Παρασκευή 3 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λίγα και ακριβά τα δάνεια και το 1995

Σφιχτή θα είναι και η νομισματοπιστωτική πολιτική της κυβέρνησης για το 1995, που αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη βδομάδα

Γεύμα εργασίας, όπου συζητήθηκε το Νομισματικό - Πιστωτικό Πρόγραμμα του 1995, πραγματοποιήθηκε χτες στην Τράπεζα της Ελλάδας μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας Λ. Παπαδήμου και των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και Αλ. Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομισματικό πιστωτικό πρόγραμμα πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη βδομάδα, ενώ, όπως αναφέρουν παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτό συντάχθηκε με βάση τις ανάγκες του προγράμματος "σύγκλισης" της ελληνικής οικονομίας. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η αύξηση των πιστώσεων θα είναι της τάξης του 6 - 7% "προκειμένου να προστατευτεί ο αντιπληθωριστικός χαρακτήρας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης". Αυτό απλά και πρακτικά σημαίνει ότι το 1995 θα είναι μια ακόμη χρονιά πιστωτικής ασφυξίας για τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για τους αγρότες της χώρας. Οι περιορισμένες πιστώσεις σε συνδυασμό με την πολιτική των υψηλών επιτοκίων που κάνουν το χρήμα "ακριβό" είναι οι δύο καθοριστικοί παράγοντες που κάνουν απαγορευτική την προσφυγή των επιχειρήσεων με μικρή οικονομική επιφάνεια, στην τραπεζική χρηματοδότηση. Οι κατηγορίες αυτές του πληθυσμού, μαζί φυσικά με τους εργαζόμενους, καλούνται να σηκώσουν το βάρος της "αντιπληθωριστικής πολιτικής" που επαγγέλλεται και εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα γενικότερα πλαίσια τήρησης της πολιτικής λιτότητας. Αντίθετα οι μεγάλες επιχειρήσεις, ξεπερνούν τα προσκόμματα της πιστωτικής λιτότητας είτε εκμεταλλευόμενες τις προνομιακές σχέσεις που διατηρούν με τις τράπεζες και την πολιτική ηγεσία, είτε με την προσφυγή τους στον εξωτερικό δανεισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ