ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά ενώ αυξάνονται τα κέρδη των μονοπωλίων

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή «έκτακτης εισφοράς» για το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα που «απογειώνονται» τα κέρδη των μονοπωλίων της Ενέργειας - με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες στη Βρετανία - οι λαοί καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» με όλους τους τρόπους, αφενός πληρώνοντας ακόμα πιο ακριβά το αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος, αφετέρου μειώνοντας ακόμα περισσότερο την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους στη θέρμανση τον ερχόμενο χειμώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι χτεσινές ανακοινώσεις της γερμανικής κυβέρνησης, που επιτρέπει στους παρόχους φυσικού αερίου να μετακυλήσουν στους καταναλωτές, στα λαϊκά νοικοκυριά, το 90% από τις αυξήσεις στις τιμές Ενέργειας, «απογειώνοντας» τους λογαριασμούς...

Βρετανία: «Τρελά» κέρδη για τα μονοπώλια της Ενέργειας

Στη Βρετανία, η «Centrica», ιδιοκτήτρια της εταιρείας ρεύματος «British Gas» και η «Shell» ανακοίνωσαν νέα υπερκέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Τα κέρδη της «Centrica» πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φθάνοντας τα 1,32 δισ. στερλίνες από 262 εκατ. στερλίνες πέρσι, ενώ η «Shell» ανακοίνωσε κέρδη - ρεκόρ σε σχέση με την περσινή περίοδο, φθάνοντας τα 9 δισ. στερλίνες.

Την ίδια ώρα, δηλώσεις ειδικών της βρετανικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ανέφεραν ότι οι ετήσιες δαπάνες ενός νοικοκυριού τον χειμώνα θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμα και τις 3.850 στερλίνες από 1.971 στερλίνες, προβλέποντας αύξηση ακόμα και κατά 74%. Επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι, η κυβέρνηση Τζόνσον ανακοίνωσε ότι κάθε νοικοκυριό θα έχει έκπτωση 400 στερλινών το φθινόπωρο, κάτι που όπως φαίνεται και από την παραπάνω εκτίμηση θα καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος των τεράστιων αυξήσεων.

Αντίστοιχα στη Γαλλία, η «Total Energies» ανακοίνωσε αύξηση κερδών του τελευταίου τριμήνου κατά 9% (9,8 δισ. δολάρια).

Γερμανία: Νέο χαράτσι στα λαϊκά νοικοκυριά για το φυσικό αέριο

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες την επιβολή νέου μεγάλου «χαρατσώματος» στα λαϊκά νοικοκυριά, με «έκτακτη εισφορά» για το φυσικό αέριο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από την τσέπη τους η «διάσωση» των παρόχων φυσικού αερίου, όπως π.χ. η «Uniper».

Συγκεκριμένα, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας αρμόδιος για ζητήματα Ενέργειας, Ρ. Χάμπεκ, δήλωσε ότι κάθε νοικοκυριό θα αναγκαστεί από τον ερχόμενο Οκτώβρη να πληρώσει επιπλέον στις ήδη αυξημένες τιμές από 1,5 και μέχρι 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Με δεδομένο ότι μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει περίπου 20.000 κιλοβατώρες τον χρόνο το πρόσθετο κόστος για τα νοικοκυριά θα φθάσει, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, από τα 500 μέχρι και τα 1.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, γερμανικοί δήμοι ανακοινώνουν μέτρα «εξοικονόμησης» Ενέργειας σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες, σε βάρος των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, το Ανόβερο ανακοίνωσε τη διακοπή της παροχής ζεστού νερού στα λουτρά σε δημόσια αθλητικά κέντρα και κολυμβητήρια, ενώ επίσης ανακοινώθηκε ότι θέρμανση σε δημόσια κτίρια θα υπάρχει μόνο από την 1η Οκτώβρη ως τις 31 Μάρτη και θα περιορίζεται στους 20 βαθμούς Κελσίου (με απαγόρευση της χρήσης φορητών θερμαντικών μέσων κ.τ.λ.), με μόνη εξαίρεση τα σχολεία, τα γηροκομεία και τα νοσοκομεία.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι πάνω από 200 ιστορικά μνημεία και δημοτικά κτίρια από το βράδυ της Τετάρτης βυθίζονται στο σκοτάδι, για λόγους εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος.

Χτες επίσης, η γερμανική στατιστική αρχή ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλη, σε σχέση με πέρσι, από 8,2% έναν μήνα πριν.

ΗΠΑ: Συρρίκνωση του ΑΕΠ και το β' τρίμηνο

Στις ΗΠΑ, χτες ανακοινώθηκε η νέα έκθεση του Γραφείου Οικονομικών Ερευνών που καταγράφει πως η οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, από τον Απρίλη έως τον Ιούνη.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ουσιαστικά τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης (μείωση του ΑΕΠ για δύο διαδοχικά τρίμηνα), παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να παρουσιάσει μια διαφορετική, «πιο αισιόδοξη» εικόνα.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,9%, μετά από μείωση 1,6% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Επίσκεψη Σαλμάν στο Παρίσι

Στο μεταξύ, μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος στον θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, κατέφθασε χτες στο Παρίσι για συνάντηση με τον Πρόεδρο Εμ. Μακρόν. Η επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα στη Γαλλία είναι η πρώτη από το 2018 και γίνεται περίπου 7 μήνες μετά τη προηγούμενη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο, στο Ριάντ (τον Δεκέμβρη του 2021).

Στόχος της γαλλικής κυβέρνησης είναι η δρομολόγηση συμφωνιών με τη Σαουδική Αραβία που θα επιλύσουν μέρος των σημαντικών ενεργειακών προβλημάτων της Γαλλίας και της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, το Παρίσι ιεραρχεί ψηλά τα παζάρια με τη Σαουδική Αραβία για να αυξήσει όσο γίνεται την παραγωγή πετρελαίου.

Κατά τ' άλλα, επιχειρώντας να απαντήσει στις σχετικές επικρίσεις, με φόντο και τον ρόλο του μπιν Σαλμάν στη δολοφονία Κασόγκι, εκπρόσωπος της γαλλικής δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι κατά το χτεσινό δείπνο εργασίας ο Γάλλος Πρόεδρος θα συζητούσε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «όπως κάνει κάθε φορά με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν». Πρόσθεσε δε ότι η γαλλική προεδρία επανέλαβε το αίτημά της «να δικαστούν» οι «υπεύθυνοι» της δολοφονίας Κασόγκι.

Σε αυτές τις συνθήκες, Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς» εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα μπορούσε να υπάρξει κάποια θετική ανακοίνωση κατά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την επόμενη βδομάδα.

Τέλος, αξιωματούχοι από Αλγερία, Νιγηρία και Νίγηρα υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου στην έρημο Σαχάρα. Οι τρεις χώρες είχαν συμφωνήσει τον Ιούνη να αναβιώσουν τις προ δεκαετίας συνομιλίες για το έργο, διαβλέποντας ευκαιρίες κερδών λόγω της «ενεργειακής κρίσης» στην Ευρώπη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενταση παζαριών γύρω από το «ξεπάγωμα» των αποθεματικών

Σε νέα φάση μπαίνουν οι διεργασίες γύρω από την «αναπτυξιακή στήριξη» του Αφγανιστάν, με φόντο τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς συνολικότερα για την περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

Το θέμα απασχόλησε και Διεθνή Διάσκεψη για το Αφγανιστάν που οργάνωσε το Ουζμπεκιστάν, στην Τασκένδη, με τη συμμετοχή πάνω από 100 αντιπροσωπειών από 30 χώρες, περιλαμβανομένων εκπροσώπων που έστειλε και η κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Σημειωτέον ότι η συνάντηση έγινε, ενώ το Ουζμπεκιστάν αναμενόταν να φιλοξενήσει και συνάντηση των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) όπου συμμετέχουν Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Πακιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν.

Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν, Τ. Γουέστ. Αναφερόμενος στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν που έχουν «παγώσει» οι ΗΠΑ, είπε ότι «από την πλευρά μας έχουμε ξεκαθαρίσει πως η μελλοντική επανακεφαλαιοποίηση της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας και του αφγανικού τραπεζικού συστήματος είναι πιθανή αν γίνουν λογικά και σοβαρά βήματα ώστε η Κεντρική Τράπεζα να αποκτήσει επαγγελματική λειτουργία, να ενισχύσει την ανεξαρτησία της και την αρχιτεκτονική της ενάντια στις απάτες»...

Το αμερικανικό πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε - χωρίς λεπτομέρειες - πως έχει επιτευχθεί πρόοδος στις σχετικές συνομιλίες που συνεχίζουν αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν για το θέμα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Ιβάν Νετσάεφ δήλωσε προχτές ότι η Μόσχα επιμένει «στην ανάγκη να αποδεσμευτούν τα εθνικά αποθεματικά», μιλώντας για «παράνομη κράτησή τους» που εμποδίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει τη σταθεροποίηση της αφγανικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το Αφγανιστάν Ζαμίρ Καμπούλοφ υποστήριξε ότι σήμερα στην ασιατική χώρα το «Ισλαμικό Κράτος» αριθμεί περίπου 6.000 μαχητές, από 2.000 που ήταν πριν ανακαταλάβουν οι Ταλιμπάν την εξουσία, πέρυσι. Ο ίδιος - σύμφωνα με το TASS - είπε ότι εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων που παραμένουν σε ισχύ, οι Ταλιμπάν στερούνται οικονομικά μέσα, με τα οποία θα μπορούσαν οι δυνάμεις ασφαλείας τους να έχουν «πιο αποτελεσματική» δράση.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ
Τοποθετούνται ενάντια σε ένα εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό φυσικό αέριο

Τις ενστάσεις και τη διαφοροποίηση της Ουγγαρίας ως προς τη στάση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία, εξέφρασε χτες, για ακόμη μια φορά, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, Κ. Νεχάμερ, στη Βιέννη.

Η Ουκρανία δεν μπορεί να νικήσει τη Ρωσία με την τρέχουσα στρατηγική υποστήριξης του ΝΑΤΟ, είπε ο Ορμπαν, ενώ προειδοποίησε επίσης για τρομερές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία. «Αυτός ο πόλεμος με αυτήν τη μορφή δεν μπορεί να κερδηθεί», ανέφερε, και η στρατηγική των χωρών του ΝΑΤΟ να υποστηρίζουν την Ουκρανία με όπλα και εκπαίδευση «έχει δείξει μέχρι τώρα ότι δεν θα οδηγήσει σε επιτυχία».

«Χωρίς αλλαγή της στρατηγικής, δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη», είπε, προειδοποιώντας ότι, χωρίς ειρήνη στην Ουκρανία, ολόκληρη η ΕΕ «θα ωθηθεί σε κατάσταση πολέμου».

Σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «δεν είναι ξεκάθαρο πώς μπορούμε να αποφύγουμε την ύφεση στην ΕΕ εάν συνεχιστεί ο πόλεμος».

Και οι δύο ηγέτες προειδοποίησαν για τις συνέπειες από ένα ενδεχόμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό φυσικό αέριο.

«Συναντήσαμε ένα τείχος μόλις τώρα, και αυτό το τείχος ονομάζεται εμπάργκο φυσικού αερίου, και θα πρότεινα στην ΕΕ να μη χτυπήσουμε αυτόν τον τοίχο», είπε ο Ορμπαν, ενώ και ο Νεχάμερ προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο εμπάργκο «δεν είναι δυνατό».

«Οχι μόνο επειδή εμείς, ως Αυστρία, εξαρτόμαστε από το ρωσικό αέριο. Η γερμανική βιομηχανία εξαρτάται επίσης από το ρωσικό αέριο. Και αν η γερμανική βιομηχανία καταρρεύσει, η αυστριακή βιομηχανία καταρρέει», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μαζική ανεργία».

«Υπάρχουν πολλές ανακοινώσεις από την Επιτροπή της ΕΕ, αλλά πολύ λίγα υλοποιούνται», είπε, σχετικά με τη δράση της ΕΕ για την «ενεργειακή κρίση», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα σημάδι» εφαρμογής της κοινής πλατφόρμας αγοράς φυσικού αερίου που προτάθηκε από την Κομισιόν.

Δεδομένων των σημερινών πιέσεων στην αγορά Ενέργειας, «αυτή η κοινή πλατφόρμα θα είναι πιο σημαντική από ποτέ», είπε ο Νεχάμερ.

Στο μεταξύ, προχτές μια σύμβουλος του Ορμπαν παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ομιλία του Ούγγρου Προέδρου στη Ρουμανία, την οποία χαρακτήρισε «καθαρά ναζιστική» που ήταν «άξια του Γκέμπελς».

Στην ομιλία ο Ορμπαν διακήρυξε ότι ήθελε να εμποδίσει την Ουγγαρία να γίνει μια χώρα «μεικτής φυλής». «Είμαστε πρόθυμοι να μπερδευόμαστε μεταξύ μας, αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε λαοί μεικτής φυλής», είπε ο Ορμπαν, προσθέτοντας ότι οι χώρες όπου αυτό θεωρείται αποδεκτό «δεν είναι πλέον έθνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ