Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ησυχία μετά τις συμπλοκές

BHΡΥΤΟΣ.--

Ηρεμία επικρατούσε χτες στο μεγαλύτερο καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων Αϊν ελ Χίλουεχ στο Νότιο Λίβανο έπειτα απ' τις συγκρούσεις που ξέσπασαν τη Δευτέρα μεταξύ ανδρών της «Φατάχ» του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, και ισλαμιστών της οργάνωσης «Τζουντ αλ Σαμ». Αποτέλεσμα της ανταλλαγής πυρών ήταν ο θάνατος μίας διερχόμενης γυναίκας και ο τραυματισμός άλλων πέντε ατόμων.

Χτες, επίσης, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της γαλλικής Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέ, στη Βηρυτό ο πρόεδρος της λιβανέζικης Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι, κάλεσε τη Γαλλία να κρατήσει «σθεναρή στάση» και να σταματήσει τα επιθετικά σχέδια των Ισραηλινών στο Λίβανο.

Νωρίτερα, στρατιωτικό δικαστήριο του Λιβάνου απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του συνταγματάρχη Γκαζουάν Σάχιν για συνεργασία με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες (Μοσάντ) στη διάρκεια της αιματηρής εισβολής που εξαπέλυσε το Τελ Αβίβ το 2006, λέγοντας ότι έδινε μεταξύ άλλων πληροφορίες για τα πλήγματα που υπέστησαν στρατιωτικοί και πολιτικοί στόχοι στο Λίβανο κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει την πιθανότητα επιβολής θανατικής ποινής.

Την Κυριακή, πέμπτη επέτειο απ' τη δολοφονία του τότε πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της φιλοδυτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βηρυτού για να αποτίσουν φόρο τιμής στο θύμα της επίθεσης και να διακηρύξουν τη βούλησή τους για «εθνική ενότητα». Ο πρωθυπουργός, Σαάντ Χαρίρι (γιος του δολοφονηθέντος), πρότεινε να ανοίξει μία «νέα σελίδα» στις σχέσεις Λιβάνου - Συρίας με βασικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ