Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΜΠΑΜΑ
«Θυσίες» από το λαό για πολέμους και κεφάλαιο

Νέα πακέτα δισ. δολαρίων για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ετοιμάζει η διοίκηση Ομπάμα. Τα στρατεύματα θα φεύγουν σταδιακά από το Ιράκ για... να πάνε στο Αφγανιστάν

Associated Press

Νέα πακέτα δισ. δολαρίων για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ετοιμάζει η διοίκηση Ομπάμα. Τα στρατεύματα θα φεύγουν σταδιακά από το Ιράκ για... να πάνε στο Αφγανιστάν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εως και δύο δισεκατομμύρια υπόσχεται ότι θα περικόψει τις ομοσπονδιακές δαπάνες ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, παρά το γεγονός, όπως αναφέρει το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ότι σε πρώτο στάδιο θα υπάρξουν «επενδύσεις μεγάλων ποσών» προκειμένου να αναζωογονηθεί η χειμαζόμενη οικονομία. Και φυσικά προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν «θυσίες» από τον αμερικανικό λαό, που θα κληθεί να πληρώσει, για την ακρίβεια να συνεχίσει να πληρώνει, το τίμημα της διάσωσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Προφανής στόχος των σχεδιαζόμενων περικοπών - επιδοτήσεις στον αγροτικό και άλλους τομείς - είναι η κάλυψη του αστρονομικού ελλείμματος που φέτος κυμαίνεται στα 1,75 τρισ. δολάρια, το μεγαλύτερο από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που αντιστοιχεί στο 12,3% του ΑΕΠ, ενώ το ερχόμενο οικονομικό έτος εκτιμάται ότι θα είναι 1,15 τρισ.δολάρια ή 8% του ΑΕΠ. Πάντως με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού, για το οικονομικό έτος 2010, που αρχίζει από τον Οκτώβρη, προβλέπονται συνολικά δαπάνες 3.938 δισ. δολαρίων, από τα οποία τα 3.552 δισ. δολ. μέσα στο επόμενο οικονομικό έτος. Από την πλευρά τους τα δημόσια έσοδα προϋπολογίζονται στα 2.186 δισ.δολ. για το τρέχον οικονομικό έτος και στα 2.381 δισ.δολ. για το οικονομικό έτος 2010. Στις δαπάνες αυτές πρέπει να σημειωθεί ότι προβλέπονται επιπρόσθετες δαπάνες 250 δισ. δολαρίων για τη στήριξη του τραπεζιτικού τομέα, ένας τομέας που ήδη έχει «τροφοδοτηθεί» με πακτωλό χρημάτων τόσο από το σχέδιο Πόλσον της κυβέρνησης Μπους όσο και το πακέτο «αναζωογόνησης της οικονομίας» ύψους 787 δισ. δολ. που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο.

Οσο για τις πολυδιαφημιζόμενες φοροαπαλλαγές των «νοικοκυριών», αφού μειώθηκαν στο «σχέδιο ανάκαμψης», τελικά - όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό - θα τον επιβαρύνουν, μετά όμως το 2011, κατά 12 δισ.δολάρια, και με 770 δισ.δολάρια, συνολικά, τα έτη 2010-2019.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης ένα δεκαετές αποθεματικό ταμείο ύψους 634 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση των προτεινόμενων από τον Αμερικανό πρόεδρο «μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας». Επίσης, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, σε πολυετές διάστημα, που ξεκινά από το 2012, από ένα σύστημα φορολογίας των εκπομπών ρύπων, το οποίο και αποτελεί μία από τις προτάσεις - κλειδιά του Ομπάμα για την καταπολέμηση του «φαινομένου του θερμοκηπίου».

Οσο για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εν αναμονή της σημερινής ανακοίνωσης της «έναρξης της απόσυρσης των στρατευμάτων από το Ιράκ», ο Μπαράκ Ομπάμα ζητά 130 δισεκατομμύρια δολάρια εντός των προσεχών 18 μηνών για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού σε Ιράκ, Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το CNN 75,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το συνολικό ποσό που θα ζητήσει ο Ομπάμα προορίζονται για τις αμερικανικές ενισχύσεις στο Αφγανιστάν εντός του 2009. Ζητούνται δε από αυτή τη στιγμή, έστω κι αν αργότερα θα «συμπληρωθούν», άλλα 130 δισ.δολάρια για το επόμενο οικονομικό έτος... «Υπεύθυνα, δυνάμεις μας από το Ιράκ θα μετακινηθούν προς το Αφγανιστάν, ως ενισχύσεις», αναφέρει ο Λευκός Οίκος στην εισηγητική έκθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ