Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Στρατιώτες - πειραματόζωα σε πυρηνικές δοκιμές στην Αλγερία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Λε Παριζιέν» που επικαλείται απόρρητο έγγραφο, αποκαλύπτεται ότι ο γαλλικός στρατός χρησιμοποίησε τους στρατιώτες του ως πειραματόζωα κατά τις πρώτες επιφανειακές πυρηνικές δοκιμές στην έρημο Σαχάρα, στην Αλγερία στις αρχές της δεκαετίας του '60, «για να μελετήσει τα αποτελέσματα της ραδιενεργού ακτινοβολίας στους ανθρώπους». Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός με πλούσιο αποικιοκρατικό παρελθόν αποδεικνύεται ότι δε δίστασε να χρησιμοποιήσει το έμψυχο δυναμικό όχι μόνο ως θύτες φονιάδες κατά άλλων λαών αλλά και ως θύματα.

Η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύθηκε πέρυσι να αποζημιώσει τα θύματα των πυρηνικών δοκιμών στην Αλγερία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στο 1960 και το 1966, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις δοκιμές και τις ασθένειες από τις οποίες προσβλήθηκαν βετεράνοι, όπως ο καρκίνος.

Αν και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι «οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν κατά τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο», η εφημερίδα αναφέρει, επικαλούμενη το απόρρητο έγγραφο που χρονολογείται από τότε, ότι «ο γαλλικός στρατός έστειλε σκοπίμως τους στρατιώτες σε επικίνδυνες ασκήσεις στις 25 Απριλίου 1961».

Ενας από τους στόχους ήταν «να μελετηθούν οι φυσικές και οι ψυχολογικές επιπτώσεις των ατομικών όπλων στους ανθρώπους, με σκοπό να αποκτηθούν τα αναγκαία στοιχεία για τη φυσική προετοιμασία και την ψυχική εκπαίδευση του σύγχρονου μαχητή», σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο.

Σε αυτό επίσης καταγράφεται ότι κάποιοι βετεράνοι που εργάσθηκαν στα πειράματα στην Αλγερία, και σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην Γαλλική Πολυνησία, δήλωσαν ότι έλαβαν τη διαταγή να πέσουν κάτω και να καλύψουν τα μάτια τους, ενώ ήταν ντυμένοι μόνο με σορτς και μπλουζάκι. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, κάπου 300 στρατιώτες συμμετείχαν στη δοκιμή του 1961 και περίπολοι διατάχθηκαν να επιθεωρήσουν τον τόπο της έκρηξης αμέσως μετά.

Η Γαλλία έχει αποδειχθεί ότι πραγματοποίησε πυρηνικές δοκιμές στη γαλλική Πολυνησία από το 1966 μέχρι το 1996. Πολλοί βετεράνοι έχουν δηλώσει ότι έλαβαν διαταγές να πλεύσουν προς τις μολυσμένες περιοχές μετά τις δοκιμές για να εξετάσουν τις συνέπειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ