ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σχετική ηρεμία πριν από τη νέα κλιμάκωση

Μετά από πολλές μέρες μαχών, οι κάτοικοι του Ντεμπάλτσεβε βγήκαν από τα σπίτια τους προς αναζήτηση τροφής, αλλά και κουβερτών που μοιράστηκαν από τις αρχές του Ντονέτσκ
Μετά από πολλές μέρες μαχών, οι κάτοικοι του Ντεμπάλτσεβε βγήκαν από τα σπίτια τους προς αναζήτηση τροφής, αλλά και κουβερτών που μοιράστηκαν από τις αρχές του Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Συνεχίστηκαν και χτες οι αντεγκλήσεις μεταξύ των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, σχετικά με την τήρηση των όρων της εκεχειρίας και συγκεκριμένα της απομάκρυνσης των βαρέων όπλων, με βάση τη συμφωνία που υπογράφτηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 12 Φλεβάρη. Βάσει αυτής της συμφωνίας, η απομάκρυνση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές της επόμενης βδομάδας από 50 - 140 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου ανάλογα με το είδος του εξοπλισμού.

Χτες, ο λεγόμενος πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Ζακχρατσένκο, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις τους έχουν αποσύρει ήδη το 90% των βαρέων όπλων και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κιέβου ότι δεν έχει κάνει το ίδιο. Επίσης, με νόημα σημείωσε ότι αν μέχρι την Παρασκευή δεν αρχίσει η αποχώρηση του ουκρανικού στρατού, οι δυνάμεις των πολιτοφυλάκων διατηρούν το δικαίωμα να διατάξουν την επιστροφή των βαρέων όπλων στις παλιές τους θέσεις.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού στρατού Βλαντισλάβ Σελεζνίοφ, ισχυρίστηκε ότι καθυστερεί η απομάκρυνση των βαρέων όπλων, γιατί οι πολιτοφύλακες εξακολουθούν να βάλλουν κατά των θέσεών του, κάτι που δε φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αλλος εκπρόσωπος, ο Αντρίι Λισένκο, σημείωσε ότι οι πολιτοφύλακες προετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους στα περίχωρα της Μαριούπολης και της Αζοφικής Θάλασσας, συγκεντρώνοντας δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, το εθνικό νόμισμα γκρίβνα έπεσε κατά 13% από τη Δευτέρα έως χτες σε σχέση με το δολάριο (και συνολικά κατά πάνω από 50% τον τελευταίο χρόνο) με αποτέλεσμα να έχουν απαγορευτεί οι αγορές συναλλάγματος έως την Κυριακή.

Προκλήσεις από ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους

Γίνεται έτσι φανερό ότι, παρά τη σχετική ηρεμία, η σύγκρουση κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Φίλιπ Μπρέντλοβ, του Αμερικανού στρατηγού διοικητή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη που είπε ότι «Ρωσία έχει βάλει τον πήχη πολύ ψηλά» σχετικά με τις στρατιωτικές κινήσεις στην Ουκρανία «με περισσότερα από χίλια οχήματα μάχης, μάχιμες δυνάμεις, μερικά από τα πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας, τάγματα πυροβολικού». Επίσης, σημείωσε ότι έχει αποστείλει στον Λευκό Οίκο «επιλογές» για την κάλυψη των αναγκών των Ουκρανών σε στρατιωτικό εξοπλισμό, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, προσδιορίζεται σε ελαφρύ οπλισμό, ο οποίος θα μπορούσε να παρασχεθεί σε «πολύ μικρό χρονικό διάστημα», ενώ συμπλήρωσε ότι αποστολή βαρύτερου οπλισμού πρέπει να συμβαδίζει με «προηγμένη εκπαίδευση» και πάντως «οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου δεν είναι σε θέση να ανακόψουν την προέλαση της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας». Επίσης, ο στρατηγός προειδοποίησε για τον κίνδυνο παρόμοιας σύγκρουσης στη Μολδαβία.

Από τη Ρώμη και σε κοινή συνέντευξη χτες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι «κάθε απόπειρα να εξαπλωθεί από εδώ και πέρα η περιοχή που ελέγχουν οι αυτονομιστές θα αποτελεί μια σαφή παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ. Και θα είναι απαράδεκτη για τη διεθνή κοινότητα», προειδοποίησε ακόμα ο Στόλτενμπεργκ.

Απαντώντας στις νέες απειλές των δυτικών για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο ΥΠΕΞ της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε ότι «πίσω από αυτές κρύβεται η απροθυμία των πρωταγωνιστών, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να επιδιώξουν την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στο Μινσκ στις 12 Φεβρουαρίου». Και πρόσθεσε ότι «οι πλευρές αυτές προσπαθούν να πυροδοτήσουν μαζική υστερία και να εκτρέψουν την προσοχή από την ανάγκη να εφαρμοστούν οι συμφωνίες του Μινσκ. Ολος ο κόσμος κατανοεί απόλυτα ότι δεν υπάρχει ιδανική κατάπαυση του πυρός», υπενθυμίζοντας ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επιτηρεί την εκεχειρία είχε κάνει λόγο για μείωση της έντασης των συγκρούσεων.

ΛΙΒΥΗ
Προετοιμασίες νέας επέμβασης από το ΝΑΤΟ

Αξιοποιείται το πρόσχημα της δράσης των τζιχαντιστών

ΡΩΜΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το χάος στη Λιβύη, που προκάλεσε η πριν από τέσσερα χρόνια ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα και τη σημερινή δράση των εγκληματιών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») - επίσης κατασκεύασμα του ιμπεριαλισμού - αξιοποίησε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για να δηλώσει την «ετοιμότητα και την προθυμία» της λυκοσυμμαχίας να προσφέρει... «βοήθεια».

Σε συνέντευξη Τύπου, στη Ρώμη, ο Στόλτενμπεργκ προλείανε το έδαφος για νέα ΝΑΤΟική επέμβαση. Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να ενισχύσει την «παρακολούθηση» της περιοχής με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών από τη ΝΑΤΟική βάση της Σικελίας. Σημείωσε ότι «θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη διεθνής παρουσία στη Λιβύη μετά τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ το 2011», τονίζοντας ότι η συμμαχία «διατίθεται να βοηθήσει στην οικοδόμηση των θεσμών Αμυνας και Ασφάλειας».

Το ίδιο 24ωρο, στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα Β', με κεντρικό ζήτημα τις εξελίξεις στη Λιβύη και το σχέδιο απόφασης που προωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την άρση του διεθνούς τετραετούς εμπάργκο όπλων. Οι εξελίξεις στη Λιβύη, μετά την πρόσφατη αεροπορική επιδρομή της Αιγύπτου με αφορμή τις εκτελέσεις 21 Αιγυπτίων χριστιανών, αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης και στη συνάντηση που είχαν χτες στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο υπουργικής συνάντησης του «Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης».

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή προκαλούν το ενδιαφέρον και άλλων δυνάμεων. Χτες, ανακοινώθηκε πως θα ξεκινήσει αύριο, Σάββατο, η τετραήμερη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σαουδική Αραβία με αφορμή την πρόσφατη ενθρόνιση του βασιλιά Σαλμάν και βασικό θέμα συζήτησης τις «εξελίξεις σε περιφερειακό, διεθνές επίπεδο και τις διμερείς στρατηγικές σχέσεις». Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν, οι μυστικές υπηρεσίες αμφοτέρων των χωρών έχουν εμπλακεί, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία, εκπαίδευση και χρηματοδότηση των τζιχαντιστών που ανέτρεψαν τον Καντάφι στη Λιβύη και συγκρότησαν αργότερα το «Ισλαμικό Κράτος» σε Συρία και Ιράκ...

Στο μεταξύ, χτες, ένα 24ωρο μετά την «ανεπίσημη» αποστολή τεσσάρων Γάλλων βουλευτών στη Συρία και τη συνάντησή τους με τον Σύρο ηγέτη, Μπασάρ Ασαντ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εμφανίστηκε «οργισμένος» καταδικάζοντας τη συνάντηση των τεσσάρων «με έναν δικτάτορα».

Μεσοαστός ο «Τζιχάντι Τζον» - Καταστροφή αρχαιοτήτων

Στο περιθώριο αυτών των γεγονότων τα δυτικά δίκτυα, με πρώτο το ΒΒC, επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σε δύο ειδήσεις που αφορούν τους τζιχαντιστές του «ΙΚ». Η πρώτη είδηση αφορά στην παρουσιαζόμενη αποκάλυψη της ταυτότητας του γνωστού δήμιου τζιχαντιστή που αποκεφάλισε πολλούς δυτικούς ομήρους και έχει γίνει γνωστός ως «Τζιχάντι Τζον». Φέρεται πως λέγεται Μοχάμεντ Εμουάζι, πως γεννήθηκε στο Κουβέιτ αλλά μεγάλωσε στο Λονδίνο ως γόνος ευκατάστατης μεσοαστικής οικογένειας. Φαίνεται μάλιστα πως ήταν «γνωστός» στις βρετανικές αντιτρομοκρατικές αρχές καθώς είχε συλληφθεί το 2010.

Η άλλη είδηση αφορά στην καταστροφή σπάνιων αρχαιοτήτων στο μουσείο της Μοσούλης (βόρειο Ιράκ), που κατέλαβαν οι τζιχαντιστές τον περασμένο Ιούνη. Το «ΙΚ» κυκλοφόρησε πεντάλεπτο βίντεο στο οποίο τζιχαντιστές εμφανίζονται να σπάνε με βαριοπούλες και κομπρεσέρ αγάλματα και έργα τέχνης του 7ου π.Χ. αιώνα. Το Γενάρη είχαν κάψει χιλιάδες σπάνια χειρόγραφα και βιβλία στη μεγάλη βιβλιοθήκη της Μοσούλης.

Η καταστροφή των μνημείων στη Μοσούλη έκανε χτες την επικεφαλής της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιρίνα Μπόκοβα, να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αίτημα την προστασία των μνημείων στο Ιράκ.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο Κάιρο

ΚΑΪΡΟ.--

Πέντε βομβιστικές εκρήξεις τάραξαν χτες εργατικές και μεσοαστικές συνοικίες του Καΐρου, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον ενός άνδρα και τον τραυματισμό άλλων εννιά.

Η πρώτη βομβιστική επίθεση σημειώθηκε τα χαράματα έξω από πιτσαρία της εργατικής συνοικίας Ιμπάμπα του Καΐρου, προκαλώντας το θάνατο ενός διερχόμενου περαστικού και τον τραυματισμό άλλων τριών ατόμων. Ακολούθησαν άλλες τρεις βομβιστικές επιθέσεις σε υποκαταστήματα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας «Βόνταφον» και «Ετισαλάτ» στο Κάιρο με δύο τραυματίες και μία βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στο Ουάρακ με τέσσερις τραυματίες. Δύο ακόμη εκρηκτικοί μηχανισμοί εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν από πυροτεχνουργούς της αστυνομίας στην περιοχή Κασίμ της Γκίζα.

Οι αιγυπτιακές αρχές στρέφουν τις υποψίες τους σε υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Το ίδιο 24ωρο, με εντολή εισαγγελέα συνελήφθησαν δύο αστυνομικοί ως βασικοί ύποπτοι για τον άγριο ξυλοδαρμό, βασανισμό και φόνο του 27χρονου δικηγόρου Καρίμ Χάμντι την περασμένη Τρίτη στη διάρκεια ανάκρισης. Ο Χάμντι είχε συλληφθεί την Κυριακή ως ύποπτος για συμμετοχή σε «παράνομη» αντικυβερνητική διαδήλωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Ο νεαρός δικηγόρος πέθανε, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ιατροδικαστικής έρευνας, από ισχυρά χτυπήματα και συντριπτικά κατάγματα στα πλευρά, μώλωπες και εκχυμώσεις στο στήθος και στο κεφάλι...

Ο θάνατός του προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση δεκάδων νεαρών δικηγόρων που πραγματοποίησαν την Τετάρτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από δικαστήριο του Καΐρου, καταγγέλλοντας το φόνο του Χάμντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ