ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Φλεβάρη 2000
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφαλιστικό Σύστημα
Απροκάλυπτη προσπάθεια ανατροπής

Με γοργά βήματα προχωρούν στην εφαρμογή της πλήρους, 100%, ανταποδοτικότητας, με την παράδοση των συντάξεων στις κερδοσκοπικές εταιρίες και την υγεία του λαού μας στην εμπορευματοποίηση, μέσα από τη λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων ως ανώνυμων εταιριών

Στο μονόδρομο του ευρωπαϊκού προσανατολισμού προς την ΟΝΕ επιχειρείται η πιο βίαιη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, καθώς και η διεύρυνση ανατροπής των εργασιακών σχέσεων με όλες τις ολέθριες συνέπειες για την ομαλή λειτουργία των ασφαλιστικών φορέων και η υποβάθμιση των παροχών σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Ο κύριος πρωθυπουργός φαίνεται ότι είναι άριστος «κλειδαράς», αφού με το κλείδωμα της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ ταυτόχρονα κλείδωσε στη φυλακή και τα απαράγραπτα ανθρώπινα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα του λαού μας.

Αλλωστε, οι πρόσφατες παρεμβάσεις του ΟΟΣΑ και του ΕΚΟΦΙΝ για συνέχιση της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής και την άμεση υλοποίηση του δεύτερου ασφαλιστικού πακέτου, που ισοπεδώνουν κυριολεκτικά ό,τι απέμεινε όρθιο, με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για άντρες και γυναίκες, τη ριζική αλλαγή υπολογισμού της σύνταξης, στη βάση του μέσου όρου του συντάξιμου μισθού σε όλο το συντάξιμο βίο, υποβαθμίζουν δραστικά τις συντάξεις.

Βέβαια, αυτές οι αντικοινωνικές - αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης έχουν ήδη καταγραφεί και στη Συμφωνία του Αμστερνταμ και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και προοιωνίζονται την πιο σκληρή δοκιμασία εργαζομένων και συνταξιούχων στη μετά την ΟΝΕ περίοδο, γι' αυτό σκόπιμα η κυβέρνηση καθυστερεί να φέρει το δεύτερο ασφαλιστικό πακέτο, γιατί το πολιτικό κόστος ενόψει εκλογών είναι πάρα πολύ βαρύ, καθώς σηματοδοτεί την ουσιαστική αποστασιοποίηση του κράτους από τη θεσμοθετημένη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης στη βάση διμερούς συμμετοχής στα ταμεία αυτοαπασχολουμένων και τριμερούς συμμετοχής στο ΙΚΑ.

Ετσι, με γοργά βήματα προχωρούν στην εφαρμογή της πλήρους, 100%, ανταποδοτικότητας με την παράδοση των συντάξεων στις κερδοσκοπικές εταιρίες και της υγείας του λαού μας στην εμπορευματοποίηση μέσα από τη λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων ως ανώνυμων εταιριών με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά και όχι βέβαια κοινωνικά.

Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι κατάδηλο το γεγονός ότι ο νεοσύστατος ασφαλιστικός φορέας μας ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) παρουσιάζει μια σαφή δύσκολη πορεία λειτουργίας, καθώς η βελόνα έχει αγγίξει το κόκκινο σημείο όταν:

  • Το διαθέσιμο αποθεματικό του Ταμείου μας στην κεντρική τράπεζα, από 107 δισ.δρχ. που ήταν προ δύο μηνών, κατέβηκε στα 44 δισ. από εκροές για την πληρωμή συντάξεων.
  • Ο κλάδος σύνταξης παρουσιάζει έλλειμμα 20 δισ.
  • Ο προϋπολογισμός 2000 μετά την περικοπή των κονδυλίων της συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση αφήνει στο σύνολό του έλλειμμα 7,8 δισ.
  • Το μέσο ετήσιο ασφάλιστρο είναι πολύ μικρότερο από τη μέση ετήσια δαπάνη σύνταξης.
  • Η κρατική επιχορήγηση κάθε χρόνο μειώνεται. Η κυριότερη αιτία της φθίνουσας πορείας του κλάδου σύνταξης είναι η μη καταβολή από το κράτος των όσων έχει υποχρέωση, βάσει του νόμου 2084/92 (άρθ. 22 - 35), να αποδώσει στο Ταμείο μας, που είναι τα εξής: έτος 1995 4,9 δισ., 1996 14,9 δισ., 1997 16,7 δισ., 1998 13,6 δισ., σύνολο, δηλαδή, 50,1 δισ. δρχ.
  • Η απαίτησή μας για το εννιάμηνο του 1999 είναι 19 δισ. και έχουμε είσπραξη μόνο 4 δισ.

Γι' αυτό ακριβώς, καλούμε την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο φορέα μας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ομαλή λειτουργία του, χωρίς κραδασμούς για την καταβολή των συντάξεων και τον προγραμματισμό προς την κατεύθυνση αναβάθμισης των παροχών, όπως διατυπώνεται στο νόμο 2676 περί ενοποίησης.

Στο σημείο αυτό, θέλουμε να επισημάνουμε τις ευθύνες του συνδικαλιστικού και επιμελητηριακού χώρου των εν ενεργεία συναδέλφων μας, που, από τους χώρους αυτούς, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, με δικούς τους εκλέκτορες, εκλέγουν την αιρετή διοίκηση του ΤΕΒΕ, να τεθούν στην πρωτοπορία των αγώνων, γιατί στη φάση αυτή το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα άμεσης προτεραιότητας.

Επιτέλους, η κυβέρνηση να πει την αλήθεια μπροστά στον ελληνικό λαό, ποιες ριζικές αλλαγές στοχεύει στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και όχι να περιμένει την υφαρπαγή την ψήφου του λαού.


Του
Χρήστου ΤΡΙΑΝΤΗ
προέδρου της ΠΟΣ ΤΕΒΕ

Το συμφέρον μας είναι η ψήφος στο ΚΚΕ

Μιλά στο «Ρ» ο Στ. Κωνσταντάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου

Ο Στ. Κωνσταντάς
Ο Στ. Κωνσταντάς
Ο Κ. Σημίτης αναγγέλλοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν πρόωρα, στις 9 του Απρίλη, αιτιολόγησε την απόφασή του με το επιχείρημα ότι οι...«εταίροι» πρέπει να μην έχουν καμία αμφιβολία και να σιγουρευτούν το συντομότερο ότι η χώρα θα πορευτεί απαρέγκλιτα στη λογική του «μονόδρομου» και μετά την ένταξη στην ΟΝΕ.

Οσο για τους εργαζόμενους, τους ΕΒΕ, αυτοί θα συνεχίσουν να στύβονται σαν λεμονόκουπες προς όφελος του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Οπως συμβαίνει με όλους τους ΕΒΕ, έτσι και με τους βιοτέχνες της κατεργασίας ξύλου. Πώς ήταν δυνατό αυτοί να αποτελέσουν εξαίρεση του κανόνα;

Μεταξύ των άλλων προβλημάτων (φορολογικό, ασφαλιστικό, κλπ.) έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη μείωση του τζίρου. Ειδικότερα: η οικοδομική δραστηριότητα πανελλαδικά είναι μειωμένη, χρόνο με το χρόνο μειώνεται όλο και περισσότερο. Από τις κατασκευές των κουφωμάτων οι ξυλουργοί, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, έχασαν τα εξωτερικά κουφώματα, τα οποία γίνονται από αλουμίνιο. Τα τελευταία χρόνια έχασαν και τις κύριες πόρτες των διαμερισμάτων, οι οποίες γίνονται μεταλλικές, οι λεγόμενες θωρακισμένες. Ετσι, οι ξυλουργικές εργασίες έχασαν περίπου το 50% των δραστηριοτήτων τους.

Τους επιπλοποιούς τους έχει χτυπήσει πολύ ο ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα έπιπλα από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες. Τα τελευταία χρόνια χρόνια χρησιμοποιείται αντί ξύλου καπλαμάς, απομίμηση ευγενούς ξυλείας, χάρτινος ή πλαστικός, ο οποίος επικολλάται με ειδικά μηχανήματα που λίγοι στον κλάδο τα κατέχουν. Ο καταναλωτής βέβαια δεν το γνωρίζει.

Η Ομοσπονδία μας προσέφυγε στον υπουργείο Ανάπτυξης και ζήτησε στο καρτελάκι που αναγράφεται η τιμή να αναγράφεται και από τι υλικό είναι κατασκευασμένο το συγκεκριμένο έπιπλο. Το υπουργείο αρχικά είδε θετικά το θέμα. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει γίνει τίποτε, παρόλο που έχουν περάσει δύο χρόνια περίπου.

Η 9η Απρίλη είναι πολύ κοντά, ο λαός αλλά και οι ΕΒΕ πρέπει να δούνε το συμφέρον τους και να ψηφίσουν το κόμμα εκείνο που υποστηρίζει τα συμφέροντά τους μέσα και έξω από τη Βουλή. Το κόμμα του λαού, το κόμμα των εργαζομένων, το ΚΚΕ.

Ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες
Απλώνουν τα πλοκάμια τους οι πολυεθνικές

Ο Π. Τάτσης
Ο Π. Τάτσης
Ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, σχολιάζοντας την πορεία του κλάδου είπε στο «Ρ»

Το επάγγελμα του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου είναι ένας δυναμικός κλάδος στη βιοτεχνία της χώρας μας. Αν και τον έχουν κατατάξει στην παροχή υπηρεσιών, για μας παραμένει βιοτεχνικό επάγγελμα με σημαντική πρόσθετη αξία. Ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης έδωσε εξετάσεις και πέτυχε στον εξηλεκτρισμό της χώρας μετά τη δεκαετία του 1950, έργο που αναγνωρίζεται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Προσφέραμε εγκαταστάσεις με αντοχή στο χρόνο, προσαρμοσμένες στις νέες τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς, με βοήθεια σοβαρή από τις λειτουργούσες τη δεκαετία του 1950 1.070 τεχνικές σχολές, που λειτούργησαν σαν εργαστήρια νέων τεχνιτών με σοβαρή ειδίκευση στην ειδικότητά μας. Σοβαρή αντίθεση με τη σημερινή πραγματικότητα όπου υπάρχει μεγάλο κενό εκπαίδευσης στο χώρο μας, σε συνδυασμό με τη νέα τεχνολογία και τεχνογνωσία που είμαστε αναγκασμένοι να προσφέρουμε στις νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που πολλά έχουν αλλάξει.

Ο κλάδος μας, δεκαετίες τώρα, μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα, τις Γενικές Συνελεύσεις, τα συνέδρια, ιδίως μεταπολεμικά, διεκδίκησε τεκμηριωμένα σωστές λύσεις για τα επαγγελματικά μας πράγματα και την ανάπτυξη του κλάδου σε σωστή κατεύθυνση για τους επαγγελματίες ηλεκτρολόγους, αλλά και για την προστασία και ασφάλεια του καταναλωτή, μια που η λειψή γνώση εγκυμονεί κινδύνους για τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και με την εξάπλωσή της σ' όλες τις δραστηριότητες της ζωής μας.

Αντί, όμως, να υπάρξει ανταπόκριση σ' αυτά τα αιτήματα από την πολιτεία, δεκαετίες τώρα μας άφησε στην τύχη μας χωρίς στήριξη σε βασικούς τομείς του επαγγέλματος, έτσι ώστε σήμερα να γίνονται συζητήσεις, συνελεύσεις, συνέδρια, για την αντιμετώπιση σοβαρών κενών που δημιουργήθηκαν με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και την υποαπασχόληση και τη σημαντική ανεργία, που αυτά είναι βήματα προς τα πίσω. Αν και το ηλεκτρολογικό έργο έχει μεγαλώσει, κάποιοι μας παίρνουν δουλιές και δεν είναι άγνωστοι. Είναι τα κάθε λογής πλοκάμια του κεφαλαίου με στηρίγματα πολιτικά.

Τα βασικότερα σημεία της κρίσης στον κλάδο είναι: η συγκέντρωση εργασιών σε λίγα χέρια, η κρίση της οικοδομής, οι τεχνολογικές εξελίξεις, το φορολογικό και η επαγγελματική στέγη, η λαθρεγκατάσταση και ο παραεπαγγελματισμός, ο έλεγχος ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων (δειγματοληπτικός), η δομή του κλάδου - ανταγωνισμός.

Αν και κατά καιρούς πήραμε σοβαρές πρωτοβουλίες στήριξης του επαγγέλματος από μόνοι μας, με κατεύθυνση τη συνεταιριστικοποίηση παραγωγής και προμηθειών στην παραγωγή, το εγχείρημα απέτυχε, με οδυνηρές για το συνδικαλιστικό κίνημα συνέπειες, με ευθύνη της πολιτείας στις προμήθειες με καταναλωτικούς συνεταιρισμούς, ακόμα επιμένουμε στηριζόμενοι και μόνο στη δική μας επιμονή, με σοβαρά προβλήματα και ανησυχία για την παραπέρα πορεία, μια που το πολυεθνικό κεφάλαιο ελέγχει μεγάλο κομμάτι της παραγωγής ηλεκτρολογικού υλικού. Ειδικά ως προς αυτό, είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερις εταιρίες κατέχουν το 97,1% των συνολικών πωλήσεων.


Ρεπορταζ
Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ