Παρασκευή 27 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις και παρέμβαση από τον γγ του ΟΗΕ

Συνεχίστηκαν και χθες οι κινητοποιήσεις στο Περού, με τους διαδηλωτές να απαιτούν παραίτηση της σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και της κυβέρνησής της, προκήρυξη εκλογών και σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η κρατική καταστολή. Μετά την πρωτεύουσα Λίμα, χθες το επίκεντρο των επιθέσεων της αστυνομίας (σε ορισμένες περιπτώσεις και με αστυνομικούς που φορούσαν πολιτικά ρούχα) ενάντια σε διαδηλωτές ήταν η πόλη Αλαμο στην επαρχία Ικα. Δεκάδες είναι οι τραυματίες από σφαίρες καουτσούκ και δακρυγόνα, ενώ κάποια τοπικά Μέσα κάνουν λόγο και για 2 νεκρούς, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Από τις 7 Δεκέμβρη που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, όταν αποπέμφθηκε και φυλακίστηκε ο επίσης σοσιαλδημοκράτης πρώην Πρόεδρος της χώρας Π. Καστίγιο και ανέλαβε η Μπολουάρτε, έχουν σκοτωθεί 66 διαδηλωτές, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και συλληφθέντες.

Προχθές Τετάρτη μέλη του κοινοβουλίου του Περού κατέθεσαν πρόταση ψηφίσματος που καλεί να παυθεί η Μπολουάρτε εξαιτίας της «μόνιμης ηθικής ανικανότητάς της». Για να προχωρήσει η διαδικασία πρέπει να εγκριθεί από 66 μέλη του κοινοβουλίου, προτού να διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Κογκρέσου. Για να παυθεί από αρχηγός του κράτους η Μπολουάρτε απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 87 βουλευτές.

Στο μεταξύ, με αφορμή την κλιμακούμενη καταστολή και τις δολοφονίες διαδηλωτών στο Περού, ο Στέφαν Ντουγιαρίτς, εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε χθες την έκκληση προς την κυβέρνηση Μπολουάρτε να συμμορφωθεί με το «Διεθνές Δίκαιο» για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την Τετάρτη ο Γκουτέρες είχε προτρέψει τις περουβιανές αρχές να ενεργήσουν με «αυτοσυγκράτηση» και να επιδιώξουν έναν «ουσιαστικό και περιεκτικό διάλογο». Είχε ζητήσει επίσης «να διεξαχθούν άμεσες, αποτελεσματικές και αμερόληπτες έρευνες για τους θανάτους που καταγράφηκαν στις διαμαρτυρίες, αποφεύγοντας τον στιγματισμό των θυμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ