Κυριακή 27 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το συμφέρον μας είναι η ψήφος στο ΚΚΕ

Μιλά στο «Ρ» ο Στ. Κωνσταντάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου

Ο Στ. Κωνσταντάς
Ο Στ. Κωνσταντάς
Ο Κ. Σημίτης αναγγέλλοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν πρόωρα, στις 9 του Απρίλη, αιτιολόγησε την απόφασή του με το επιχείρημα ότι οι...«εταίροι» πρέπει να μην έχουν καμία αμφιβολία και να σιγουρευτούν το συντομότερο ότι η χώρα θα πορευτεί απαρέγκλιτα στη λογική του «μονόδρομου» και μετά την ένταξη στην ΟΝΕ.

Οσο για τους εργαζόμενους, τους ΕΒΕ, αυτοί θα συνεχίσουν να στύβονται σαν λεμονόκουπες προς όφελος του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Οπως συμβαίνει με όλους τους ΕΒΕ, έτσι και με τους βιοτέχνες της κατεργασίας ξύλου. Πώς ήταν δυνατό αυτοί να αποτελέσουν εξαίρεση του κανόνα;

Μεταξύ των άλλων προβλημάτων (φορολογικό, ασφαλιστικό, κλπ.) έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη μείωση του τζίρου. Ειδικότερα: η οικοδομική δραστηριότητα πανελλαδικά είναι μειωμένη, χρόνο με το χρόνο μειώνεται όλο και περισσότερο. Από τις κατασκευές των κουφωμάτων οι ξυλουργοί, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, έχασαν τα εξωτερικά κουφώματα, τα οποία γίνονται από αλουμίνιο. Τα τελευταία χρόνια έχασαν και τις κύριες πόρτες των διαμερισμάτων, οι οποίες γίνονται μεταλλικές, οι λεγόμενες θωρακισμένες. Ετσι, οι ξυλουργικές εργασίες έχασαν περίπου το 50% των δραστηριοτήτων τους.

Τους επιπλοποιούς τους έχει χτυπήσει πολύ ο ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα έπιπλα από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες. Τα τελευταία χρόνια χρόνια χρησιμοποιείται αντί ξύλου καπλαμάς, απομίμηση ευγενούς ξυλείας, χάρτινος ή πλαστικός, ο οποίος επικολλάται με ειδικά μηχανήματα που λίγοι στον κλάδο τα κατέχουν. Ο καταναλωτής βέβαια δεν το γνωρίζει.

Η Ομοσπονδία μας προσέφυγε στον υπουργείο Ανάπτυξης και ζήτησε στο καρτελάκι που αναγράφεται η τιμή να αναγράφεται και από τι υλικό είναι κατασκευασμένο το συγκεκριμένο έπιπλο. Το υπουργείο αρχικά είδε θετικά το θέμα. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει γίνει τίποτε, παρόλο που έχουν περάσει δύο χρόνια περίπου.

Η 9η Απρίλη είναι πολύ κοντά, ο λαός αλλά και οι ΕΒΕ πρέπει να δούνε το συμφέρον τους και να ψηφίσουν το κόμμα εκείνο που υποστηρίζει τα συμφέροντά τους μέσα και έξω από τη Βουλή. Το κόμμα του λαού, το κόμμα των εργαζομένων, το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ