Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αθώος ο Μιλουτίνοβιτς, καταδίκη στον Μιλόσεβιτς...

ΧΑΓΗ.--

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία αθώωσε χτες τον πρώην Πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και για τις πέντε κατηγορίες που αφορούσαν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Κοσσυφοπέδιο τη διετία 1998-1999. Ο δικαστής Ιαν Μπόνομι ανακοίνωσε την ετυμηγορία του δικαστηρίου, διατάσσοντας έτσι την απελευθέρωση του πρώην Προέδρου της Σερβίας.

Ο Μιλουτίνοβιτς και πέντε συγκατηγορούμενοι προσήχθησαν σε δίκη τον Ιούλη του 2006 κατηγορούμενοι για τον εκτοπισμό διά της βίας 800.000 αμάχων και το φόνο εκατοντάδων πολιτών από τις σερβικές δυνάμεις στο Κόσσοβο το 1999.

Πάντως, το ΔΠΔ καταδίκασε τον πρώην αντιπρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Νικόλα Σαΐνοβιτς, τον πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού Νεμπόσια Πάβκοβιτς και τον στρατηγό Σρέτεν Λούκιτςσε 22ετή κάθειρξη για τις παραπάνω κατηγορίες. Αλλοι δύο άλλοι κατηγορούμενοι, ο πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ντράγκολιουμπ Οιντάνιτς και ο στρατηγός Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς, καταδικάστηκαν σε 15ετή κάθειρξη.

Πάντως ο δικαστής δεν παρέλειψε να κάνει νεκροκαπηλία ρίχνοντας σχεδόν όλες τις ευθύνες για το κατηγορητήριο που βάρυνε τον Μιλουτίνοβιτς στον πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οπως δήλωσε ...«πρακτικά ήταν ο ΜΙλόσεβιτς, που μερικές φορές ως Ανώτατος Διοικητής ασκούσε πραγματική διοικητική εξουσία πάνω στο σερβικό στρατό στη διάρκεια της ΝΑΤΟικής εκστρατείας» (σ.σ. φονική ΝΑΤΟική επέμβαση κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας την άνοιξη του 1999).

Το ίδιο 24ωρο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έδινε «θερμά συγχαρητήρια» στους Κοσσοβάρους Αλβανούς πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ, με πρώτους τον «πρωθυπουργό» Χασίμ Θάτσι και «πρόεδρο» Φατμίρ Σεϊντίου. Αποκάλεσε το Κοσσυφοπέδιο (γνωστό άνδρο του οργανωμένου εγκλήματος)... σαν τη «νεαρότερη δημοκρατία στην υφήλιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ