ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Γενική απεργία στο δημόσιο τομέα

Από μια ειδική εκδήλωση των οδοκαθαριστών

Associated Press

Από μια ειδική εκδήλωση των οδοκαθαριστών
ΒΙΕΝΝΗ.-

Πρώτοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα για γενική απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πλάνο της κυβέρνησης να αλλάξει το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ανταποκρίθηκαν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες και και οι σιδηροδρομικοί. Ακολούθησαν άλλοι κλάδοι του δημόσιου τομέα, που με ξεχωριστές εκδηλώσεις δείχνουν τη διάθεσή τους για αγώνα.

Για πρώτη φορά μετά 30 χρόνια οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες πραγματοποίησαν χτες την πρώτη στάση τους, προλειαίνοντας το έδαφος για τη γενική απεργία που έρχεται. Ισως να μην πρόκειται για «συνταρακτική είδηση», όπως εκτιμούν κάποιοι αναλυτές, αλλά πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εργατική κινητοποίηση σε μία χώρα όπου απολαμβάνει «εργασιακή ειρήνη», όπως τη χαρακτηρίζουν, για περισσότερα από 30 χρόνια και έχει το χαμηλότερο δείκτη απεργιών και κινητοποιήσεων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Στη διαδήλωση που πραγματοποίησαν οι απεργοί συνάντησαν και τους αστυνομικούς, που συντάχθηκαν μαζί τους καθώς τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η αυστριακή κυβέρνηση έχουν αντίκτυπο σε όλους τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης» του συνταξιοδοτικού προγράμματος και η αύξηση του ορίου ηλικίας είναι μέρος μιας σειράς «αμφιλεγόμενων» προτάσεων που προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση συνασπισμού, όπου συμμετέχει και το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας», προκειμένου να μπορέσει να καταπολεμήσει το διογκωμένο έλλειμμα του προϋπολογισμού και να τονώσει την οικονομία της χώρας με σαρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις για να μειώσει τον «τεράστιο δημόσιο τομέα»...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Κατάρρευση κτιρίου

Τρεις νεκροί, επτά τραυματίες

Πυροσβέστες στον χώρο της κατάρευσης

Associated Press

Πυροσβέστες στον χώρο της κατάρευσης
ΕΣΠΑΡΑΓΚΟΥΕΡΑ.-

Μία ολόκληρη τετραώροφη πολυκατοικία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος τα ξημερώματα, στέλνοντας στον Αδη τρεις ψυχές και αφήνοντας πίσω τραυματισμένους άλλους επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους και μία έγκυο γυναίκα, όπως ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές,

Το τραγικό αυτό περιστατικό έλαβε χώρα στην πόλη Εσπαραγκουέρα, περίπου 30 χλμ βορειοδυτικά της Βαρκελώνης και σύμφωνα με τις αρχές, η κατάρρευση οφείλεται μάλλον σε έκρηξη προπανίου ή βουτανίου, η οποία πιθανότατα σημειώθηκε στο εστιατόριο που στεγαζόταν στο ισόγειο του κτιρίου.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΛΙΑΝ ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ
Το τελευταίο κεφάλαιο: η επιστροφή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ολα είναι έτοιμα, ακόμη και η θέση στο αεροπλάνο για την επικείμενη αναχώρηση. Τα πάντα εξαρτιόνταν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που οριστικά επέτρεψε την επιστροφή του Ελιάν στην Κούβα και με αυτόν τον τρόπο έλυσε το γόρδιο - νομικό και πολιτικό - δεσμό που δημιουργήθηκε από την ημέρα που ο εξάχρονος Ελιάν διασώθηκε στα νερά του Μαϊάμι, αλλά δίνοντας και το τελειωτικό χτύπημα στους συγγενείς και το κουβανικό λόμπι στις ΗΠΑ που ζουν στο Μαϊάμι και ήθελαν να αναλάβουν την επιμέλεια του παιδιού.

Το δικαστήριο απέρριψε χωρίς σχόλια το αίτημα των συγγενών του Ελιάν που επιθυμούσαν να κρατήσουν το 6χρονο αγόρι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την έφεσή τους για να οριστεί ακροαματική διαδικασία σχετικά με την παροχή πολιτικού ασύλου στο μικρό.

Ο μικρός Ελιάν αναμένεται να φτάσει στην Αβάνα τα μεσάνυχτα - τοπική ώρα - και δεδομένου του φορτισμένου κλίματος, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η κουβανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στους Κουβανούς. «Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, ο λαός μας πρέπει να συμπεριφερθεί με τη μεγαλύτερη ευπρέπεια, ηρεμία και πειθαρχία», τονίζεται σε κυβερνητική ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

ΡΩΣΙΑ
Απόρριψη νομοσχεδίου Πούτιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Βλ. ΜΑΣΙΝ).-

Τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) αρνήθηκαν χτες να υπογράψουν τη «θανατική» καταδίκη τους και απέρριψαν, όπως αναμενόταν, με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τις αρχές συγκρότησης του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της κάθετης ομοσπονδιακής εξουσίας και ο περιορισμός της εξουσίας των κυβερνητών και επικεφαλής των διοικήσεων των περιοχών. Οπως είναι γνωστό, οι κυβερνήτες γίνονταν αυτόματα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Με το νομοσχέδιο που προτείνει ο Πούτιν, από 1η Φλεβάρη 2001 οι κυβερνήτες δε θα μπορούν πλέον να είναι μέλη της Ανω Βουλής. Προβλέπει ότι κάθε περιοχή της Ρωσίας θα στέλνει δύο εκλεγμένους εκπροσώπους στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή), η οποία το έχει ήδη υπερψηφίσει στις 23 Ιούνη και μπορεί να ξεπεράσει την καταψήφισή του από την Ανω Βουλή, εγκρίνοντάς το σε δεύτερη ψηφοφορία με πλειοψηφία των δύο τρίτων. Με το μέρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας τάσσονται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ κι ένα μέρος των συμμάχων της από την Αγροτοβιομηχανική Ομάδα στην Κρατική Δούμα. Οι ψήφοι τους όμως δεν επαρκούν για να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο του Πούτιν, το οποίο ο κυβερνήτης της «κόκκινης» περιοχής Ριαζάν, Γιούρι Λιουμπίμοφ, χαρακτήρισε ως «απόπειρα πραξικοπήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ