Παρασκευή 27 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπαράζ απολύσεων σε μεγάλα μονοπώλια

Την ώρα που αστικά επιτελεία προβάλλουν εκτιμήσεις για μια «ηπιότερη» οικονομική ύφεση σε σχέση με αυτήν που ανέμεναν έως και πριν λίγους μήνες, όλο και περισσότερα μεγάλα μονοπώλια ανακοινώνουν ένα μπαράζ χιλιάδων απολύσεων, με στόχο τη θωράκιση της κερδοφορίας τους, τη μετακίνηση κεφαλαίων σε πιο κερδοφόρα πεδία κ.ο.κ.

Στις διαδοχικές δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων σε μονοπώλια των νέων τεχνολογιών («Google», «Amazon», «Meta», «Salesforce», «Twitter» κ.α.) προστέθηκαν μέσα στο τελευταίο 48ωρο και οι 3.900 απολύσεις εργαζομένων της ΙΒΜ (περίπου 1% επί του συνόλου του προσωπικού), με την εργοδοσία να επικαλείται την «αλλαγή στρατηγικής του ομίλου». Στη συνέχεια ανώτερο στέλεχος της εταιρείας ανακοίνωσε πως η απόφαση των απολύσεων «σχετίζεται εξολοκλήρου με την ανεξαρτητοποίηση της Kyndryl και την ανεξαρτητοποίηση της δραστηριότητάς μας στον τομέα της Υγείας» και όχι «με τις επιδόσεις του 2022 ή τις προβλέψεις για το 2023».

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό μονοπώλιο χημικής βιομηχανίας «Dow Inc.» ανακοίνωσε ότι προχωρά στην περικοπή περίπου 2.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, επικαλούμενη τη μείωση της κερδοφορίας της στο 4ο τρίμηνο του 2022 (στα 46 σεντ ανά μετοχή, έναντι 1,11 δολαρίων ανά μετοχή έναν χρόνο πριν). Ως αιτία στη μείωση των κερδών καταγράφεται το αυξημένο κόστος παραγωγής, λόγω των αυξημένων τιμών της Ενέργειας και των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα που επιβάρυναν τη ζήτηση προϊόντων της «Dow».

Την Τετάρτη, η Bank of America σε σχετική έκθεσή της εκτίμησε πως διακρίνει «μαύρα» σύννεφα στον τομέα της απασχόλησης στις ΗΠΑ. Μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2023 προβλέπει πως ο ρυθμός των απωλειών στην αμερικανική αγορά εργασίας θα κυμανθεί στις 175.000 θέσεις εργασίας τον μήνα.

Γερμανία: Χιλιάδες νέες απολύσεις από τη «Ford»

Στο μεταξύ, χιλιάδες νέες απολύσεις σχεδιάζει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «Ford» στη Γερμανία, αυτή τη φορά στο εργοστάσιο της Κολωνίας, σύμφωνα με το γερμανικό συνδικάτο IG Metall.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, η «Ford» θέλει να καταργήσει έως 3.200 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της Κολωνίας, που από το 1979 κατασκευάζει το μοντέλο «Fiesta» και σήμερα απασχολεί 15.000 εργαζόμενους. Οι περικοπές αφορούν κυρίως διοικητικές θέσεις, καθώς και το κέντρο ερευνών και σχεδιασμού. Στο μέλλον ο σχεδιασμός των νέων μοντέλων της «Ford» θα γίνεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους «υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος αποβιομηχανοποίησης στην περιοχή μας», ενώ τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» και διάχυτη απογοήτευση στη γενική συνέλευση των εργαζομένων της «Ford» τη Δευτέρα.

Ηδη, πριν από τρία χρόνια η «Ford» είχε καταργήσει 3.000 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της Κολωνίας. Λεπτομερείς ανακοινώσεις της εταιρείας για τις νέες περικοπές αναμένονται στα μέσα Φλεβάρη.

Επιπλέον, ήδη από πέρσι η «Ford» είχε ξεκαθαρίσει ότι το αργότερο στα μέσα του 2025 θα κλείσει το εργοστάσιό της στο γερμανικό κρατίδιο του Ζάαρ, όπου κατασκευάζεται το μοντέλο «Focus».

Μιλώντας στην «Handelsblatt» ο επικεφαλής της «Ford» για την Ευρώπη, Στιούαρτ Ρόουλεϊ, ανέφερε ότι με βάση τα σχέδια συνολικής αναδιάρθρωσης του ομίλου η εταιρεία είχε να επιλέξει ανάμεσα στο εργοστάσιο του Ζάαρ και εκείνο της Βαλένθια, στην Ισπανία. Τελικά, προτίμησε τη Βαλένθια γιατί «προσφέρει καλύτερες οικονομικές συνθήκες για το μέλλον», καθώς «είναι χαμηλότερο το κόστος των υλικών, των προμηθευτών, αλλά και το μισθολογικό κόστος».

Σήμερα η «Ford» απασχολεί στο κρατίδιο του Ζάαρ 4.600 εργαζόμενους, ενώ εκτιμάται ότι από το συγκεκριμένο εργοστάσιο εξαρτώνται άλλες 1.300 θέσεις εργασίας σε μικρότερες επιχειρήσεις προμηθευτών και υπεργολάβων. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», η «Ford» έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις για την πώληση του εργοστασίου της στο Ζάαρ στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD.

Εδώ και χρόνια η «Ford» έχει επισημάνει ότι η «στροφή» της αυτοκινητοβιομηχανίας προς την ηλεκτροκίνηση θα γίνει με λιγότερους εργαζόμενους. Τον περασμένο Οκτώβρη η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι το 2024 θα τερματίσει την παραγωγή του «Fiesta» με συμβατικό κινητήρα στην Κολωνία για να αναβαθμιστεί το εργοστάσιο, ώστε να εξειδικευθεί στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων μοντέλων.

SAP: Απολύει 3.000 εργαζομένους ενώ αυξάνονται τα κέρδη της...

Την ίδια ώρα, το γερμανικό μονοπώλιο λογισμικού SAP ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπή περίπου 2,5% του εργατικού δυναμικού της.

Κι αυτό παρότι η SAP παρουσίασε αυξημένα λειτουργικά κέρδη στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, στα 2,58 δισ. ευρώ από τα 2,47 δισ. του προηγούμενου έτους... Για το 2023, μάλιστα, η SAP αναμένει τα λειτουργικά κέρδη να αυξηθούν στο εύρος του 10% έως 13% σε σταθερό νόμισμα και τα έσοδά της από το cloud κατά 22% με 25%.

«Εστιάζουμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό μας σε τομείς όπου είμαστε πιο δυνατοί για να συνεχίσουμε την επιταχυνόμενη ανάπτυξή μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SAP Κρίστιαν Κλάιν, κάνοντας λόγο για «μια πολύ στοχευμένη αναδιάρθρωση σε επιλεγμένους τομείς της εταιρείας, η οποία θα επηρεάσει έως και 3.000 θέσεις και θα περιλαμβάνει μείωση του προσωπικού κατά περίπου 2,5%»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ