ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Η μοιρασιά της λείας αρχίζει

Μετά τη σύνοδο στο Παρίσι βγαίνουν τα μαχαίρια για τον ενεργειακό πλούτο και τα συμβόλαια ανοικοδόμησης

Ολοι στη γραμμή για το «ξεκοκάλισμα» του τεράστιου πλούτου

Eurokinissi

Ολοι στη γραμμή για το «ξεκοκάλισμα» του τεράστιου πλούτου
ΠΑΡΙΣΙ - ΤΡΙΠΟΛΗ.-

Διαβεβαιώσεις «δημοκρατικής μετάβασης» υπό τη σκέπη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που τους στηρίζουν, έδωσαν χτες οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί, ενώ οι επαφές με εκπροσώπους του ΟΗΕ και των χωρών της «Ομάδας Φίλων» της Λιβύης για το πώς ακριβώς θα διανεμηθούν τα χρήματα που αποδεσμεύονται από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία του λιβυκού καθεστώτος, δηλαδή του πλούτου του λιβυκού λαού, συνεχίζονταν χτες στη γαλλική πρωτεύουσα σε χαμηλό διπλωματικό επίπεδο. Ενας εκ των δύο ηγετών του αντικαθεστωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Καντάφι Μουστάφα Αμπντούλ Τζαλίλ, προανήγγειλε χτες ότι σε οκτώ μήνες θα εκλεγεί Συντακτική Συνέλευση και εντός 20 μηνών από σήμερα θα διεξαχθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Ο Τζαλίλ δεν έπαψε να υπόσχεται ότι «θα επιδιωχθεί συμφιλίωση και ανοχή» και ότι «θα γίνει σεβαστός ο νόμος». Ο Τζαλίλ, μάλιστα, υποστήριξε ότι για τέσσερα χρόνια τα μέλη του Συμβουλίου δε θα θέσουν υποψηφιότητα για κανένα αξίωμα και ότι το Συμβούλιο απλώς θα μείνει στη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι την ανάδειξη της Συντακτικής Συνέλευσης. Διαβεβαιώσεις περί σεβασμού «της δημοκρατίας και των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων» έσπευσε να δώσει με συνέντευξή του χτες στο «Ασοσίετεντ Πρες» και ο ισχυρός άνδρας του στρατιωτικού σκέλους των αντικαθεστωτικών ο Αμπντέλ Χακίμ Μπελχάτζ, ιδρυτής και ηγέτης της Ισλαμικής Μαχητικής Ομάδας της Λιβύης, ο οποίος πολέμησε ως μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, συνελήφθη κάποια στιγμή μετά το 2001 από τη CIA, κρατήθηκε σε μυστικές της φυλακές, παραδόθηκε στον Καντάφι, ο οποίος τον απελευθέρωσε στο πλαίσιο γενικής αμνηστίας το 2010, για να γίνει ο άνθρωπος - κλειδί στο ένοπλο τμήμα των αντικαθεστωτικών.

Την ικανοποίησή της για τις διαβεβαιώσεις αυτές, εκτός από τους «Φίλους», έσπευσε να εκφράσει, χθες, και η Αφρικανική Ενωση, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει, και αυτή, σε αναγνώριση του αντικαθεστωτικού Συμβουλίου. Από την πλευρά της, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα αρχίσει και πάλι να λειτουργεί στην Τρίπολη η τουρκική πρεσβεία. Στη Λιβύη επέστρεψαν, σύμφωνα με στέλεχος των αντικαθεστωτικών, και πέντε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες «για να αποτιμήσουν την κατάσταση των εγκαταστάσεων τους και το πότε θα επανατεθούν σε λειτουργία», αλλά δεν γνωστοποίησε ποιές είναι αυτές, πλην της ιταλικής ΕΝΙ, που μόνη της έχει ανακοινώσει ότι επέστρεψε στη Λιβύη.

Για να επιτευχθούν, βέβαια, όλα αυτά, όπως υποστηρίζουν οι αντικαθεστωτικοί, χρειάζεται άμεση αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού καθεστώτος. Η σύνοδος «της Ομάδας των Φίλων της Λιβύης» στο Παρίσι κάλεσε τον ΟΗΕ να προχωρήσει στις σχετικές διαδικασίες και ήδη έχουν αποδεσμευτεί από Γερμανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και άλλες χώρες τα πρώτα 15 δισ. δολάρια. Βέβαια, σε αυτό το χορό δισεκατομμυρίων εμπλέκονται και ορισμένοι που διεκδικούν δικό τους μερίδιο, όπως η Βουλγαρία, της οποίας η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι θα επιδιώξει να της επιστραφούν τα 56,5 εκατομμύρια δολάρια που έδωσε, πριν από λίγα χρόνια, στο καθεστώς Καντάφι για να απελευθερώσει 5 Βουλγάρες νοσοκόμες που κρατούνταν ως «υπεύθυνες για μόλυνση με AIDS Λίβυων υπηκόων».

Εντός Λιβύης, πάντως, συνεχίζεται θεωρητικώς το ανθρωποκυνηγητό για τον Καντάφι και τους συνεργάτες του με την κατάσταση για το λιβύκο λαό να είναι τραγική. Υπενθυμίζεται ότι οι αντικαθεστωτικοί έδωσαν παράταση μίας βδομάδας στο τελεσίγραφο που είχαν δώσει στις, προσκείμενες στον Καντάφι, δυνάμεις να παραδοθούν και έληγε σήμερα. Σε κλοιό βρίσκονται κυρίως οι πόλεις Σύρτη, Μπάνι Ουαλίντ και Σάμπχα.

ΣΥΡΙΑ
Εμπάργκο, με «παραθυράκια», από την ΕΕ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σοβαρή κλιμάκωση των πιέσεων στο καθεστώς Ασαντ αποτελεί η χθεσινή απόφαση της ΕΕ να επιβάλει εμπάργκο στην εκμετάλλευση, επεξεργασία και εισαγωγή συριακού πετρελαίου. Από τις 150.000 βαρέλια της ημερήσιας παραγωγής συριακού πετρελαίου, η συντριπτική πλειοψηφία, περίπου το 95%, κατευθύνεται στην ΕΕ για να καλύψει το 1,5% των συνολικών εισαγωγών της. Οι πωλήσεις αυτές καλύπτουν περίπου το 25% των συνολικών εσόδων της Δαμασκού. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2010, από τις πωλήσεις πετρελαίου στην ΕΕ, η Συρία εισέπραξε 3,1 δισ. ευρώ.

Οπως υποστήριζε Ευρωπαίος αξιωματούχος, η επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές συριακού πετρελαίου «δεν θα επηρεάσει σχεδόν καθόλου τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ, αλλά θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στη Συρία». Βέβαια, αξίζει να επισημανθεί ότι τα «τρέχοντα συμβόλαια θα συνεχίσουν να ισχύουν και σε αυτά το εμπάργκο θα εφαρμοστεί από τις 15 Νοεμβρίου και μετά», ενώ κατά τα άλλα θα έχει άμεση εφαρμογή, αλλά και πάλι με εξαιρέσεις.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, όπως φαίνεται, το εμπάργκο αφορά στην εισαγωγή συριακού πετρελαίου και παραγώγων του στην ΕΕ, αλλά όχι και την εκεί δραστηριότητα ευρωπαϊκών εταιρειών, οι οποίες θα μπορούν, διά μέσου τρίτων μερών, να προωθούν το συριακό πετρέλαιο εκτός ΕΕ. Αυτό κατέστη σαφές από την ανακοίνωση της γαλλικής επιχείρησης «Total» ότι «σέβεται το εμπάργκο, αλλά θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη Συρία - εκτός της εισαγωγής στην ΕΕ - όπως και από τις δηλώσεις εκπροσώπου του βρετανο-ολλανδικού ενεργειακού γίγαντα «Royal Dutch Shell», ο οποίος είχε καταστήσει σαφές, από τις αρχές της βδομάδας, ότι η εταιρεία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη Συρία «μέχρις ότου της κατατεθούν συγκεκριμένα αιτήματα». Για του λόγου το αληθές, το πλοίο της εταιρείας «Neverland Star» αναμενόταν να φορτώσει, εντός των επόμενων 24ώρων, συριακό πετρέλαιο. Ο ολλανδικός κολοσσός συμμετέχει σε κοινοπραξία με τη συριακή κρατική εταιρεία πετρελαίου και ινδο-κινεζική εταιρεία.

«Σπεύδει» πάλι το Παρίσι

Επιμένει στις πιέσεις της η γαλλική διπλωματία, μαζί με Βρετανία και ΗΠΑ, για υιοθέτηση νέας σκληρότερης απόφασης σε βάρος της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εντούτοις, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν αναμένεται να υπάρξει σοβαρή αλλαγή στη στάση των Ρωσίας - Κίνας, που έχουν, πλέον, λεκτικά καταδικάσει τη στάση της συριακής ηγεσίας, αλλά διαφωνούν με την επιβολή επιπλέον κυρώσεων.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ επανέλαβε ότι «ο Ασαντ πρέπει να παραιτηθεί». Προχώρησε, όμως, ένα βήμα περισσότερο, τονίζοντας ότι η Γαλλία θα επιδιώξει «επαφές με τη συριακή αντιπολίτευση προκειμένου να τη βοηθήσει», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ενεργότερη επέμβαση της Γαλλίας στα εσωτερικά της Συρίας. Για αναγκαιότητα αποχώρησης του Ασαντ από την εξουσία, έκανε λόγο και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χ. Κλίντον, η οποία κάλεσε την αντιπολίτευση να παρουσιάσει «το δικό της οδικό χάρτη για αλλαγή στη χώρα» και εξήρε την τουρκική στάση απέναντι στο ζήτημα ως «στάση υπευθυνότητας».

Νέες διαδηλώσεις

Δεκατρείς νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι, σύμφωνα με αντικαθεστωτικές οργανώσεις, ο απολογισμός της καταστολής από στρατιωτικές δυνάμεις των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Ερμπίν, Κφαρμπάτνα, Ντούμα, Χαμουριγέ, Χομς, Ταλμπισέ, Ντάιρ αλ Ζουρ, Χάμα. Τα κρατικά μέσα υποστήριζαν ότι δεν έγιναν διαδηλώσεις και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν δύο «μέλη συμμορίας» στο Ταλμπισέ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πασχίζει για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου

«Οπως γνωρίζετε, η Ελλάδα γειτνιάζει άμεσα με τη Λιβύη και, από την πρώτη στιγμή, παρείχαμε ενεργό στήριξη, μέσω της βάσης και της υποδομής που διαθέτουμε στη Σούδα (...) και συμμετείχαμε σε επιχειρήσεις, μέσω των διαφόρων ελληνικών αεροπορικών μας βάσεων»! Η κυνική ομολογία του Γ. Παπανδρέου για την ενεργό συμμετοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη αποτέλεσε το «διαβατήριο» που χρησιμοποίησε, προχτές, στο Παρίσι για να εξασφαλίσει κομμάτι από τη λεία για την ντόπια πλουτοκρατία.

Στην παρέμβασή του στη διάσκεψη των ιμπεριαλιστών στη γαλλική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε υποκριτικά να αναφερθεί στο «ανθρωπιστικό έργο», που δήθεν προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε ότι «η ανάπτυξη των υπαρχόντων φυσικών πόρων» της Λιβύης πρέπει να γίνει με σχέδιο και υιοθέτησε την πρόταση των Νορβηγών να υπάρξει εκτενής καταγραφή των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Λιβύης και να δημιουργηθούν οι «αναγκαίοι θεσμοί» για την εκμετάλλευσή τους!

Ταυτόχρονα ο Γ. Παπανδρέου, καταγράφοντας τις «εμπειρίες» των ελληνικών κυβερνήσεων από τις ανατροπές στα Βαλκάνια, τόνισε ότι «οι εξελίξεις στη Λιβύη και στις υπόλοιπες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μεσογείου προσφέρουν νέες ευκαιρίες και διανοίγουν δυνατότητες που, μέχρι πρότινος, παρέμεναν αναξιοποίητες». Ξεκαθάρισε ακόμα ότι η Κρήτη θα «συνεχίσει να αποτελεί κομβικό σημείο για πολλές από τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», παράλληλα ως βασικό προπύργιο για τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Λιβύη, και μιλώντας σαν «ντίλερ» του εφοπλιστικού κεφαλαίου σημείωσε ότι από τη στιγμή που «θα δοθεί το πράσινο φως και υπάρξει η σχετική χρηματοδότηση, ο αντίστοιχος ελληνικός φορέας (σ.σ. ΕΥΔΑΠ) προτίθεται, από αύριο κιόλας, να αρχίσει τη μεταφορά 175.000 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού, ποσότητα που θα φέρνουν στην Τρίπολη ανά δεκαήμερο 5 ειδικά μισθωμένα τάνκερ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ