ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Το κουρδικό ζήτημα στο προσκήνιο...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στο προσκήνιο επανέρχονται τα σχέδια για τη δημιουργία ανεξάρτητου δυτικού Κουρδιστάν στη βόρεια Συρία, με δηλώσεις στελεχών του «Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου» (ΚΝC) που συμμετέχει στην αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Πληροφορίες του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Σπούτνικ» αναφέρουν πως στελέχη του «Κουρδικού Συμβουλίου» κατέθεσαν δύο προτάσεις, εκ των οποίων η μία μιλάει για δημιουργία αυτόνομου Κουρδιστάν στη Συρία που να μην έχει σχέσεις με τους Κούρδους σε Τουρκία και Ιράκ, και η άλλη για μετατροπή της Συρίας σε συνομοσπονδία, μέρος της οποίας θα είναι αυτόνομο κουρδικό κράτος με ελευθερίες.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να συμμερίζονται όλοι οι Κούρδοι της Συρίας αυτά τα σχέδια. Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Ara News», στελέχη των δυνάμεων SDF και YPG (που πολεμούν εδώ και καιρό τους τζιχαντιστές υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ και φαίνεται να διαφωνούν με ορισμένες κεντρικές θέσεις του «Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου») φέρεται πως δεν επιθυμούν τη δημιουργία ανεξάρτητου δυτικού Κουρδιστάν στη βόρεια Συρία αλλά «μία ομόσπονδη περιοχή με όλες τις εθνοτικές ομάδες να ζουν η μία δίπλα στην άλλη».

Παράλληλα, ο Τούρκος βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος CΗΡ Μεβλούτ Ντούντου είπε στο πρακτορείο «Σπούτνικ» ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστρώσει «εδώ και δεκαετίες ιμπεριαλιστικό σχέδιο για τη διχοτόμηση της Συρίας», αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες «απαράδεκτες για την Τουρκία». Κατηγόρησε την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι έχει μερίδιο ευθύνης για την προώθηση τέτοιων σχεδίων.

Τα σχέδια δημιουργίας αυτόνομου ή ανεξάρτητου Κουρδιστάν στη βόρεια Συρία διέψευσε σχεδόν κατηγορηματικά ο Αμερικανός αντιστράτηγος Στ. Τάουνσεντ, δηλώνοντας (σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες του κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων «Αra News») ότι ο «διεθνής» συνασπισμός των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» δεν έχει πρόθεση τη δημιουργία κουρδικού ομόσπονδου κράτους στη βόρεια Συρία. «Δεν είναι αποστολή μου να δημιουργήσω ένα κουρδικό ομόσπονδο κράτος και δεν απελευθερώνουμε τη Ράκα για καμία πλευρά (...) Αυτό που βλέπουμε με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είναι, αν και είναι ως επί το πλείστον υπό κουρδική ηγεσία, πως απαρτίζονται πάνω από το ήμισυ από μη Κούρδους, κυρίως Αραβες, ορισμένους άλλους, μερικούς Τουρκμένους. Αλλά οι Κούρδοι είναι μόλις το 10% του πληθυσμού της βόρειας Συρίας. Δεν βλέπω πραγματικά πώς θα γίνει οτιδήποτε αποκαλείται κουρδικό ομόσπονδο κράτος στη βόρεια Συρία. Αυτό που νομίζω είναι ότι όλος ο λαός της βόρειας Συρίας, Αραβες, Κούρδοι, Τουρκμένοι και άλλοι, καθορίζει ποιο θα είναι το μέλλον του»...

Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια διχοτόμησης της Συρίας και επαναχάραξης των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή δεν καταστρώνονται με γνώμονα τα συμφέροντα των λαών αλλά με φόντο την όξυνση της κόντρας των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων για το «ξαναμοίρασμα» αγορών.

Ενδεικτική ευρύτερων διεργασιών είναι η προχτεσινή απόφαση που έλαβε το τοπικό συμβούλιο στην πόλη Κιρκούκ (βόρειο Ιράκ) προκειμένου στο εξής, έξω από τα κεντρικά δημόσια κτίρια να εμφανίζεται και η σημαία του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, εκτός από την ιρακινή. Είχε προηγηθεί σχετική πρόταση του τοπικού κυβερνήτη, Νατζμαντίν Καρίμ, ενώ την απόφαση ενέκριναν οι 26 παρόντες σύμβουλοι. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, απουσίαζαν οι Αραβες και Τουρκμένοι σύμβουλοι. Την απόφαση επέκρινε η ιρακινή κυβέρνηση, με τον αντιπρόεδρο, Οσάμα αλ-Νουτζαΐφι, να μιλά για «παραβίαση της εθνικής ενότητας» και «μονομερή επιβολή της θέλησης της μιας πλευράς». Την ανησυχία του εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που χαρακτήρισε την απόφαση «λαθεμένη» και «μονομερή ενέργεια που αφορά απευθείας το αμφιταλαντευόμενο καθεστώς του Κιρκούκ και έρχεται σε αντίθεση με το ιρακινό Σύνταγμα».

ΙΟΡΔΑΝΙΑ - 28η ΑΡΑΒΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο επίκεντρο

21 αρχηγοί κρατών (βασιλιάδες, πρόεδροι, πρωθυπουργοί) συμμετείχαν στη Σύνοδο στην Ιορδανία

Copyright 2017 The Associated

21 αρχηγοί κρατών (βασιλιάδες, πρόεδροι, πρωθυπουργοί) συμμετείχαν στη Σύνοδο στην Ιορδανία
ΑΜΜΑΝ.--

Το παλαιστινιακό ζήτημα και οι προσπάθειες για επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, ο πόλεμος στη Συρία και οι ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις σε Γενεύη και Αστάνα, η όξυνση των συγκρούσεων ανάμεσα στη λιβυκή δοτή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγέζ Σάρατζ και τις δυνάμεις του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, οι επιθέσεις της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη κυριάρχησαν στην 28η Αραβική Σύνοδο, όπου μετείχαν οι ηγέτες των αραβικών κρατών (πλην του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ), στο Σουμέιμεχ της Νεκράς Θάλασσας στην Ιορδανία, και αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών, όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Ο «οικοδεσπότης» της Αραβικής Συνόδου Κορυφής, Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β', τόνισε ότι δεν μπορεί να στεριώσει η ειρήνη στη Μέση Ανατολή δίχως τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σαμποτάρει τις «ελπίδες για ειρήνη» επιταχύνοντας τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τονίζοντας ότι «από το 2009 εργάζεται για να ναυαγήσει η λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών, επιταχύνοντας τους εποικισμούς και την καταπάτηση παλαιστινιακής γης». Ο ίδιος, δίνοντας προχτές συνέντευξη στην ιορδανική εφημερίδα «Αl Ghad», υποστήριξε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, εάν σταματήσει η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και εφαρμοστεί η αρχή δημιουργίας δύο ανεξάρτητων κρατών.

Από τη μεριά του, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν μίλησε υποκριτικά για την «ανάγκη ειρηνευτικής λύσης στην Υεμένη», μία χώρα σε βάρος της οποίας έχει εξαπολύσει ιμπεριαλιστική επίθεση από το Μάρτη του 2015 στον ανταγωνισμό με το Ιράν. Ισχυρίστηκε ότι λύση στην Υεμένη μπορεί να βρεθεί «στη βάση της πρωτοβουλίας χωρών του Κόλπου και στο πλαίσιο ενός εθνικού διαλόγου». Για τον πόλεμο στη Συρία πρότεινε «άμεση ειρηνική λύση στην κρίση» και αναφερόμενος στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη (από τη δυτική ιμπεριαλιστική επίθεση του 2011) κάλεσε όλες τις πλευρές να «συνεργαστούν για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας».

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γάιτ, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο στη Συρία «την πιο σοβαρή κρίση στην πρόσφατη Ιστορία της περιοχής», κάλεσε τους Αραβες ηγέτες να διαδραματίσουν έναν «πιο ενεργό ρόλο» στην επίλυσή της.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, κάλεσε τους Αραβες ηγέτες «να παραμερίσουν τις διαφορές τους», να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» και να συμβάλουν στην «αντιμετώπιση της συριακής κρίσης».

Στη σύνοδο συμμετέχει και ο Σουδανός Πρόεδρος, Ομάρ Μπασίρ, παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει σε βάρος του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου στη σουδανική επαρχία Νταρφούρ.

Η διακήρυξη της Συνόδου

Σε διακήρυξη που εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της Συνόδου, επιβεβαιώνεται η υποστήριξη των Αράβων ηγετών στο λεγόμενο «αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο» του 2002 για το Παλαιστινιακό, που μιλάει για σύναψη κανονικών σχέσεων ανάμεσα στις αραβικές χώρες και το Ισραήλ, υπό την προϋπόθεση της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σημειώνεται ακόμη πως «η ειρήνη είναι στρατηγική επιλογή για τον αραβικό κόσμο» και καλούνται όλες οι χώρες να μη μεταφέρουν τις διπλωματικές τους αποστολές στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως είχε απειλήσει προεκλογικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

ΓΑΛΛΙΑ
Και ο Βαλς στηρίζει Μακρόν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την απόφασή του να στηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές ανακοίνωσε και ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός, Εμανουέλ Βαλς. «Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου» δήλωσε, ενώ για να απαντήσει σε όσους τον επικρίνουν για αθέτηση υποσχέσεών του (να στηρίξει τον υποψήφιο του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος), πρόσθεσε πως «το ανώτατο συμφέρον της χώρας είναι πάνω από τους κανόνες ενός κόμματος ή μιας επιτροπής». «Δεν πρόκειται να ρισκάρω κάτι που αφορά τη Δημοκρατία και τη χώρα» είπε ακόμα, υποστηρίζοντας ότι οι υποψήφιοι Φρανσουά Φιγιόν (των Ρεπουμπλικάνων) και Μπενουά Αμόν (που είναι ο επίσημος υποψήφιος του PS) δεν είναι πια υποψηφιότητες χρήσιμες απέναντι στην άκρα δεξιά. Ο Βαλς επέκρινε ακόμα τον Αμόν ότι «η στρατηγική του οδηγεί σε περιθωριοποίηση» και ότι «έχει θέσει σε ομηρία την πολιτική του οικογένεια».

Θυμίζουμε ότι ο Βαλς, που μέχρι πριν μερικούς μήνες ήταν πρωθυπουργός της σημερινής κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), παραιτήθηκε για να διεκδικήσει το επίσημο χρίσμα του PS για τις προεδρικές εκλογές, αλλά έχασε από τον Αμόν.

Η ανοιχτή στήριξη Μακρόν και από τον Βαλς επιβεβαιώνει πως και η γαλλική σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται υπό έντονες διεργασίες, με πολλούς να εκτιμούν ότι το PS ακολουθεί την πορεία του (ελληνικού) ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο ευρύτερης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος και της αναζήτησης ικανότερου πολιτικού προσωπικού που θα υπερασπιστεί τις ανάγκες του κεφαλαίου στις νέες συνθήκες.

ΗΠΑ
Διάταγμα Τραμπ κατά κανονισμών για το περιβάλλον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επιστρατεύοντας εργάτες ανθρακωρυχείων και διευθύνοντες συμβούλους μονοπωλίων που χρησιμοποιούν τον άνθρακα για την παραγωγή Ενέργειας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε αργά το βράδυ της Τρίτης διάταγμα για την κατάργηση των κανονιστικών ρυθμίσεων του «Σχεδίου Καθαρής Ενέργειας» που υιοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, δήθεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οπως ο Ομπάμα έτσι και ο Τραμπ εξυπηρετούν διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου.

Η εξέλιξη προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με πιο ενδιαφέρουσα εκείνη του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού «Exxon Mobil» (διευθυντικό στέλεχος του οποίου υπήρξε επί χρόνια ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον), που ζήτησε από την κυβέρνηση Τραμπ να σεβαστεί τη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την οποία ο Λευκός Οίκος θεωρεί «κακή συμφωνία».

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, δήλωσε πως η κλιματική αλλαγή συνιστά «κοινή πρόκληση για όλους» και πως η συμφωνία του Παρισιού είναι ορόσημο που κατέστη δυνατό χάρη στη «σκληρή δουλειά» της «διεθνούς» κοινότητας, συμπεριλαμβανόμενων της Κίνας και των ΗΠΑ.

Το ίδιο διάστημα, έντονες αντιδράσεις προκαλεί στις ΗΠΑ η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) το διαμοιρασμό του ιστορικού περιήγησης με εμπόρους και άλλους τρίτους, χωρίς τη συναίνεση των χρηστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ