Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγκατάσταση «αντιπυραυλικής ασπίδας» του ΝΑΤΟ

Απο την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας
Απο την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενισχύεται ο ρόλος της Τουρκίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση για την εγκατάσταση του δορυφορικού συστήματος ραντάρ του ΝΑΤΟ που θα αναπτυχθεί στη χώρα, στο πλαίσιο της «αντιπυραυλικής ασπίδας». Η ανακοίνωση έγινε από το αμερικανικό Πεντάγωνο χτες, σημειώνοντας ότι το σύστημα θα λειτουργήσει πριν το 2012 και θα είναι συνδεδεμένο με εκτοξευτήρες βαλλιστικών πυραύλων που βρίσκονται σε πλοία της «Συμμαχίας» στη Μεσόγειο. Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι πέραν του συστήματος ραντάρ στα τουρκικά εδάφη θα αναπτυχθούν και πύραυλοι τύπου «Πάτριοτ».

Σε δηλώσεις του στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σελτζούκ Ουνάλ, δήλωσε ότι η Αγκυρα «συμφωνεί πλήρως» με την εγκατάσταση του συστήματος της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στη χώρα, ισχυριζόμενος προκλητικά ότι αφορά στην «προστασία των λαών της Συμμαχίας». Η συμφωνία, όπως είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, είχε λήξει ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, τον περασμένο Νοέμβρη.

Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει, πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, από την Τουρκία να δεχθεί στοιχεία της «ασπίδας» και να εγκρίνει την πρόταση για ένα ευρύτατο αντιπυραυλικό δίκτυο. Τότε, δεδομένου του ρόλου που επιχειρεί να διαδραματίσει η χώρα ως «προστάτης του αραβικού μουσουλμανικού κόσμου», ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωνε ότι η Αγκυρα θα εγκρίνει την εγκατάσταση της «ασπίδας» στη χώρα μόνο εφόσον λάβει τη διοίκηση ορισμένων τομέων του ΝΑΤΟικού αντιπυραυλικού συστήματος. Επίσης, ο Ρ. Ερντογάν στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, στη Συνάντηση Κορυφής του G20 στη Σεούλ, είχε ζητήσει να μην αναφέρεται καμία συγκεκριμένη χώρα ως στόχος της «ασπίδας» ή ως προέλευση της «απειλής».

Οι όποιες «επιφυλάξεις» είχαν εκφραστεί από την Αγκυρα αναφορικά με το κέντρο διοίκησης και τις περιοχές που θα καλύπτει το σύστημα «λύθηκαν» κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα στην Τουρκία η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες και η απόφαση φέρεται να οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι, στη Σύνοδο για τη Λιβύη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιδιώκει τη δημιουργία δικής της «ασπίδας»; (2012-08-15 00:00:00.0)
Προθυμία για συμμετοχή στην «ασπίδα» (2010-11-25 00:00:00.0)
Πρόταση για μέτρα κατά της αμερικανικής «ασπίδας» (2010-02-17 00:00:00.0)
Η αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα», νέα απειλή για τους λαούς (2008-12-28 00:00:00.0)
Να σημάνει συναγερμό για τους λαούς (2008-08-21 00:00:00.0)
«Ναι» αλλά με ΝΑΤΟικό «καπέλο» (2007-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ