Κυριακή 27 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηχηρό σκαμπίλι στο δικομματισμό

Ραγδαίες και καταστροφικές οι εξελίξεις στον κλάδο της υποδηματοποιίας

Ο Θ. Τσαγκαλάκης
Ο Θ. Τσαγκαλάκης
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές είναι οι αναφορές του Θανάση Τσαγκαλάκη, προέδρου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, για την πορεία της ελληνικής υποδηματοποιίας, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα σημείωσε:

«Οπως είναι γνωστό, η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση της οικονομίας - αποκύημα του καπιταλιστικού συστήματος - συγκεντρώνει το κεφάλαιο σε όλο και λιγότερες επιχειρήσεις πολυεθνικές και μονοπώλια. Στα πλαίσια αυτής της μονόπλευρης οικονομικής πολιτικής η θέση των βιοτεχνών θα δυσχεραίνει όλο και περισσότερο.

Η λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης της αγοράς θα είναι η ταφόπλακα των ΜΜΕ ολόκληρης της ΕΕ. Πριν λίγα χρόνια η ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ σάρωσε χιλιάδες βιοτεχνίες και δημιούργησε νέα τάξη πραγμάτων στις ΜΜΕ.

Ειδικότερα στο χώρο της υποδηματοποιίας από τον οποίο προέρχομαι, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και καταστροφικές. Από τις 2.668 επιχειρήσεις το 1984 έμειναν 1.022 το 1998, η δε παραγωγή από 45.000.000 ζεύγη συρρικνώθηκε στα 12.000.000 ζεύγη περίπου.

Οι εξαγωγές από 15.000.000 ζεύγη έπεσαν στα 3.000.000, ενώ οι εισαγωγές από ελάχιστες που ήταν πριν την ένταξή μας στην ΕΟΚ, σήμερα φτάνουν σχεδόν τα 29.000.000 ζεύγη ετησίως, καλύπτοντας έτσι τη λιανική κατανάλωση η οποία κυμαίνεται περίπου στα 24 - 26 εκατ. ζεύγη. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας προς όλους τους φορείς και τα αρμόδια υπουργεία, κανένα απολύτως μέτρο δεν έχει παρθεί προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του κλάδου της υποδηματοποιίας.

Η μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων ναυάγησε, η δημιουργία των ΒΙΟ.ΠΑ. έμεινε στα χαρτιά, η χρηματοδότηση καταργήθηκε.

Το φορολογικό νομοσχέδιο αντί να βελτιωθεί έγινε χειρότερο και η βιοτεχνία γενικότερα εγκαταλείφθηκε στην τύχη της.

Είναι ποτέ δυνατό αυτού του είδους η βιοτεχνία να μπορέσει να κρατηθεί και να ανταγωνιστεί επιχειρήσεις τρομακτικού βεληνεκούς που δημιουργούνται μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης της αγοράς;

Μόνη διέξοδος η αντίσταση και η πάλη όλων των βιοτεχνών, που μαζί με τους εργαζόμενους, τους αγρότες και άλλα κοινωνικά στρώματα που θίγονται άμεσα από τις εξελίξεις, θα αποτελέσουν ένα δυναμικό πυρήνα που με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν αυτή την πολιτική που οδηγεί στη δημιουργία και κοινωνίας των δύο τρίτων και θέτει στο περιθώριο όλο και περισσότερους εργαζόμενους, εκτινάσσοντας την ανεργία σε τρομακτικά επίπεδα.

Πάντως, σήμερα ο λαός έχει τη δυνατότητα να δώσει ένα ηχηρό σκαμπίλι στα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία υποθάλπουν αυτού του είδους τις πολιτικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ