Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ - ΗΠΑ
Πρόταση για μέτρα κατά της αμερικανικής «ασπίδας»

Απάντηση στα σχέδια της Ουάσιγκτον για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής «ασπίδας» της στα Βαλκάνια, μπορεί να δώσει η Υπερδνειστερία, που έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία, έχει κηρύξει την «ανεξαρτησία» της και δηλώνει έτοιμη να φιλοξενήσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα «Ισκαντέρ», εάν κάτι τέτοιο της ζητηθεί από τη Μόσχα.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα στις 15 Φλεβάρη ο Πρόεδρος της Υπερδνειστερίας, Ιγκορ Σμιρνόφ, επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Σμιρνόφ υπενθύμισε πως πάνω από 120 χιλιάδες πολίτες της Υπερδνειστερίας, (περίπου ο 1 στους 5 κατοίκους της) έχουν αποκτήσει και τη ρωσική υπηκοότητα, ενώ ισχυρίστηκε πως το 65% των ιδιοκτησιών στην Υπερδνειστερία ανήκει σε Ρώσους.

Ο ηγέτης της Υπερδνειστερίας ζήτησε από τις ρωσικές αρχές να αυξήσουν τον αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί, από 500 σε 2.000 στρατιωτικούς.

Να υπενθυμίσουμε πως στις 4 Φλεβάρη ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραγιάν Μπεσέσκου, δήλωσε πως η Ρουμανία είναι έτοιμη για την εγκατάσταση των αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων SM-3, που οι ΗΠΑ προτίθενται να εγκαταστήσουν εκεί για τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» τους. Υστερα από μια βδομάδα ακολούθησε η Βουλγαρία, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να εγκαταστήσει και στο δικό της έδαφος τα αντιπυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ.

Αν και οι ΗΠΑ ισχυρίζονται πως τα αντιπυραυλικά συστήματα, που ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, δεν στρέφονται κατά της Ρωσίας, αλλά προορίζονται για την άμυνά τους κυρίως από το Ιράν, η Ρωσία από τη μεριά της τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετη σ' αυτά τα σχέδια που θεωρεί ότι επιδρούν και στις συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ, για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ