Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Συνεχίζεται το δράμα για το λαό

Περιπλέκεται η υπόθεση των 10 Αμερικανών που κατηγορούνται για εμπόριο παιδιών

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

Τρία παιδιά ηλικίας 8 - 9 ετών βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν κατέρρευσε τμήμα του σχολείου τους λόγω των κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν τη σεισμόπληκτη Αϊτή τις τελευταίες ημέρες. Το συγκεκριμένο περιστατικό δείχνει και την επείγουσα ανάγκη που υπάρχει να στεγαστούν οι πάνω από ένα εκατομμύριο άστεγοι ενόψει της εποχής των βροχοπτώσεων που ξεκινά στα τέλη του Μάρτη. Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι και οι συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις που έχουν σημειωθεί στο νησί από το σεισμό των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 12 Γενάρη. Μαζί με αυτές τις ανησυχίες, πρέπει να σημειωθεί πως εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που έχουν στοιβαχθεί σε σκηνές και πρόχειρα καταλύματα χωρίς τρεχούμενο νερό και κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες, ιδιαίτερη εξάπλωση έχουν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επιπλέον, η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός - νοσήματα συνηθισμένα κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχοπτώσεων - αναμένεται να εξαπλωθούν δραματικά.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται καθημερινά οι διαμαρτυρίες των Αϊτινών ενάντια στην κυβέρνηση και την αμερικανική κατοχή, καθώς παραμένει η αργοπορία στην παροχή τροφίμων αλλά και σκηνών, ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις διαφθοράς. Πορεία διαμαρτυρίας όμως πραγματοποιήθηκε και τη Δευτέρα στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς όπου εκατοντάδες άνθρωποι κρατώντας σκούπες απαίτησαν δουλειά και τρόφιμα για να μπορέσουν να ζήσουν.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ρενέ Πρεβάλ, δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» πως θα χρειαστούν τρία χρόνια για να «καθαρίσει» η χώρα από τα γκρεμισμένα κτίρια και τα συντρίμμια, ενώ παράλληλα, η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (IADB) εκτίμησε πως η ανοικοδόμηση της πρωτεύουσας και των περιχώρων που καταστράφηκαν από το σεισμό θα στοιχίσει 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνέχεια της έρευνας για τους 10 Αμερικανούς για εμπόριο παιδιών

Ο δικαστής που διερευνά την υπόθεση των 10 Αμερικανών μελών της Εκκλησίας των Βαπτιστών, οι οποίοι στις 29 Γενάρη συνελήφθησαν καθώς επιχειρούσαν να μεταφέρουν παράνομα 33 παιδιά έξω από τη χώρα, ανακοίνωσε χτες πως θα εμβαθύνει τις έρευνές του μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου πως σύμβουλός τους, από τη Δομινικανή Δημοκρατία, φέρεται να εμπλέκεται σε σωματεμπορία στο Ελ Σαλβαδόρ (η σύζυγός του κρατείται σε αυτήν τη χώρα με την κατηγορία ότι εξέδιδε νεαρά κορίτσια).

Οι 10 Αμερικανοί που είχαν την Παρασκευή πάρει την θετική απόφαση να αποφυλακισθούν - προφανώς μετά από παρέμβαση των αμερικανικών αρχών - είχαν αποδεχθεί τις δωρεάν «υπηρεσίες» του Χόρχε Πουέγιο, ο οποίος έχει εξαφανιστεί μαζί με τα 30.000 δολάρια, που προορίζονταν για τις πληρωμές της ομάδας υπεράσπισης των Αϊτινών δικηγόρων των δέκα Αμερικανών. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της ισραηλίτικης κοινότητας στην Δομινικανή Δημοκρατία, σε δηλώσεις που έκανε από άγνωστο σημείο στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, ότι πρόκειται για λάθος ταυτοποίηση και σημειώνει πως έχει δουλέψει για ένα διάστημα «μυστικά» και για το Εθνικό Συμβούλιο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Οσον αφορά τους 10 Αμερικανούς δηλώνουν επίσης αθώοι και ότι δεν γνώριζαν την ταυτότητα του Πουέγιο ...που προσφέρθηκε μόνος του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ