Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΕ
Περιοδείες προώθησης των ευρω-ατλαντικών σχεδίων

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Την πραγματοποίηση διάσκεψης κορυφής των ηγετών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Μάρτη στη Σλοβενία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπορούτ Παχόρ έπειτα από την προχτεσινή συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ Κάθριν Αστον, που ξεκίνησε τη Δευτέρα περιοδεία στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Βασικοί στόχοι της διάσκεψης, που θα διοργανωθεί από κοινού με τη Σλοβενία, την Κροατία, την ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα είναι α) η υιοθέτηση μιας διακήρυξης που θα εκφράζει επίσημα τη στήριξη της ΕΕ στις ενταξιακές προσπάθειες των Δυτικών Βαλκανίων και β) μία απόπειρα εξεύρεσης λύσεων σε εκκρεμή ζητήματα της περιοχής...

Η Αστον, που συνεχίζει την περιοδεία της σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε απ' την πλευρά της τη δημιουργία ευρω-ενωσιακής υπηρεσίας Εξωτερικής Πολιτικής (που ούτως ή άλλως προβλέπεται απ' τη συνθήκη της Λισαβόνας). Δεν ήταν όμως μόνον η Αστον που τριγυρνά σαν αλεπού στο παζάρι των Βαλκανίων...

Ο Ιβ Λετέρμ, πρωθυπουργός του Βελγίου (που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ τον ερχόμενο Ιούλη), ξεκίνησε κι αυτός χτες περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια αρχίζοντας απ' την Αλβανία. Μετά τη συνάντησή του με τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της χώρας του για την ένταξη των Τιράνων στην ΕΕ, λέγοντας ότι αυτή η προοπτική είναι «παράγοντας - κλειδί για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια»... Ο Λετέρμ θα μετέβαινε αργότερα χτες στο Μαυροβούνιο, ενώ σήμερα αναμένεται στη Σερβία για συνομιλίες με τον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς.

Ο Τάντιτς πάντως (λίγα 24ωρα μετά τις πρόσφατες απειλές του προέδρου της βουλής των Κοσσοβάρων Αλβανών για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια) συναντήθηκε χτες με τον βουλευτή της αλβανικής μειονότητας της Νότιας Σερβίας Ριζά Χαλίμι και τον πρόεδρο του Συντονιστικού Κέντρου Νότιας Σερβίας, Μίλαν Μάρκοβιτς. Οι τρεις τους συμφώνησαν στη λήψη μέτρων για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της λεγόμενης κοιλάδας του Πρέσεβο και την εκλογή μειονοτικού συμβουλίου που θα ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση, στα ΜΜΕ, κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ