ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΜΠΑΜΑ
«Θυσίες» από το λαό για πολέμους και κεφάλαιο

Νέα πακέτα δισ. δολαρίων για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ετοιμάζει η διοίκηση Ομπάμα. Τα στρατεύματα θα φεύγουν σταδιακά από το Ιράκ για... να πάνε στο Αφγανιστάν

Associated Press

Νέα πακέτα δισ. δολαρίων για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ετοιμάζει η διοίκηση Ομπάμα. Τα στρατεύματα θα φεύγουν σταδιακά από το Ιράκ για... να πάνε στο Αφγανιστάν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εως και δύο δισεκατομμύρια υπόσχεται ότι θα περικόψει τις ομοσπονδιακές δαπάνες ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, παρά το γεγονός, όπως αναφέρει το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ότι σε πρώτο στάδιο θα υπάρξουν «επενδύσεις μεγάλων ποσών» προκειμένου να αναζωογονηθεί η χειμαζόμενη οικονομία. Και φυσικά προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν «θυσίες» από τον αμερικανικό λαό, που θα κληθεί να πληρώσει, για την ακρίβεια να συνεχίσει να πληρώνει, το τίμημα της διάσωσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Προφανής στόχος των σχεδιαζόμενων περικοπών - επιδοτήσεις στον αγροτικό και άλλους τομείς - είναι η κάλυψη του αστρονομικού ελλείμματος που φέτος κυμαίνεται στα 1,75 τρισ. δολάρια, το μεγαλύτερο από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που αντιστοιχεί στο 12,3% του ΑΕΠ, ενώ το ερχόμενο οικονομικό έτος εκτιμάται ότι θα είναι 1,15 τρισ.δολάρια ή 8% του ΑΕΠ. Πάντως με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού, για το οικονομικό έτος 2010, που αρχίζει από τον Οκτώβρη, προβλέπονται συνολικά δαπάνες 3.938 δισ. δολαρίων, από τα οποία τα 3.552 δισ. δολ. μέσα στο επόμενο οικονομικό έτος. Από την πλευρά τους τα δημόσια έσοδα προϋπολογίζονται στα 2.186 δισ.δολ. για το τρέχον οικονομικό έτος και στα 2.381 δισ.δολ. για το οικονομικό έτος 2010. Στις δαπάνες αυτές πρέπει να σημειωθεί ότι προβλέπονται επιπρόσθετες δαπάνες 250 δισ. δολαρίων για τη στήριξη του τραπεζιτικού τομέα, ένας τομέας που ήδη έχει «τροφοδοτηθεί» με πακτωλό χρημάτων τόσο από το σχέδιο Πόλσον της κυβέρνησης Μπους όσο και το πακέτο «αναζωογόνησης της οικονομίας» ύψους 787 δισ. δολ. που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο.

Οσο για τις πολυδιαφημιζόμενες φοροαπαλλαγές των «νοικοκυριών», αφού μειώθηκαν στο «σχέδιο ανάκαμψης», τελικά - όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό - θα τον επιβαρύνουν, μετά όμως το 2011, κατά 12 δισ.δολάρια, και με 770 δισ.δολάρια, συνολικά, τα έτη 2010-2019.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης ένα δεκαετές αποθεματικό ταμείο ύψους 634 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση των προτεινόμενων από τον Αμερικανό πρόεδρο «μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας». Επίσης, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, σε πολυετές διάστημα, που ξεκινά από το 2012, από ένα σύστημα φορολογίας των εκπομπών ρύπων, το οποίο και αποτελεί μία από τις προτάσεις - κλειδιά του Ομπάμα για την καταπολέμηση του «φαινομένου του θερμοκηπίου».

Οσο για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εν αναμονή της σημερινής ανακοίνωσης της «έναρξης της απόσυρσης των στρατευμάτων από το Ιράκ», ο Μπαράκ Ομπάμα ζητά 130 δισεκατομμύρια δολάρια εντός των προσεχών 18 μηνών για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού σε Ιράκ, Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το CNN 75,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το συνολικό ποσό που θα ζητήσει ο Ομπάμα προορίζονται για τις αμερικανικές ενισχύσεις στο Αφγανιστάν εντός του 2009. Ζητούνται δε από αυτή τη στιγμή, έστω κι αν αργότερα θα «συμπληρωθούν», άλλα 130 δισ.δολάρια για το επόμενο οικονομικό έτος... «Υπεύθυνα, δυνάμεις μας από το Ιράκ θα μετακινηθούν προς το Αφγανιστάν, ως ενισχύσεις», αναφέρει ο Λευκός Οίκος στην εισηγητική έκθεση.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συναντήσεις του απεσταλμένου των ΗΠΑ

Οι ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες στην Αίγυπτο δείχνουν «δέσμευση» για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

TEΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ.--

Διθυράμβους για τον «πυροσβεστικό», διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη έψαλλε χτες ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ έπειτα από συναντήσεις που είχε στην Αγκυρα με την τουρκική ηγεσία.

Αναφέρθηκε στο «σπουδαίο ρόλο» της «μουσουλμανικής Τουρκίας και της φιλίας της με το Ισραήλ» σε μία «ειρηνευτική» διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Χαρακτήρισε την Τουρκία «σημαντική δημοκρατική χώρα» με «μοναδικό ρόλο και σημαντική επιρροή στις προσπάθειες των ΗΠΑ για την προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή». Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, πάλι, προτίμησε, σε κάθε ευκαιρία, να υποστηρίξει τη συμμετοχή της «Χαμάς» σε οιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία για το μεσανατολικό ...«ακόμη κι αν δεν εγκρίνουμε τις μεθόδους της...».

Πιο «δύσκολη» ήταν η συνάντηση που είχε αργότερα ο Μίτσελ στο Τελ Αβίβ με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό (και αρχηγό του «Λικούντ») Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αφού ουσιαστικά συμφώνησαν πως διαφωνούν... για την «ειρήνη» στην περιοχή. Ο Νετανιάχου επέμεινε α) στην ανάγκη για «ευημερία των Παλαιστινίων» αρνούμενος να συναινέσει στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και β) στην αύξηση των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη. Αντίθετα, ο Μίτσελ, με βάση την τακτική της νέας κυβέρνησης του Μπ. Ομπάμα τον απέτρεψε επιμένοντας στην έναρξη διαδικασίας για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Νωρίτερα ο Μίτσελ συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, η οποία δήλωσε πως το Ισραήλ είναι πρόθυμο να συνδράμει από ανθρωπιστικής άποψης τους Παλαιστίνιους αρκεί να μη βοηθηθεί η «Χαμάς»...

Σήμερα ο Μίτσελ αναμένεται να συναντήσει στη Ραμάλα τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο.

Το ίδιο 24ωρο συνεχίστηκαν στο Κάιρο οι ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες με μεσολαβητή τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Ομάρ Σουλεϊμάν. Ο τελευταίος άσκησε πιέσεις σε «Χαμάς» και «Φατάχ» να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε ο διάλογος να οδηγήσει σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα αναλάβει την επίβλεψη της ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας. Αργότερα χτες βράδυ, αξιωματούχοι της «Χαμάς» και της «Φατάχ», ανώνυμα, δήλωσαν πως οι παλαιστινιακές ομάδες «δεσμεύτηκαν» στο στόχο για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας έως το τέλος Μαρτίου.

Στο Κάιρο βρέθηκε χτες και ο επικεφαλής της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα, χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την ενδοπαλαιστινιακή διάσκεψη.

Συνάντηση Ραούλ Κάστρο με τον Ζακ Λανγκ

ΑΒΑΝΑ.--

Με τον Κουβανό Πρόεδρο, Ραούλ Κάστρο, συναντήθηκε ο Ζακ Λανγκ, ειδικός απεσταλμένος του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, που βρίσκεται στην Αβάνα.

Ο Ζ. Λανγκ, που έχει διατελέσει και υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας στην κυβέρνηση Μιτεράν, απεσταλμένος του Σαρκοζί, μεταφέρει τη διάθεση της Γαλλίας να κάνει άνοιγμα στη Λατινική Αμερική και τη σοσιαλιστική Κούβα, σε μια προσπάθεια να έχει μερίδιο στην περιοχή στον ανταγωνισμό της με τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται ως προσπάθεια προσέγγισης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για «συνεργασία στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού». Ο Ραούλ Κάστρο χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία Σαρκοζί και επιβεβαίωσε τη θέληση της κυβέρνησης και του κουβανικού λαού για επανάληψη των διμερών πολιτικών, οικονομικών σχέσεων και σχέσεων συνεργασίας προς όφελος των δύο χωρών. Ωστόσο, η Κούβα έχει ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκει σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με οποιαδήποτε χώρα, χωρίς να τίθεται ο οποιοσδήποτε όρος και ανάμειξη στα εσωτερικά της.

Και «Πάτριοτ» στην Πολωνία

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα «Πάτριοτ» θα εγκατασταθεί στην Πολωνία, ανεξάρτητα από την πιθανότητα εγκατάστασης ή όχι της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ, δήλωσε χτες ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ραντοσλαβ Σικόρσκι, μετά από συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον την Τετάρτη. Ιδιαίτερα ευχαριστημένος δήλωσε ο Σικόρσκι στην πρόθεση των ΗΠΑ «να θέσουν σε εφαρμογή την πολιτική τους διακήρυξη που υπέγραψαν ως μέρος της συμφωνίας για την ασπίδα», η οποία προβλέπει ως αντάλλαγμα της συγκεκριμένης εγκατάστασης την προμήθεια στην Πολωνία επιπλέον συστημάτων ασφαλείας.

Πάντως, το ζήτημα της εγκατάστασης της «ασπίδας» στην Πολωνία και μέρος της στην Τσεχία παραμένει ανοιχτό από την κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα. Ωστόσο, πρόσφατα η Αλβανία έσπευσε να δηλώσει πρόθυμη να «φιλοξενήσει» μέρος της «ασπίδας» στο έδαφός της, παρόλο που δεν έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα από το μεγάλο «αφεντικό». Οπως υποστήριξε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, η Αλβανία «θα συνεισφέρει στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας» ως «μέλος του ΝΑΤΟ και ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ