Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
«Μεταρρύθμιση» πρόσχημα για νέα αντιλαϊκή επίθεση

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του Σοσιαλιστικού και του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας απέδειξαν για μία ακόμη φορά πως αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, υπερψηφίζοντας με τη διαδικασία του επείγοντος νομοθετική μεταρρύθμιση ώστε να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας ο λεγόμενος χρυσός κανόνας δημοσιονομικής σταθερότητας, παρά την έντονη και πλατιά λαϊκή αντίθεση και δυσαρέσκεια και τις διαμαρτυρίες σχεδόν όλων των μικρότερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων, ακόμη και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ενώσεων.

Από τις 24 τροπολογίες που κατατέθηκαν, έξι, που ζητούσαν να υπάρξει πρόβλεψη για υποχρεωτική διεξαγωγή δημοψηφίσματος, απορρίφθηκαν προχτές από τους περισσότερους βουλευτές. Οι 18 άλλες απορρίφθηκαν χτες.

Η συνταγματική «μεταρρύθμιση» για δημοσιονομική σταθερότητα ουσιαστικά αποτελεί το πρόσχημα για το πέρασμα νέων αντιλαϊκών μέτρων, που έρχονται να προστεθούν στις περικοπές μισθών και επιδομάτων σε μια χώρα όπου η ανεργία και η υποαπασχόληση καλπάζουν. Ηδη από το βράδυ της Πέμπτης ξεκίνησαν οι πρώτες κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις σε κεντρικές περιοχές της Μαδρίτης και άλλων μεγάλων πόλεων. Κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει για την ερχόμενη Τρίτη, 6 του μήνα, και οι ηγεσίες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που κάτω από την αντίδραση των εργαζομένων που βιώνουν τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται να καλούν σε αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ