ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξωντωτική φορολογία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων

Τον κατακερματισμό της παραγωγικής βάσης και την αποβιομηχανοποίηση της χώρας προωθεί στην πράξη η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία, αντίθετα, θα έπρεπε να στοχεύει στη συγχώνευση των μικρών επιχειρήσεων και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποίησε πρόσφατα το Διοικητικό Συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) με θέμα τα προβλήματα που δημιουργεί ο φορολογικός νόμος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΒΕΑ, στη συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι η θέσπιση "αντικειμενικών" κριτηρίων για τον προσδιορισμό εισοδήματος παραβιάζει το Σύνταγμα, αφού επιβάλλει φορολογικά βάρη ανεξάρτητα της φορολογικής ικανότητας, ενώ παράλληλα αφαιρεί το δικαίωμα αμφισβήτησης της υποχρέωσης που επιβάλλεται.Επισημάνθηκε ακόμη, ότι το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με αδιαφορία, την εξοντωτική φορολόγηση στις προσωπικές εταιρίες και συνεταιρισμούς όπου επιπλέον διατηρείται η υπέρμετρη φορολόγηση με 35%.

Εξάλλου, το ΒΕΑ θεωρεί ότι η παύση λειτουργίας καταστημάτων μέχρι ένα μήνα που προβλέπει ο νόμος, πρέπει να έχει εφαρμογή μόνο σε περιπτώσεις έκδοσης πλαστών τιμολογίων ή μη έκδοσης στοιχείων, καθώς και σε περίπτωση αυταπόδεικτης παράβασης, αφού εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση και όχι απλή καταγραφή της παράβασης. Στα παραπάνω πλαίσια, το ΔΣ εξουσιοδότησε τη Διοικητική Επιτροπή σε συνεργασία με συνδικαλιστικές οργανώσεις των μικρομεσαίων να προβεί σε σειρά ενεργειών προς την πολιτεία.

  • Την κατηγορηματική της αντίθεση για την εφαρμογή από το υπουργείο Οικονομικών των "αντικειμενικών" κριτηρίων, εκφράζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ), σε δική της ανακοίνωση. Η Ομοσπονδία ζητά από την κυβέρνηση, την άμεση αναθεώρηση της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, τη λήψη μέτρων για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, την αλλαγή της χρηματοδοτικής πολιτικής και την άμεση κατάργηση της φορολογίας των εταιριών με 35%.
"Ακονίζουν τα μαχαίρια" για τη σφαγή των φοροαπαλλαγών

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τους φορείς, που θα πάρουν μέρος στην επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει - από μηδενική βάση - τις φοροαπαλλαγές, που έχουν καθιερωθεί με διάφορους νόμους τις τελευταίες δεκαετίες

Από 19 μέλη θα αποτελείται η επιτροπή η οποία θα εξετάσει και - σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες - θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση ποιες από τις φοροαπαλλαγές θα κοπούν (Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στο σχετικό τόμο του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και στις προθέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι σε καμιά περίπτωση η περικοπή των απαλλαγών που περιλαμβάνονται στους λεγόμενους "αναπτυξιακούς" νόμους)... Σύμφωνα με χτεσινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλου,"συγκροτείται επιτροπή αξιολόγησης των φορολογικών δαπανών (απαλλαγών, κ.λπ.), η οποία θα αποτελείται από τους εξής: Εναν καθηγητή πανεπιστημίου, ως πρόεδρο. Εναν εκπρόσωπο των εξής φορέων: ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΕΒ, Οικονομικού Επιμελητηρίου, ΚΕΠΕ, Τράπεζας της Ελλάδος, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται, τόσο στο εθνικό Κοινοβούλιο, όσο και στο ευρωπαϊκό. Με άλλα λόγια, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, Πολιτική Ανοιξη και ο "ΣΥΝ". Επίσης, θα μετέχει από ένας εκπρόσωπος των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Υγείας - Πρόνοιας και δυο του υπουργείου Οικονομικών. Με απλά λόγια, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης θα είναι η πλειοψηφία...

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η επιτροπή θα υποβάλει "προτάσεις προς την κυβέρνηση, εντός διμήνου από τον ορισμό των μελών της επιτροπής για την κατάργηση,αναπροσαρμογή και γενικότερα για τον "εξορθολογισμό" των υφισταμένων φορολογικών δαπανών". Ο ορισμός των μελών της επιτροπής θα γίνει με νέα απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μετά τον ορισμό των εκπροσώπων των φορέων, οι οποίοι καλούνται να ορίσουν τους εκπροσώπους τους εντός δέκα ημερών.Σε περίπτωση μη γνωστοποίησης εκπροσώπου από κάποιο φορέα, τότε η επιτροπή θα συγκροτηθεί από τα υπόλοιπα μέρη.

Ποιες φοροαπαλλαγές είναι υπό "εξέταση"

Μεταξύ αυτών των φοροαπαλλαγών που είναι υπό... προθεσμία, είναι και οι παρακάτω: Οι φορολογικές ελαφρύνσεις των συνταξιούχων και των μισθωτών με ή χωρίς αποδείξεις, κ.λπ. Η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης, οι αγρότες και οι γεωργικές επιχειρήσεις. Οι επιδοτήσεις και απαλλαγές σε άνεργους, πολύτεκνους, ανύπαντρες μητέρες, ανάπηρους. Τα αφορολόγητα αυτοκίνητα σε ναυτικούς, μετανάστες, βουλευτές, πολύτεκνους, ανάπηρους. Η απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για τίτλους του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Δεκάδες απαλλαγές από φόρο χαρτοσήμων. Ειδικότερα, υπάρχουν 278 περιπτώσεις απαλλαγών φυσικών προσώπων, 68 νομικών προσώπων, 44 απαλλαγών από ειδικούς φόρους κατανάλωσης, 67 από ΦΠΑ, 4 από φόρο κύκλου εργασιών, 14 από φόρο

συγκέντρωσης κεφαλαίου, 5 από ειδικό φόρο τραπεζικών εργασιών, 30 από φόρο κληρονομιάς, 24 για γονική παροχή και δωρεές, 144 από φόρους και τέλη χαρτοσήμου κ.ά.

Ετήσια αναπροσαρμογή

Η επιτροπή που συστήθηκε θα "προχωρήσει σε προτάσεις ενδεχόμενης κατάργησης κάποιων, αναπροσαρμογής κάποιων και εν γένει ενός συστήματος, το οποίο κάθε χρόνο θα αναπροσαρμόζεται μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες". Αυτό υποστήριξε χτες σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος,προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση "σκέφτεται", οι σχετικές προτάσεις να πάνε για "συζήτηση" στην ΟΚΕ... Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δε θα δώσει.. καμιά οδηγία (σ.σ. σχετική με το τι να κοπεί) στα μέλη της επιτροπής, και πως το θέμα της περικοπής φοροαπαλλαγών "δε συσχετίζεται" με τις αξιώσεις των δικαστών...

Φοροαπαλλαγές γιοκ... , αλλά όχι και τα "αναπτυξιακά" κίνητρα...

Φοροαπαλλαγές γιοκ... αλλά όχι και τα "αναπτυξιακά" κίνητρα...

Λίγα και ακριβά τα δάνεια και το 1995

Σφιχτή θα είναι και η νομισματοπιστωτική πολιτική της κυβέρνησης για το 1995, που αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη βδομάδα

Γεύμα εργασίας, όπου συζητήθηκε το Νομισματικό - Πιστωτικό Πρόγραμμα του 1995, πραγματοποιήθηκε χτες στην Τράπεζα της Ελλάδας μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας Λ. Παπαδήμου και των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και Αλ. Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομισματικό πιστωτικό πρόγραμμα πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη βδομάδα, ενώ, όπως αναφέρουν παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτό συντάχθηκε με βάση τις ανάγκες του προγράμματος "σύγκλισης" της ελληνικής οικονομίας. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η αύξηση των πιστώσεων θα είναι της τάξης του 6 - 7% "προκειμένου να προστατευτεί ο αντιπληθωριστικός χαρακτήρας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης". Αυτό απλά και πρακτικά σημαίνει ότι το 1995 θα είναι μια ακόμη χρονιά πιστωτικής ασφυξίας για τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για τους αγρότες της χώρας. Οι περιορισμένες πιστώσεις σε συνδυασμό με την πολιτική των υψηλών επιτοκίων που κάνουν το χρήμα "ακριβό" είναι οι δύο καθοριστικοί παράγοντες που κάνουν απαγορευτική την προσφυγή των επιχειρήσεων με μικρή οικονομική επιφάνεια, στην τραπεζική χρηματοδότηση. Οι κατηγορίες αυτές του πληθυσμού, μαζί φυσικά με τους εργαζόμενους, καλούνται να σηκώσουν το βάρος της "αντιπληθωριστικής πολιτικής" που επαγγέλλεται και εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα γενικότερα πλαίσια τήρησης της πολιτικής λιτότητας. Αντίθετα οι μεγάλες επιχειρήσεις, ξεπερνούν τα προσκόμματα της πιστωτικής λιτότητας είτε εκμεταλλευόμενες τις προνομιακές σχέσεις που διατηρούν με τις τράπεζες και την πολιτική ηγεσία, είτε με την προσφυγή τους στον εξωτερικό δανεισμό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σημαντικός ο ρόλος των ΜΜΕ

Το οικονομικό - εσωτερικό και διεθνές - περιβάλλον στο οποίο κινούνται σήμερα οι Μικρομεσαίες Μεταποιητικές Επιχειρήσεις, καθώς και τους στόχους και τη στρατηγική του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) για την αποτελεσματικότητα της δράσης του προς όφελος των βιοτεχνών και της οικονομίας, παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το ΒΕΘ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Πρόεδρος του ΒΕΘ, Α. Κουλούσιος, ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, που στη Θεσσαλονίκη πλησιάζουν τις 25.000, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, που σχετίζονται με την αβεβαιότητα του φορολογικού συστήματος, το αδύναμο χρηματοδοτικό σύστημα, τα προβλήματα επαγγελματικής στέγης, την έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης, υποδομής και τεχνικής κατάρτισης, καθώς και με οργανωτικές αδυναμίες. Παρ' όλα αυτά όμως, συμβάλλουν στο κοινοτικό ακαθάριστο προϊόν με κύκλο εργασιών διπλάσιο από εκείνο των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος τόνισε ότι χρειάζεται συνεχής παρέμβαση προς την πολιτεία για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των ΜΜΕ, για την άρση των αντικινήτρων, και με γνώμονα πάντα την ιδιαιτερότητα της ύπαρξης για το ρόλο που διαδραματίζουν στην εθνική οικονομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ