Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση, αυξάνονται οι «παρεμβάσεις»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΖΕΝΤΑ - ΒΙΕΝΝΗ.--

«Ετοιμος» για εφαρμογή του σχεδίου της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), που προβλέπει εξαγωγή του ιρανικού ουρανίου για περαιτέρω εμπλουτισμό και επεξεργασία σε Ρωσία - Γαλλία, προκειμένου να επανεισαχθεί ως πυρηνικό καύσιμο, δήλωσε, και πάλι, χθες, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο Ιρανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τεχεράνη επιδιώκει απλώς «ένα πιο δίκαιο πλαίσιο εφαρμογής του», συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι «δεν την συμφέρει να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου εντός Ιράν καθώς δεν έχει μεγάλα αποθέματα». Ο Αχμαντινετζάντ, παράλληλα, προειδοποίησε ότι όποιος προσπαθήσει να προκαλέσει προβλήματα στο Ιράν «θα το μετανιώσει πολύ ακριβά».

Οι δηλώσεις αυτές συμπίπτουν με τις νέες απειλές της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών κατά του Ιράν στις συναντήσεις που είχε στο Κατάρ και στη Σαουδική Αραβία, χθες και προχθές. Η Κλίντον «στόχευσε» κυρίως το παραστρατιωτικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, υποστηρίζοντας ότι «οδηγεί το Ιράν σε στρατιωτική δικτατορία» και ότι «θα πρέπει να είναι το κέντρο των όποιων επιπλέον κυρώσεων».

Επίσης, επεδίωξε ανοιχτά να αξιοποιήσει την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση που ταλανίζει το Ιράν από τον Ιούνιο, απευθύνοντας «ανοιχτή έκκληση» προς τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις «ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Η Κλίντον, ωστόσο, τόσο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλευρό του Σαουδάραβα ομολόγου της, Σαούντ αλ Φαϊζάλ, όσο και σε ομιλία της στο πανεπιστήμιο γυναικών της Τζέντα, απέφυγε να απαντήσει σε σχόλιο και σε ερώτηση, αντίστοιχα, για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων και σε βάρος του Ισραήλ, το οποίο αποδεδειγμένα έχει πυρηνικό πρόγραμμα και πυρηνικά όπλα, παρά το γεγονός ότι δεν το έχει ποτέ επιβεβαιώσει, ούτε φυσικά έχει δεχτεί να γίνουν επιθεωρήσεις στο έδαφός του από τη ΔΕΑΕ.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, εκτός του σχολίου για το Ισραήλ, υποστήριξε ότι «η απειλή ενός Ιράν με πυρηνικό όπλο είναι μεγάλη για όλη την περιοχή» και ζήτησε να ληφθούν «μέτρα άμεσου χαρακτήρα και όχι κυρώσεις μακροπρόθεσμα αποτελεσματικές», χωρίς, όμως, να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.

Την πεποίθηση ότι «υπάρχει ακόμη περιθώριο για διπλωματική λύση» όσον αφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα επανέλαβε, χθες, η Μόσχα μετά τη συνάντηση του Προέδρου Μεντβέντεφ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι αν το Ιράν δεν αλλάξει τη στάση του, τότε «θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων».

Ως επιβεβαίωση της σταδιακής αλλαγής στάσης της ρωσικής ηγεσίας, η οποία μέχρι πρότινος απέκλειε τη συζήτηση νέων κυρώσεων, έρχεται και η δημοσιοποίηση μιας επιστολής με ημερομηνία 12/2 προς τη ΔΕΑΕ, που συνυπογράφουν οι ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία.

Την πρόθεση της Τουρκίας να διαμεσολαβήσει με διάφορους τρόπους στην επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αναμενόταν να παρουσιάσει στην ιρανική ηγεσία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που έφθασε αργά χθες στην Τεχεράνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ