ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Τακτικισμοί ΗΠΑ και ευρύτερες παρεμβάσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- ΠΕΚΙΝΟ.-

Στη Νότια Κορέα αναμένεται τις επόμενες μέρες το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Ronald Reagan», προκειμένου μέσα στο μήνα να πάρει μέρος σε νέα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, στο φόντο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια. Και ενώ η Ουάσιγκτον διαμηνύει σε όλους τους τόνους την ολόπλευρη «ετοιμότητά» της να προστατεύσει την «ασφάλεια» τη δικιά της και των συμμάχων της, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, από το Πεκίνο όπου βρέθηκε, επισήμανε ότι «έχουμε γραμμές επικοινωνίας με την Πιονγιάνγκ, δεν είμαστε σε πλήρες σκοτάδι... Εχουμε δύο ή τρεις διαύλους ανοιχτούς με την Πιονγιάνγκ (...) Μπορούμε να τους μιλήσουμε, τους μιλάμε».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι είναι χάσιμο χρόνου η προσπάθεια διαπραγμάτευσης «με τον μικρό άνθρωπο - πύραυλο» (τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν). Επίσης, αναρωτήθηκε «γιατί να λειτουργήσει τώρα» η προσπάθεια (συνομιλιών με τη Β. Κορέα) που απέτυχε ήδη επί Μπους και επί Ομπάμα. Σχολιάζοντας τη δήλωση Τραμπ, ο σύμβουλος του Τίλερσον Ρόμπερτ Χάμοντ είπε ότι «ο Πρόεδρος απλά κατέστησε σαφές στο καθεστώς του Κιμ ότι η διπλωματική προσφορά στο τραπέζι κρυώνει», προσθέτοντας ότι οι «δίαυλοι» για τους οποίους μίλησε ο Τίλερσον είναι «ανοιχτοί εδώ και μήνες» αλλά παραμένουν «αχρησιμοποίητοι». Αλλά και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ ανέφερε ότι οι δίαυλοι αυτοί δεν θα παραμείνουν ανοιχτοί επ' αόριστον.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε τις «προσπάθειες» Τίλερσον, λέγοντας ότι «η Βόρεια Κορέα θα έκανε καλά να πάρει στα σοβαρά αυτή την προσφορά για συνομιλίες» και ότι θα ήθελε να δει «μια παρόμοια προσφορά στο Ιράν. Εάν οι ΗΠΑ ακυρώσουν τη συμφωνία με το Ιράν, αυτό θα υπονόμευε την αξιοπιστία της προσφοράς τους στη Βόρεια Κορέα».

Ακόμα, χρειάζεται να καταγραφεί ότι το ΥΠΕΞ της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συμβάλλει από κοινού με την Πιονγιάνγκ στις προσπάθειες για τη διευθέτησης της κρίσης στη Χερσόνησο με διπλωματικά μέσα. Η ανακοίνωση έγινε μετά από διαβουλεύσεις που είχε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Μοργκούλοφ με την επικεφαλής του τμήματος Βορείου Αμερικής του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Τσο Σον Χουί, στη ρωσική πρωτεύουσα.

ΗΠΑ
Δεκάδες νεκροί στο Λας Βέγκας από ένοπλο

Αγνωστα τα κίνητρα του 64χρονου δράστη

Λίγο μετά το μακελειό στο Λας Βέγκας

LV Sun

Λίγο μετά το μακελειό στο Λας Βέγκας
OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πολλά ερωτήματα προκαλεί το μακελειό που σημειώθηκε χτες στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ. Τα κίνητρα του 64χρονου λευκού Αμερικανού Στίβεν Πάντοκ, που φέρεται ως ο δράστης της επίθεσης με τουλάχιστον 58 νεκρούς και 515 τραυματίες σε συναυλία μουσικής κάντρι, ερευνώνται. Ο Πάντοκ, που δεν ήταν γνωστός στο FBI, «γάζωσε», επί τουλάχιστον 15 λεπτά, εκατοντάδες ανθρώπους στα τυφλά, με εκατοντάδες σφαίρες, από δωμάτιο του 32ου ορόφου ξενοδοχείου - καζίνο που έβλεπε στο συναυλιακό χώρο. Χρησιμοποίησε κάποια από τα τουλάχιστον 10 όπλα, πυροβόλα, τουφέκια και πολλές από τις εκατοντάδες σφαίρες που βρέθηκαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου «Mandalay Bay Hotel», όπου διέμενε από την περασμένη Πέμπτη. Το σπίτι του βρισκόταν σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από το ξενοδοχείο το οποίο επέλεξε για να πραγματοποιήσει την πιο αιματηρή, έως σήμερα, ένοπλη σφαγή στη νεότερη ιστορία των ΗΠΑ. Ο ίδιος αναφέρθηκε πως αυτοκτόνησε λίγο προτού εισέλθουν στο δωμάτιό του ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Μέχρι χτες το βράδυ, επικεφαλής των ερευνών ήταν ο σερίφης του Λας Βέγκας, Τζόζεφ Λομπάρντο, και όχι το FBI. Ο Λομπάρντο δεν βιάστηκε να χαρακτηρίσει την επίθεση «τρομοκρατική», αναμένοντας, όπως όφειλε, τα αποτελέσματα των ερευνών για τα κίνητρα του δράστη, για τα οποία δεν υπήρξε άμεσα το παραμικρό στοιχείο. Ο αδελφός του φερόμενου δράστη, μιλώντας στο CNN, δήλωσε ότι ο Στίβεν Πάντοκ είχε όπλα. Δήλωσε ωστόσο αιφνιδιασμένος για την επίθεση, λέγοντας ότι ένιωσε σαν να του έπεσε στο κεφάλι «αστεροειδής».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την ενέργεια «πράξη του απόλυτου Κακού» και ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στον τόπο της σφαγής αύριο Τετάρτη. Υποστήριξε ότι σε στιγμές «τραγωδίας και τρόμου, οι ΗΠΑ εμφανίζονται ενωμένες». Ευχαρίστησε την αστυνομία του Λας Βέγκας για τις «θαρραλέες προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να σωθούν τόσες ζωές». Δεν αναφέρθηκε ωστόσο ούτε αυτός ούτε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», που έσπευσε να αξιοποιήσει την επίθεση αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

Δεκάδες ξένοι ηγέτες έστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, που τόνισε ότι «το έγκλημα αυτό, που αφαίρεσε τις ζωές δεκάδων φιλήσυχων πολιτών, σοκάρει με τη σκληρότητά του».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Για ξεκάθαρα σχέδια δράσης πιέζει το μεγάλο κεφάλαιο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Βρετανικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ο φαρμακευτικός κολοσσός «AstraZeneca», κάλεσαν την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να καταλήξει σε μια τριετή μεταβατική συμφωνία για το Brexit, προκειμένου να περιορίσει την αβεβαιότητα που πλήττει τις επενδυτικές αποφάσεις και την οικονομία.

Ο πρόεδρος της «AstraZeneca», Λιφ Γιόχανσον, δήλωσε ότι μια επιχείρηση σαν τη δική του, με 60.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια για να προετοιμαστεί για το Brexit, και πολύ περισσότερες κατευθυντήριες γραμμές μετά από αυτό. Μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter», ο Γιόχανσον απαίτησε σχέδιο δράσης που «να μας δίνει ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουμε και τι να αναμένουμε τον τέταρτο, πέμπτο και έκτο χρόνο».

Παράλληλα, ο Ανταμ Μάρσαλ, γενικός διευθυντής των Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων, που εκπροσωπεί εταιρείες με συνολικά περίπου 5.000.000 άτομα, ζήτησε επίσης μια τριετή μεταβατική περίοδο για το Brexit, λέγοντας ότι η ενδοκυβερνητική διαμάχη «υπονομεύει την εμπιστοσύνη στη χώρα».

Με φόντο αυτές τις πιέσεις, ο Βρετανός υφυπουργός για το Brexit Στιβ Μπέικερ δήλωσε χτες ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ δεν θα ανακληθεί και ότι αυτοί που διατηρούν ελπίδες περί του αντιθέτου πρέπει να αποδεχτούν την απόφαση. «Νομίζω ότι ο κόσμος θα πρέπει να αποδεχτεί ότι αποχωρούμε», δήλωσε ο Μπέικερ στο συνέδριο του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, που ξεκίνησε στο Μάντσεστερ.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ
Αντιδρούν στην «ΕΕ πολλών ταχυτήτων»

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Οι Πρόεδροι Ρουμανίας και Κροατίας εξέφρασαν χτες την αντίθεσή τους στα σχέδια Γερμανίας, Γαλλίας και άλλων ισχυρών χωρών της ΕΕ για «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», συμφωνώντας κατά τη χτεσινή συνάντηση στο Βουκουρέστι πως «θα πρέπει να εξαλειφθούν οι διαφορές» ανάμεσα στις παλιές και τις νέες χώρες - μέλη της ΕΕ.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντησή τους στο Βουκουρέστι, ο Ρουμάνος Πρόεδρος Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις και η Κροάτισσα ομόλογός του Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς εξέφρασαν την απογοήτευση «ορισμένων» εκ των νεότερων χωρών - μελών της ΕΕ, επειδή δεν απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη με χώρες που είναι παλιότερα μέλη της Ενωσης. Ο Γιοχάνις τόνισε πως «είναι πολύ σημαντική η εξάλειψη των διαφορών μεταξύ των διαφορετικών μελών» της ΕΕ και η Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς πως αντιτίθεται σε μία «Ευρώπη δύο ταχυτήτων» και πως η Ρουμανία και η Βουλγαρία αξίζει να είναι μέλη της ζώνης Σένγκεν.

Επαφές Νταβούτογλου στα Σκόπια

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του τουρκικού κεφαλαίου για τα Βαλκάνια ανέδειξε αυτήν τη φορά η εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στα Σκόπια. Μιλώντας στο πανεπιστήμιο του Τέτοβο (βορειοδυτικά), ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι «όταν μιλάμε για τουρκο-αλβανικές σχέσεις, ο κόσμος πιστεύει ότι πρόκειται για δύο πλευρές. Δεν είναι έτσι! Οι Αλβανοί και οι Τούρκοι είναι ένα. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο πλευρές μεταξύ των αδελφών».

Ο Νταβούτογλου συνάντησε, μεταξύ άλλων, και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τον υπουργό Ανευ Χαρτοφυλακίου, αρμόδιο για ξένες επενδύσεις, Αντναν Κιάχιλ.

Στις δηλώσεις του, ο Ζάεφ επισήμανε την προσήλωση της κυβέρνησής του στη «μεταρρυθμιστική διαδικασία», προσθέτοντας ότι «οικοδομούμε πολιτικές εμπιστοσύνης στη χώρα μας, καθώς και φιλίες με τους γείτονες αλλά και σε διεθνές επίπεδο και αναμένουμε ότι με τη σοβαρή αυτή προσέγγιση, με την οποία συνεισφέρουμε στις δημοκρατικές διαδικασίες στη "Μακεδονία" και ευρύτερα, ανοίγουμε τις πόρτες για τη "Μακεδονία" προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Από τη μεριά του, ο Νταβούτογλου χαρακτήρισε την ΠΓΔΜ «καθοριστικό παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια» και υποστήριξε ότι το μέλλον της «είναι στο ΝΑΤΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ