Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΚΤΙΚΗ
Εντείνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός

Συνεχίζεται η ροή των πληροφοριών που δείχνουν πως τα σχέδια διεκδίκησης και εκμετάλλευσης της Αρκτικής από διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και μονοπώλια βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της «στρατηγικής συμφωνίας» μεταξύ της κρατικής ρωσικής εταιρείας «Rosneft» και της αμερικανικής «ExxonMobil» για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Αρκτικής, η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» αναφέρεται σε άλλες πλευρές των επενδύσεων που σχεδιάζονται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας Κινέζος δισεκατομμυριούχος, ο Χουάν Νούμπο (πρώην στέλεχος του Τμήματος Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚ Κίνας), προτίθεται να αγοράσει το 0,3% των εδαφών της Ισλανδίας (300 τετραγωνικά χιλιόμετρα) με σκοπό την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πραγματικός στόχος της Κίνας είναι να δημιουργήσει υποδομές, ώστε να μην υστερήσει στον έλεγχο και στην κατάσταση των θαλάσσιων διαδρομών που ανοίγονται με το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής. Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα, η Κίνα έχει διαθέσει το ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την απόκτηση γης και επιχειρήσεων στο εξωτερικό μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Από τη μεριά της, η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα διαθέσει 134 δισεκατομμύρια ρούβλια για τη «θωράκιση» των βόρειων συνόρων της μέσα στα επόμενα 9 χρόνια. Οπως δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλ. Πούτιν, «μέχρι τα τώρα θεωρούνταν πως τα βόρεια σύνορά μας τα προφυλάσσει με ασφάλεια η ίδια η φύση. Ομως, στις σύγχρονες συνθήκες, κι όταν η Ρωσία διακηρύσσει τα δικαιώματά της για την εκμετάλλευση των πλουσιότατων πόρων, αυτή η περιοχή αποκτά στρατηγική σημασία».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ