώματα (αυξήσεις της τάξης του 6% και κατώτατο μισθό 1.209 ευρώ, αυξήσεις στις υπερωρίες, στη νυχτερινή απασχόληση και στις αργίες, άλλες παροχές).
-- Με αλλεπάλληλες στάσεις εργασίας το Σωματείο Εργαζομένων «Tasty Foods» συνεχίζει τον αγώνα για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στην «Pepsico Hellas», κόντρα στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, που όχι μόνο δεν απαντά στα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά προκλητικά ζητά «σχέδιο» για την επιβολή 6ήμερης δουλειάς την περίοδο της υψηλής παραγωγικότητας.
-- Τον βηματισμό τους συντονίζουν, διεκδικώντας την υπογραφή Συμβάσεων, τα Σωματεία Εργαζομένων στα εργοστάσια συμφερόντων Φιλίππου. Τα επιχειρησιακά Σωματεία σε «ΦΑΓΕ», ΕMFΙ (πρώην «ΕΒΓΑ»), HQF «Μιμίκος», ΑΠΚΟ «Μόρνος», αγωνίζονται για ΣΣΕ με αυξήσεις «σε έναν όμιλο επιχειρήσεων όπου όλα αυτά τα χρόνια οι μέτοχοι έχουν θησαυρίσει στην κυριολεξία, κάτι που έρχεται σε αντιπαράθεση με την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων που παράγουν καθημερινά αυτόν τον πλούτο», σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση.
Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων «ΦΑΓΕ» οργάνωσε δύο απεργίες τον περασμένο Ιούνη, αντιτάσσοντας τα αιτήματα των εργαζομένων στις «αυξήσεις» - κοροϊδία ύψους 3% που έδινε η εργοδοσία.