Παρασκευή 27 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αγωνιστικοί σταθμοί στον δρόμο για την απεργία της Τρίτης

Κινητοποιήσεις χτες και στην Κύπρο, για αξιοπρεπείς μισθούς

Συγκέντρωση απεργών, χτες, σε μονάδα της «Lavera» στη Μαρτίγκ
Συγκέντρωση απεργών, χτες, σε μονάδα της «Lavera» στη Μαρτίγκ
Νέα δύναμη και πείρα στην πορεία προετοιμασίας της πανεθνικής απεργίας στις 31 Γενάρη συγκεντρώνουν οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, όπου συνεχίζονται μια σειρά από κλαδικές και περιφερειακές κινητοποιήσεις, απεργιακές και άλλες, με αιχμή την απόσυρση της νέας αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν - Μπορν.

Χτες, τη σκυτάλη των απεργιών πήραν οι εργαζόμενοι σε Ενέργεια, Χημική Βιομηχανία και Λιμάνια, με 24ωρη απεργία που οργάνωσαν ή ξεκίνησαν, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα. Οι Ομοσπονδίες των τριών κλάδων έχουν καλέσει εδώ και μέρες σε συντονισμένη δράση, προκειμένου η προετοιμασία της μεγάλης κινητοποίησης της Τρίτης να οργανωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά, η συμμετοχή να είναι ακόμα πιο μαζική. Τον αναβρασμό στους συγκεκριμένους κλάδους μεγαλώνει και το αυξημένο βάρος που θα φορτώσουν οι νέες ανατροπές στους εργαζόμενους, καθώς καταργούνται μια σειρά από «ειδικές ρυθμίσεις» που ίσχυαν για τη συνταξιοδότησή τους, με δεδομένο ότι πρόκειται για κλάδους με αυξημένες απειλές για την ασφάλεια και την υγεία του προσωπικού, εξαιτίας της έκθεσης σε επικίνδυνες πρώτες ύλες και διαδικασίες.

Μεταξύ άλλων, μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στη μονάδα πετροχημικής βιομηχανίας της «Lavera», στην περιοχή Μαρτίγκ.

Ακόμα, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κινητοποιήσεων ξεχωρίζει η προσπάθεια να εκφραστεί έμπρακτη αλληλεγγύη σε λαϊκά νοικοκυριά, με επανασυνδέσεις ρεύματος, αναδεικνύοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί η ηλεκτρική ενέργεια για όλο τον λαό.

Χτες, για την προετοιμασία της κινητοποίησης στις 31 Γενάρη, έγιναν νέες λαμπαδηδρομίες σε διάφορες πόλεις, περιλαμβανομένου του Παρισιού.

Στο μεταξύ, εκφράζοντας ακόμα μια φορά την έμπρακτη διεθνιστική του αλληλεγγύη στην εργατική τάξη της Γαλλίας, το ΠΑΜΕ ανακοίνωσε ότι την επόμενη Τρίτη, ανήμερα της μεγάλης απεργίας, αντιπροσωπεία του θα βρεθεί στο Παρίσι, στο πλευρό των απεργών. Οπως τονίζει σε νέα του ανακοίνωση, «συνάδελφοι της Γαλλίας στον αγώνα σας αυτόν δεν είστε μόνοι. Στην απεργία της 31ης Γενάρη αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα συμμετάσχει στη μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας στον δίκαιο αγώνα σας. Εχουμε τη δύναμη και μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Η νίκη των εργατών της Γαλλίας θα είναι νίκη όλων των εργατών! Νίκη στους εργαζόμενους της Γαλλίας!».

Διαδήλωσαν για αξιοπρεπείς μισθούς στην Κύπρο

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις έγιναν χτες και στην Κύπρο, όπου στο πλαίσιο πανσυνδικαλιστικής τρίωρης στάσης εργασίας, οργανώθηκαν διαδηλώσεις σε Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο, Λάρνακα και Παραλίμνι.

Σε κοινή ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων εκφράστηκε η «σταθερή προσήλωσή τους στην προστασία του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ)», όπως και η «απογοήτευσή τους, γιατί η εργοδοτική πλευρά καθ' όλη τη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου τήρησε άτεγκτη και αδιάλλακτη στάση, προτάσσοντας διαρκώς τη θέση για κατάργηση του θεσμού». Τέλος, εκφράστηκε «η λύπη τους γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το βήμα που έκαναν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο διάλογο που έγινε υπό την αιγίδα του υπουργού Εργασίας και να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση με βάση το πνεύμα της μεταβατικής συμφωνίας σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

  • Χτες, Πέμπτη, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε διαδικτυακά με το Συνδικάτο Εργαζομένων σε ΑΜΑΖΟΝ, AMAZON LABOR UNION, από τις ΗΠΑ, και τον πρόεδρό του, Κρις Σμολς. Στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν πληροφορίες για την κατάσταση και τους αγώνες των εργαζομένων σε Ελλάδα και ΗΠΑ, η ανάγκη ενδυνάμωσης της οργάνωσης των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς και ανάπτυξης της αλληλεγγύης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ