ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ - ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Η αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται απρόσκοπτα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η επιδίωξη της αστικής τάξης της Λετονίας να ενταχθεί η χώρα στην Ευρωζώνη έγινε πράξη την Πρωτοχρονιά και έτσι η χώρα γίνεται η 18η, νεότερη χώρα με ισοτιμία 0,702804 λατ προς ένα ευρώ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να «πατήσει» στα «κοινωνικά ερείπια» που αφήνει πίσω της μια περίοδος ανάπτυξης για το κεφάλαιο με αύξηση 3% του ΑΕΠ και υπολογιζόμενο για το 2014, 4%, που όμως έχει τσακίσει εργατικά λαϊκά δικαιώματα.

Η χώρα, πρώην σοσιαλιστική δημοκρατία στη δύναμη της ΕΣΣΔ, έχει φτάσει μετά από 20 και πλέον χρόνια από την καπιταλιστική παλινόρθωση να έχει πληθυσμό στα επίπεδα του 1959 (2 εκατομμύρια - το 1989 είχε 2,7 εκατομμύρια), αφού ένα μεγάλο μέρος έχει μεταναστεύσει για να βρει αλλού την τύχη του ενώ έχουν πέσει κατά πολύ οι γεννήσεις. Οι αστικές κυβερνήσεις που έβαλαν τη χώρα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ το 2004, σύναψαν το 2009 δάνειο 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ΕΕ, χρήματα που αξιοποίησαν οι κεφαλαιοκράτες.

Η «ανάπτυξη» που τόσο προβάλλουν οι αστοί σήμανε αύξηση της φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων, μείωση των δημόσιων δαπανών και περικοπές μισθών στο Δημόσιο μέχρι και 60%. Ταυτόχρονα κλείσιμο δεκάδων σχολείων και νοσοκομείων. Στη Λετονία λειτουργούσαν το 2007 121 νοσοκομεία και ως το τέλος του 2014 υπολογίζεται ότι θα είναι λίγο πάνω από 20!

Το «λετονικό θαύμα» είναι η πραγματικότητα της διευρυμένης μισοδουλειάς - μισοζωής, του 40% του πληθυσμού που επιβιώνει κάτω και από τα όρια της φτώχειας με τους απόμαχους της δουλειάς, συνταξιούχους, να αποτελούν το 51% αυτών των εξαθλιωμένων λαϊκών στρωμάτων. Την ίδια ώρα στη χώρα αυτή που ανήκει στη δήθεν δημοκρατική ΕΕ, η επίσημη κυβερνητική πολιτική είναι η εξύμνηση των ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους και ο χαρακτηρισμός της περιόδου του σοσιαλισμού επί ΕΣΣΔ ως «σοβιετική κατοχή». Βέβαια αυτή η περίοδος ήταν η μόνη που υπήρξε στην ιστορία της χώρας που οδήγησε σε ανάπτυξη για το λαό.

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Διαπραγματεύσεις και μάχες

Απελπιστική είναι η κατάσταση για το λαό του Ν. Σουδάν με τη διεύρυνση των μαχών
Απελπιστική είναι η κατάσταση για το λαό του Ν. Σουδάν με τη διεύρυνση των μαχών
ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Η συνέχιση των συγκρούσεων κυρίως σε πετρελαιοφόρες περιοχές των νοτιοσουδανικών πολιτειών Γιούνιτι και Τζόνγκλεϊ ρίχνει βαριά τη σκιά της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που στήνεται στην Αιθιοπία, με στόχο την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης για την αποτροπή εμφυλίου πολέμου στη νέα χώρα από τις αντιπροσωπείες διαπραγματευτών του Νοτιοσουδανού προέδρου Σάλβα Κιίρ και του επικεφαλής των στασιαστών (πρώην αντιπροέδρου) Ρίεκ Ματσάρ που βρίσκονται ήδη από χτες στο ξενοδοχείο «Σέρατον» της Αντίς Αμπέμπα.

Οι δύο πλευρές δεν φαίνονται διατεθειμένες να προχωρήσουν, τουλάχιστον επί του παρόντος, σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, καθώς οι ένοπλοι του πρώην αντιπροέδρου αρνούνται να αφήσουν κάτω τα όπλα και να σταματήσουν τις μάχες, με στόχο την εδραίωση της ισχύος τους στα πεδία των συγκρούσεων, ο δε πρόεδρος Σάλβα Κιίρ προχώρησε την Πρωτοχρονιά στην κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στις πολιτείες Γιούνιτι και Τζόνγκλεϊ, συγκροτώντας παράλληλα επιτροπή διαχείρισης της κρίσης με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Τζέιμς Ουάνι Ιγκα.

Εκπρόσωπος του νοτιοσουδανικού στρατού, ο συνταγματάρχης Φίλιπ Αγκερ, παραδέχθηκε χτες ότι η πρωτεύουσα της πολιτείας Τζόνγκλεϊ, Μπορ, ξανάπεσε για τρίτη φορά τις τελευταίες δύο βδομάδες στα χέρια των στασιαστών του Ματσάρ, λέγοντας πως ο στρατός επέλεξε να προβεί σε τακτική υποχώρηση ώστε να προετοιμάσει νέα επιχείρηση ανακατάληψης. Ο ίδιος επιβεβαίωσε την ανακατάληψη της πόλης Μπεντίου από το στρατό την Πρωτοχρονιά και την έως χτες συνέχιση των συγκρούσεων στη δυτική περιοχή Μάγιομ της πολιτείας Γιούνιτι.

Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία εκτιμούσαν, από την άλλη, πως οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις των Κιίρ και Ματσάρ έχουν πλέον εξαπλωθεί στις πέντε από τις δέκα πολιτείες της χώρας.

Οσον αφορά στο Μπορ, ο επίσκοπος της πόλης, Ρούμπεν Ακουρντίτ Ενγκονι, που κατάφερε προ ημερών να φθάσει στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, περιέγραψε μία κατάσταση εφιαλτική, λέγοντας πως οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης θυμίζουν πεδία συγκρούσεων και είναι γεμάτοι από πτώματα σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης. Εφιαλτική κατάσταση περιγράφουν και οι εκπρόσωποι οργανισμών αρωγής του ΟΗΕ αφού όπως επισημαίνουν ο κίνδυνος χολέρας παραμονεύει σε περιοχή που βρίσκεται κοντά στην πόλη Αβέριαλ (κοντά στον ποταμό Νείλο) όπου έχουν καταφύγει πάνω από 75.000 πρόσφυγες δίχως πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό, επαρκή τρόφιμα, εγκαταστάσεις υγιεινής.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Προτάσεις για νέες περικοπές

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Το δρόμο για νέα αντιλαϊκά μέτρα φαίνεται να ετοιμάζει η αστική τάξη στην Αυστραλία, όπως φανερώνουν και οι «παραινέσεις» αστών πολιτικών προς τη σημερινή κυβέρνηση του Τόνι Αμποτ.

Ετσι, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της Αυστραλίας (από τους Εργατικούς) Μπομπ Χόουκ και Πολ Κίτιγκ τοποθετήθηκαν δημόσια για την ανάγκη να γίνουν δραστικές περικοπές, προκειμένου να περιοριστεί το μεγάλο έλλειμμα που εγκυμονεί ο προϋπολογισμός. Ετσι, στο όνομα της αναζήτησης νέων πόρων για τις ανάγκες του κεφαλαίου, ο Χόουκ δήλωσε ότι «πάμε για ένα έλλειμμα 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι τεράστιο και επιβάλλεται η λήψη μέτρων».

Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τότε που ο Χόουκ ως πρωθυπουργός και ο Κίτιγκ ως υπουργός Οικονομικών προέβησαν σε μεταρρυθμίσεις που ενίσχυσαν τη θέση της αστικής τάξης της χώρας. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί σημείωσαν ότι «σήμερα οι αποφάσεις παίρνονται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και το φόβο του πολιτικού κόστους και το επίπεδο των πολιτικών όλων των παρατάξεων είναι απογοητευτικό».

ΗΠΑ
Προώθηση της ναρκω-κουλτούρας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΕΝΒΕΡ.--

Οι θιασώτες της νομιμοποίησης των ναρκωτικών ουσιών στις ΗΠΑ (και όχι μόνον) έκαναν πρωτοχρονιάτικο «πάρτι» καθώς από την 1/1/14 ξεκίνησε και επίσημα στο Κολοράντο η πώληση μαριχουάνας σε 40 «εγκεκριμένα» καταστήματα της κεντροανατολικής πολιτείας, έπειτα από την ψήφιση σχετικού νόμου.

Διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν πως «χιλιάδες» ντόπιοι τοξικομανείς και τουρίστες σχημάτισαν ουρές δεκάδων μέτρων έξω από τα καταστήματα πώλησης μαριχουάνας έχοντας έκαστος, μετά την επίδειξη της ατομικής άδειας οδήγησης, δικαίωμα δόσης έως 28 γραμμαρίων κάναβης για...«ψυχαγωγικούς και ιατρικούς λόγους».

Σήμερα, σε 20 πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπεται η πώληση μαριχουάνας για «φαρμακευτική χρήση», ενώ στο Κολοράντο και στην Ουάσιγκτον (που επίκειται η ελεύθερη πώλησή της σε μερικούς μήνες) αποφασίστηκε η πώλησή της και για «ψυχαγωγικούς λόγους» έπειτα από αποτέλεσμα ψηφοφορίας που διεξήχθη το Νοέμβρη του 2012.

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανεξέλεγκτες οι συγκρούσεις και σφαγές παιδιών

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Η παρουσία των ξένων στρατευμάτων από Γαλλία, Τσαντ και άλλες αφρικανικές χώρες κυρίως στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των συγκρούσεων ανάμεσα στην πλειονότητα των χριστιανών και στη μειονότητα των μουσουλμάνων που μαίνονται πλέον ανεξέλεγκτα απ' άκρη σ' άκρη της πόλης.

Απεσταλμένοι διεθνών πρακτορείων μεταδίδουν εικόνες κόλασης, σημειώνοντας πως βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη οι επιθέσεις και τα λιντσαρίσματα αμάχων με αφορμή και προσχήματα κάθε είδους. Η εφιαλτική κατάσταση συμπληρώνεται και από πρόσφατες καταγγελίες οργανώσεων που είδαν προχτές το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες έχουν αποκεφαλιστεί ακόμη και παιδάκια (!) από ένοπλους εγκληματίες που προσπαθούν να εκδικηθούν προηγούμενες επιθέσεις... Ο εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στη χώρα, Σουλεϊμάν Ντιαμπάτε, σημείωσε πως καταγράφονται περιστατικά απίστευτης βίας στο Μπανγκί, ιδιαίτερα σε βάρος των παιδιών, από υποστηριχτές και πολέμιους του επικεφαλής της ένοπλης οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ, Μισέλ Ντζοτόντια, που έχει σφετεριστεί την εξουσία, με τη βοήθεια ξένων ισλαμιστών μισθοφόρων, από τον περασμένο Μάρτη, ανατρέποντας την κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ.

Οι εκτοπισμένοι άμαχοι πλέον ξεπερνούν το 1/4 του συνολικού πληθυσμού των περίπου 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας και πολλοί από αυτούς παλεύουν να επιβιώσουν στη ζούγκλα, χωρίς τρόφιμα, φάρμακα ή σκηνές.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία εξελίσσεται από τις 5 Δεκέμβρη γαλλική ιμπεριαλιστική επέμβαση, που βεβαίως δεν είχε στόχο τη «σωτηρία» του λαού από τις επιθέσεις ενόπλων, αλλά τον ανεκμετάλλευτο τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ