Παρασκευή 27 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Ανοιγμα» για συνεργασία του HDP με τους «6» της αντιπολίτευσης

Ο φυλακισμένος πρώην συμπρόεδρος του HDP, Σ. Ντεμιρτάς, τάχθηκε υπέρ ενός κοινού υποψηφίου κατά του Ερντογάν

Τις εντεινόμενες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, ενόψει και των προεδρικών - βουλευτικών εκλογών του Μάη, επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του φυλακισμένου για «τρομοκρατική δράση» και πρώην συμπροέδρου του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας του HDP με τη συμμαχία της αστικής αντιπολίτευσης, όπου συμμετέχει και το μεγαλύτερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της χώρας, το CHP.

Σε γραπτή συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη φυλακή της Αδριανούπολης όπου κρατείται, ο Ντεμιρτάς υποστήριξε ότι ο συνασπισμός των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης θα πρέπει να «τείνει το χέρι» στο HDP και τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας, μοναδικής υποψηφιότητας της αντιπολίτευσης απέναντι στο ΑΚΡ και τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν. Οπως είπε, «είμαι υπέρ του κοινού υποψηφίου, εφόσον ο υποψήφιος που θα επιλέξει το "τραπέζι των έξι" καταλήξει σε κάποιον συμβιβασμό με το HDP. Ομως αυτό δεν εξαρτάται ούτε από εμένα ούτε από το HDP. Δεν μπορούμε να φτάσουμε εκεί παρά μόνο αν το "τραπέζι των έξι" κάνει βήματα».

Στο «τραπέζι των έξι» συμμετέχει εκτός από το CHP και το κόμμα IΥΙ της Μ. Ακσενέρ (που δημιουργήθηκε μετά από διάσπαση του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ), όπως και μικρότερα κόμματα που δημιούργησαν και πρώην στελέχη του κυβερνώντος ΑΚΡ.

Από τη μεριά του, το HDP - που είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Τουρκία, με 12% των ψήφων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές - ανακοίνωσε προ μηνών συνεργασία με άλλα 5 μικρότερα κόμματα. Ωστόσο, μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις βάζουν εμπόδια στη συμμετοχή του στις εκλογές, μετά από καταδίκες δεκάδων στελεχών του επειδή «συνδέονται με τρομοκρατική οργάνωση» (όπως χαρακτηρίζει η Αγκυρα το ΡΚΚ). Στις αρχές Γενάρη εκδόθηκε απόφαση και για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης του HDP, ενώ μόλις χτες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε αίτημα του HDP να καθυστερήσει η έκδοση της απόφασης για την απαγόρευση της λειτουργίας του και να βγει αυτή μετά τις εκλογές του Μάη.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο το HDP να τεθεί εκτός νόμου άμεσα, ο Ντεμιρτάς είπε ότι «οι ψηφοφόροι του δεν θα μείνουν χωρίς επιλογή, χωρίς κόμμα (...) Είμαστε έτοιμοι». Πρόσθεσε δε ότι «ο Ερντογάν και η χούφτα των ανθρώπων που τον περιβάλλουν θα ηττηθούν. Η δημοκρατία, είναι βέβαιο, θα νικήσει: Αυτή η νοοτροπία του ισχυρού ανδρός, του ρατσιστή, του εθνικιστή, θα εξαφανιστεί».

Στο μεταξύ, την ένταση των διεργασιών στην αντιπολίτευση δείχνει και η παραίτηση του αντιπροέδρου του ΙΥΙ, Τσιχάν Πακιάσι, μετά από διαμαρτυρία του (όπως λέγεται) για την επιμονή του ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, να είναι ο ίδιος κοινός υποψήφιος των «6» για τις προεδρικές εκλογές. Ο Πακιάσι υποστήριξε ότι σε αυτήν την περίπτωση το ΙΥΙ θα πρέπει να ορίσει δικό του υποψήφιο Πρόεδρο, αφού «βλέπουμε ότι μια υποψηφιότητα Κιλιντσάρογλου δεν "τραβάει". Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό», όπως δήλωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ