ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νέο μακελειό από τον κατοχικό ισραηλινό στρατό στην Τζενίν

Τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από εισβολή του στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό

Σε μαζικές αντικατοχικές διαδηλώσεις μετατράπηκαν οι κηδείες των θυμάτων της νέας ισραηλινής επιδρομής στην Τζενίν

Copyright 2023 The Associated

Σε μαζικές αντικατοχικές διαδηλώσεις μετατράπηκαν οι κηδείες των θυμάτων της νέας ισραηλινής επιδρομής στην Τζενίν
Νέα δολοφονική επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν έκανε χτες ο κατοχικός ισραηλινός στρατός, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιους νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Με τις «πλάτες» που παρέχουν εδώ και χρόνια ΗΠΑ και ΕΕ στο έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης, το ισραηλινό κράτος κλιμακώνει συνεχώς την επίθεσή του εναντίον των Παλαιστινίων.

Η νέα πολύνεκρη επίθεση του ισραηλινού στρατού εξαπολύθηκε χτες το πρωί, μέσα στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό, τάχα «για την αποτροπή σχεδιαζόμενης επίθεσης» από πυρήνα της «Ισλαμικής Τζιχάντ».

Από την επίθεση των κατοχικών δυνάμεων αρχικά σκοτώθηκαν 9 Παλαιστίνιοι (εκ των οποίων μία γυναίκα 61 ετών, δύο άνδρες 24 ετών και ένας 26) και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 29. Νωρίς το απόγευμα πέθανε ένας από τους τέσσερις τραυματίες που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας, Μάι αλ Κάιλα, κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν στο Νοσοκομείο της Τζενίν και έκαναν χρήση δακρυγόνων στην Παιδιατρική κλινική. Χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κατάσταση στον καταυλισμό μετά την επιδρομή, ενώ τόνισε ότι οι κατοχικές δυνάμεις εμπόδισαν σκόπιμα τα ασθενοφόρα να πλησιάσουν τους δεκάδες τραυματίες προκειμένου να τους παρασχεθεί άμεση φροντίδα.

Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίστηκαν και σε άλλες περιοχές της κατεχόμενης Παλαιστίνης, καθώς ώρες μετά την εισβολή στην Τζενίν ακολούθησαν συγκρούσεις με τις κατοχικές δυνάμεις στην πόλη Αλ Ραμ (βόρεια της Ιερουσαλήμ) με έναν νεκρό 22χρονο Παλαιστίνιο, ανεβάζοντας τομ συνολικό αριθμό των θυμάτων ως εκείνη την ώρα σε 11.

Αργότερα χτες βράδυ στην Ιεριχώ, και μετά τα έκτακτα μέτρα αναστολής της συνεργασίας των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας με τον ισραηλινό στρατό που ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, αναφέρθηκαν συγκρούσεις Παλαιστινίων με τις κατοχικές δυνάμεις. Μάλιστα, σε συγκρούσεις που καταγράφηκαν στην περιοχή Akbet Jaber, κοντά στην Ιεριχώ, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από επίσημες πηγές ανέφεραν έναν ακόμη νεκρό.

Αντιδράσεις από την Παλαιστινιακή Αρχή

Αντιδρώντας στη φονική εισβολή του στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, κήρυξε τη Δυτική Οχθη σε κατάσταση τριήμερου εθνικού πένθους, ενώ χτες προκηρύχθηκε γενική απεργία σε όλη την περιοχή.

Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε χτες βράδυ ότι τερματίζει τη συνεργασία της με τις κατοχικές δυνάμεις σε θέματα ασφαλείας, μετά την επιδρομή στην Τζενίν. Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε αποφασίσει το ίδιο μέτρο και τον Μάη του 2020, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο προσάρτησης ορισμένων περιοχών της Δυτικής Οχθης στο Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί, έδωσε εντολή στον στρατό να παραμείνει «σε ετοιμότητα και να συνεχίσει την αντιτρομοκρατική δραστηριότητα, όπως χρειάζεται».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, που είναι στις ΗΠΑ για προσωπική υπόθεση, είχε στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης επικοινωνία με τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού, ενώ το σύστημα αεράμυνας «Σιδερένιος Θόλος» ενεργοποιήθηκε για την αποτροπή πιθανών επιθέσεων με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Συνεχιζόμενο κύκλο βίας» βλέπει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ!

Στο μεταξύ, ακόμα και τη μέρα του νέου μακελειού σε βάρος των Παλαιστινίων, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την... ανύπαρκτη «Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή», Τορ Γουίνισλαντ, φρόντισε να αναπαραγάγει τη γνωστή τακτική της εξίσωσης του θύτη με το θύμα, μιλώντας για... «συνεχιζόμενο κύκλο βίας»!

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, εμφανίστηκε «βαθιά προβληματισμένος» και λυπημένος «για τον συνεχιζόμενο κύκλο βίας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη». Πρόσθεσε ότι «ο θάνατος εννιά Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων ενόπλων και μίας γυναίκας, στη διάρκεια επιχείρησης συλλήψεων στην Τζενίν είναι ένα ακόμη παράδειγμα» της κλιμάκωσης της βίας σε υψηλά επίπεδα.

Εξίσου χαρακτηριστικά, ο Γουίνισλαντ κάλεσε τις ισραηλινές και τις παλαιστινιακές αρχές να «αποκλιμακώσουν τις εντάσεις» και να αποφύγουν «περαιτέρω σύγκρουση»...

Η Αίγυπτος και η Τουρκία αντέδρασαν στη σφαγή των Παλαιστινίων στην Τζενίν, με την πρώτη να ζητά τον άμεσο τερματισμό των «επανειλημμένων επιθέσεων σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού» και την Αγκυρα να εκφράζει «λύπη» για την απώλεια ζωών «και βαθιά ανησυχία» για τις εξελίξεις.

Ο Μπλίνκεν σε Αίγυπτο, Ισραήλ, Δυτική Οχθη

Στο φόντο της επικίνδυνης όξυνσης της κατοχικής βίας σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, μεταβαίνει την Κυριακή 29 Γενάρη στην Αίγυπτο, όπου θα συναντήσει μεταξύ άλλων τον Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, για να συζητήσουν την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη, στη Λιβύη και τις διμερείς σχέσεις «στρατηγικής συνεργασίας».

Τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31/1 ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη για συναντήσεις με την ηγεσία των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Χτεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνει τα όσα απαράδεκτα ανέφερε και παραπάνω ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, λέγοντας ότι θα πρέπει όλες οι πλευρές να προβούν άμεσα σε μέτρα αποκλιμάκωσης «για να τερματιστεί ο κύκλος βίας που έχει σημάνει τον θάνατο τόσο πολλών αθώων ανθρώπων». Αναφέρεται επίσης πως ο Μπλίνκεν θα συζητήσει τη διατήρηση του καθεστώτος που ισχύει (από το 1967) στην (κατεχόμενη) Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Ανοιγμα» για συνεργασία του HDP με τους «6» της αντιπολίτευσης

Ο φυλακισμένος πρώην συμπρόεδρος του HDP, Σ. Ντεμιρτάς, τάχθηκε υπέρ ενός κοινού υποψηφίου κατά του Ερντογάν

Τις εντεινόμενες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, ενόψει και των προεδρικών - βουλευτικών εκλογών του Μάη, επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του φυλακισμένου για «τρομοκρατική δράση» και πρώην συμπροέδρου του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας του HDP με τη συμμαχία της αστικής αντιπολίτευσης, όπου συμμετέχει και το μεγαλύτερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της χώρας, το CHP.

Σε γραπτή συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη φυλακή της Αδριανούπολης όπου κρατείται, ο Ντεμιρτάς υποστήριξε ότι ο συνασπισμός των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης θα πρέπει να «τείνει το χέρι» στο HDP και τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας, μοναδικής υποψηφιότητας της αντιπολίτευσης απέναντι στο ΑΚΡ και τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν. Οπως είπε, «είμαι υπέρ του κοινού υποψηφίου, εφόσον ο υποψήφιος που θα επιλέξει το "τραπέζι των έξι" καταλήξει σε κάποιον συμβιβασμό με το HDP. Ομως αυτό δεν εξαρτάται ούτε από εμένα ούτε από το HDP. Δεν μπορούμε να φτάσουμε εκεί παρά μόνο αν το "τραπέζι των έξι" κάνει βήματα».

Στο «τραπέζι των έξι» συμμετέχει εκτός από το CHP και το κόμμα IΥΙ της Μ. Ακσενέρ (που δημιουργήθηκε μετά από διάσπαση του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ), όπως και μικρότερα κόμματα που δημιούργησαν και πρώην στελέχη του κυβερνώντος ΑΚΡ.

Από τη μεριά του, το HDP - που είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Τουρκία, με 12% των ψήφων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές - ανακοίνωσε προ μηνών συνεργασία με άλλα 5 μικρότερα κόμματα. Ωστόσο, μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις βάζουν εμπόδια στη συμμετοχή του στις εκλογές, μετά από καταδίκες δεκάδων στελεχών του επειδή «συνδέονται με τρομοκρατική οργάνωση» (όπως χαρακτηρίζει η Αγκυρα το ΡΚΚ). Στις αρχές Γενάρη εκδόθηκε απόφαση και για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης του HDP, ενώ μόλις χτες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε αίτημα του HDP να καθυστερήσει η έκδοση της απόφασης για την απαγόρευση της λειτουργίας του και να βγει αυτή μετά τις εκλογές του Μάη.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο το HDP να τεθεί εκτός νόμου άμεσα, ο Ντεμιρτάς είπε ότι «οι ψηφοφόροι του δεν θα μείνουν χωρίς επιλογή, χωρίς κόμμα (...) Είμαστε έτοιμοι». Πρόσθεσε δε ότι «ο Ερντογάν και η χούφτα των ανθρώπων που τον περιβάλλουν θα ηττηθούν. Η δημοκρατία, είναι βέβαιο, θα νικήσει: Αυτή η νοοτροπία του ισχυρού ανδρός, του ρατσιστή, του εθνικιστή, θα εξαφανιστεί».

Στο μεταξύ, την ένταση των διεργασιών στην αντιπολίτευση δείχνει και η παραίτηση του αντιπροέδρου του ΙΥΙ, Τσιχάν Πακιάσι, μετά από διαμαρτυρία του (όπως λέγεται) για την επιμονή του ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, να είναι ο ίδιος κοινός υποψήφιος των «6» για τις προεδρικές εκλογές. Ο Πακιάσι υποστήριξε ότι σε αυτήν την περίπτωση το ΙΥΙ θα πρέπει να ορίσει δικό του υποψήφιο Πρόεδρο, αφού «βλέπουμε ότι μια υποψηφιότητα Κιλιντσάρογλου δεν "τραβάει". Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό», όπως δήλωσε.

ΠΕΡΟΥ
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις και παρέμβαση από τον γγ του ΟΗΕ

Συνεχίστηκαν και χθες οι κινητοποιήσεις στο Περού, με τους διαδηλωτές να απαιτούν παραίτηση της σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και της κυβέρνησής της, προκήρυξη εκλογών και σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η κρατική καταστολή. Μετά την πρωτεύουσα Λίμα, χθες το επίκεντρο των επιθέσεων της αστυνομίας (σε ορισμένες περιπτώσεις και με αστυνομικούς που φορούσαν πολιτικά ρούχα) ενάντια σε διαδηλωτές ήταν η πόλη Αλαμο στην επαρχία Ικα. Δεκάδες είναι οι τραυματίες από σφαίρες καουτσούκ και δακρυγόνα, ενώ κάποια τοπικά Μέσα κάνουν λόγο και για 2 νεκρούς, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Από τις 7 Δεκέμβρη που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, όταν αποπέμφθηκε και φυλακίστηκε ο επίσης σοσιαλδημοκράτης πρώην Πρόεδρος της χώρας Π. Καστίγιο και ανέλαβε η Μπολουάρτε, έχουν σκοτωθεί 66 διαδηλωτές, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και συλληφθέντες.

Προχθές Τετάρτη μέλη του κοινοβουλίου του Περού κατέθεσαν πρόταση ψηφίσματος που καλεί να παυθεί η Μπολουάρτε εξαιτίας της «μόνιμης ηθικής ανικανότητάς της». Για να προχωρήσει η διαδικασία πρέπει να εγκριθεί από 66 μέλη του κοινοβουλίου, προτού να διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Κογκρέσου. Για να παυθεί από αρχηγός του κράτους η Μπολουάρτε απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 87 βουλευτές.

Στο μεταξύ, με αφορμή την κλιμακούμενη καταστολή και τις δολοφονίες διαδηλωτών στο Περού, ο Στέφαν Ντουγιαρίτς, εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε χθες την έκκληση προς την κυβέρνηση Μπολουάρτε να συμμορφωθεί με το «Διεθνές Δίκαιο» για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την Τετάρτη ο Γκουτέρες είχε προτρέψει τις περουβιανές αρχές να ενεργήσουν με «αυτοσυγκράτηση» και να επιδιώξουν έναν «ουσιαστικό και περιεκτικό διάλογο». Είχε ζητήσει επίσης «να διεξαχθούν άμεσες, αποτελεσματικές και αμερόληπτες έρευνες για τους θανάτους που καταγράφηκαν στις διαμαρτυρίες, αποφεύγοντας τον στιγματισμό των θυμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ