Παρασκευή 27 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Πολύνεκροι βομβαρδισμοί

Τον θάνατο δεκάδων κτηνοτρόφων της φυλής των Φουλάνι στη διάρκεια επιδρομών επιβεβαίωσε χτες η νιγηριανή αστυνομία σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια των πολιτειών Νασαράουα και Μπένουε. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως την περιοχή βομβάρδισαν δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας της Νιγηρίας, ενώ ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες δεν απέκλεισαν να έκαναν την επιδρομή μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) με στόχο ένοπλες εγκληματικές ομάδες (τζιχαντιστών και όχι μόνο).

Επισήμως η νιγηριανή κυβέρνηση δεν το έχει παραδεχθεί ενώ η Ενωση Μουσουλμάνων Κτηνοτρόφων «Μιγέτι Αλλάχ», MACBAN, καταδίκασε τους πολύνεκρους βομβαρδισμούς απαιτώντας «άμεση και πλήρη έρευνα».

Η βόρεια κεντρική Νιγηρία, γνωστή επίσης ως Middle Belt («μεσαία ζώνη»), λόγω των βοσκότοπων και του υδάτινου δυναμικού, εδώ και περίπου έναν αιώνα γίνεται πεδίο συγκρούσεων, που παίρνουν και θρησκευτικό χαρακτήρα ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς.

Ο κυβερνήτης στην πολιτεία Νασαράουα, Αμπντουλάχι Σούλε, δεν έδωσε απολογισμό των θυμάτων, όμως είπε σε δημοσιογράφους ότι οι θάνατοι οφείλονταν σε βόμβες.

Τον Σεπτέμβρη του 2021, αεροπορικός βομβαρδισμός έπληξε κατά λάθος χωριό στην πολιτεία Γιόμπε, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα πολίτες. Η Πολεμική Αεροπορία είχε εξηγήσει πως το λάθος έγινε κατά τη διάρκεια καταδίωξης τζιχαντιστών. Τον Γενάρη του 2017, τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αεροσκάφος έπληξε καταυλισμό εκτοπισμένων εξαιτίας της βίας των τζιχαντιστών στη Ραν, πόλη κοντά στα σύνορα με το Καμερούν.

Σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε έξι μήνες αργότερα, ο στρατός απέδωσε το πολύνεκρο λάθος στην «έλλειψη της προσήκουσας σήμανσης στην περιοχή». Η ανασφάλεια στη Νιγηρία αποτελεί κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στα τέλη του Φλεβάρη, στις οποίες, δυνάμει του Συντάγματος, ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους, Μουχαμαντού Μπουχάρι, στρατηγός ε.α. που εξελέγη το 2015 και επανεξελέγη το 2019, δεν θα είναι υποψήφιος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ