Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εμπάργκο, με «παραθυράκια», από την ΕΕ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σοβαρή κλιμάκωση των πιέσεων στο καθεστώς Ασαντ αποτελεί η χθεσινή απόφαση της ΕΕ να επιβάλει εμπάργκο στην εκμετάλλευση, επεξεργασία και εισαγωγή συριακού πετρελαίου. Από τις 150.000 βαρέλια της ημερήσιας παραγωγής συριακού πετρελαίου, η συντριπτική πλειοψηφία, περίπου το 95%, κατευθύνεται στην ΕΕ για να καλύψει το 1,5% των συνολικών εισαγωγών της. Οι πωλήσεις αυτές καλύπτουν περίπου το 25% των συνολικών εσόδων της Δαμασκού. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2010, από τις πωλήσεις πετρελαίου στην ΕΕ, η Συρία εισέπραξε 3,1 δισ. ευρώ.

Οπως υποστήριζε Ευρωπαίος αξιωματούχος, η επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές συριακού πετρελαίου «δεν θα επηρεάσει σχεδόν καθόλου τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ, αλλά θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στη Συρία». Βέβαια, αξίζει να επισημανθεί ότι τα «τρέχοντα συμβόλαια θα συνεχίσουν να ισχύουν και σε αυτά το εμπάργκο θα εφαρμοστεί από τις 15 Νοεμβρίου και μετά», ενώ κατά τα άλλα θα έχει άμεση εφαρμογή, αλλά και πάλι με εξαιρέσεις.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, όπως φαίνεται, το εμπάργκο αφορά στην εισαγωγή συριακού πετρελαίου και παραγώγων του στην ΕΕ, αλλά όχι και την εκεί δραστηριότητα ευρωπαϊκών εταιρειών, οι οποίες θα μπορούν, διά μέσου τρίτων μερών, να προωθούν το συριακό πετρέλαιο εκτός ΕΕ. Αυτό κατέστη σαφές από την ανακοίνωση της γαλλικής επιχείρησης «Total» ότι «σέβεται το εμπάργκο, αλλά θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη Συρία - εκτός της εισαγωγής στην ΕΕ - όπως και από τις δηλώσεις εκπροσώπου του βρετανο-ολλανδικού ενεργειακού γίγαντα «Royal Dutch Shell», ο οποίος είχε καταστήσει σαφές, από τις αρχές της βδομάδας, ότι η εταιρεία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη Συρία «μέχρις ότου της κατατεθούν συγκεκριμένα αιτήματα». Για του λόγου το αληθές, το πλοίο της εταιρείας «Neverland Star» αναμενόταν να φορτώσει, εντός των επόμενων 24ώρων, συριακό πετρέλαιο. Ο ολλανδικός κολοσσός συμμετέχει σε κοινοπραξία με τη συριακή κρατική εταιρεία πετρελαίου και ινδο-κινεζική εταιρεία.

«Σπεύδει» πάλι το Παρίσι

Επιμένει στις πιέσεις της η γαλλική διπλωματία, μαζί με Βρετανία και ΗΠΑ, για υιοθέτηση νέας σκληρότερης απόφασης σε βάρος της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εντούτοις, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν αναμένεται να υπάρξει σοβαρή αλλαγή στη στάση των Ρωσίας - Κίνας, που έχουν, πλέον, λεκτικά καταδικάσει τη στάση της συριακής ηγεσίας, αλλά διαφωνούν με την επιβολή επιπλέον κυρώσεων.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ επανέλαβε ότι «ο Ασαντ πρέπει να παραιτηθεί». Προχώρησε, όμως, ένα βήμα περισσότερο, τονίζοντας ότι η Γαλλία θα επιδιώξει «επαφές με τη συριακή αντιπολίτευση προκειμένου να τη βοηθήσει», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ενεργότερη επέμβαση της Γαλλίας στα εσωτερικά της Συρίας. Για αναγκαιότητα αποχώρησης του Ασαντ από την εξουσία, έκανε λόγο και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χ. Κλίντον, η οποία κάλεσε την αντιπολίτευση να παρουσιάσει «το δικό της οδικό χάρτη για αλλαγή στη χώρα» και εξήρε την τουρκική στάση απέναντι στο ζήτημα ως «στάση υπευθυνότητας».

Νέες διαδηλώσεις

Δεκατρείς νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι, σύμφωνα με αντικαθεστωτικές οργανώσεις, ο απολογισμός της καταστολής από στρατιωτικές δυνάμεις των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Ερμπίν, Κφαρμπάτνα, Ντούμα, Χαμουριγέ, Χομς, Ταλμπισέ, Ντάιρ αλ Ζουρ, Χάμα. Τα κρατικά μέσα υποστήριζαν ότι δεν έγιναν διαδηλώσεις και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν δύο «μέλη συμμορίας» στο Ταλμπισέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ