Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προς «ξεπάγωμα» οι εμπορικές σχέσεις...

...μετά από «συμβιβαστική συμφωνία»

BΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τον έκτο γύρο διαπραγματεύσεων ξεκίνησαν χτες στις Βρυξέλλες οι αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών επιδιώκοντας να ξεπεράσουν διμερή προβλήματα, με σοβαρότερο την επιμονή της Πρίστινας να εικονίζονται στις τελωνειακές σφραγίδες τα εθνόσημα του «ανεξάρτητου» προτεκτοράτου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το «Ασοσιέιτεντ Πρες», αργότερα χτες βράδυ επιτεύχθηκε «συμβιβαστική συμφωνία», που ξεπερνά τη διαφορά Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών για τις τελωνειακές σφραγίδες, ενώ η εξέλιξη αναμένεται να επιτρέψει την επανέναρξη του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών.

Διπλωματικοί αξιωματούχοι είχαν νωρίτερα πει σε δημοσιογράφους πως οι μεσολαβητές της ΕΕ ήταν ανεπίσημα υπέρ των τελωνειακών σφραγίδων δίχως εθνόσημα και κρατικά σύμβολα των Κοσσοβάρων Αλβανών. Οι Σέρβοι, από την άλλη, ήταν αντίθετοι στην εμφάνιση των κρατικών συμβόλων των Κοσσοβάρων Αλβανών στις τελωνειακές σφραγίδες, θεωρώντας ότι αυτό ισοδυναμεί με έμμεση αναγνώριση της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν και άλλα θέματα, όπως το κτηματολόγιο, οι τηλεπικοινωνίες και η αναγνώριση πανεπιστημιακών πτυχίων. Αντίθετα, δεν επρόκειτο να συζητηθεί καθόλου το καυτό θέμα των μεθοριακών τελωνειακών φυλακίων στα διοικητικά σύνορα Σερβίας - βόρειου Κοσσυφοπεδίου καθώς αυτό το θέμα μετατέθηκε για αργότερα, όταν θα τεθούν επί τάπητος οι σερβοκατοικούμενες περιοχές στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου.

Χτες, ο επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, υποστήριξε ότι δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην Ενωση να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, όπως απαίτησε εμμέσως πλην σαφώς την περασμένη βδομάδα η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, κάλεσε τους Σέρβους που ζουν στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου να «αποδεχτούν και να ενταχθούν στη νέα πραγματικότητα» που διαμορφώνεται στην περιοχή, προεξοφλώντας ως θέμα χρόνου τη διάλυση των παράλληλων διοικητικών δομών του Βελιγραδίου στην περιοχή.

Τέλος, χτες, περίπου 2.000 μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο στην Πρίστινα διεκδικώντας να δοθεί δωρεάν χώρος για την οικοδόμηση νέου τζαμιού, ισχυριζόμενοι ότι «παραβιάζονται» τα θρησκευτικά τους δικαιώματα από το κοσμικό κράτος στην Πρίστινα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ