ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ με αντίποινα

Ενώ ο ιρακινός στρατός θεωρεί πως οι τζιχαντιστές έχουν σχεδόν διωχθεί εντελώς από το Ιράκ

Ιρακινοί φεύγουν από την κατεστραμμένη πόλη της Μοσούλης

Copyright 2017 The Associated

Ιρακινοί φεύγουν από την κατεστραμμένη πόλη της Μοσούλης
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η ανακατάληψη συνοικίας της βόρειας ιρακινής πόλης Μοσούλη, που φιλοξενούσε έως την περασμένη βδομάδα το τέμενος αλ Νούρι του 12ου αιώνα έως ότου το ανατίναξαν οι τζιχαντιστές, αντιμετωπίστηκε χτες από τον ιρακινό στρατό και κυβέρνηση ως ένδειξη της σχεδόν πλήρους συντριβής του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ. Τα απομεινάρια των τζιχαντιστών, είπαν οι Ιρακινοί αξιωματούχοι, περιορίζονται το πολύ σε 300 άτομα που πολεμούν μέχρι θανάτου σε έναν δυτικό θύλακα της πόλης.

Το ίδιο διάστημα, εντείνονται οι δηλώσεις και οι κινήσεις διαφόρων πλευρών σε στρατηγικά μέτωπα της Συρίας, ενόψει των νέων ενδο-συριακών διαπραγματεύσεων σε Αστάνα και Γενεύη που ξεκινούν από την επόμενη βδομάδα.

Ρωσικές προειδοποιήσεις...

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αντιδράσουν «με αξιοπρέπεια και κατά αναλογία» σε περίπτωση που οι Αμερικανοί αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά των «συριακών κυβερνητικών δυνάμεων», τονίζοντας: «Ελπίζω πως οι ΗΠΑ δεν ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν τις εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών περί των προθέσεων της συριακής κυβέρνησης σαν πρόσχημα για προβοκάτσια έναντι της Συρίας». Αυτή η φράση του Ρώσου υπουργού ωστόσο προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στον Γερμανό ομόλογό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που ήταν παρών σε συνέντευξη Τύπου στη νότια ρωσική πόλη Κρασνοντάρ. Ετσι ο Γκάμπριελ ανέβασε τους τόνους, καλώντας «όλες τις πλευρές με επιρροή στην περιοχή να ασκήσουν την επιρροή τους στις εμπόλεμες πλευρές και να εξασφαλίσουν ότι τα χημικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν ξανά». Και κατέληξε: «Δεν έχουμε αμφιβολία ότι το συριακό καθεστώς πραγματοποίησε (σ.σ. τον περασμένο Απρίλη σε περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ) επίθεση με χημικά όπλα και όχι για πρώτη φορά»...

Ωρες αργότερα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (επί προέδρου Κάρτερ) και σύμβουλος πολλών Αμερικανών Προέδρων έκτοτε για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χένρι Κίσινγκερ, είχε κανονίσει ολιγόωρη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή την παρουσία του στη Μόσχα για το Φόρουμ Πριμακόφ. Είναι σχεδόν σίγουρο πως από την ατζέντα συνάντησης των δύο ανδρών δεν θα έλλειπαν αναφορές στη Συρία και τις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες ΗΠΑ - Ρωσίας...

Στο Παρίσι, πάντως, το ίδιο 24ωρο, ο Γάλλος ομόλογος του Λαβρόφ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, εμφανίστηκε συγκαταβατικός και πιο θετικός στα περιθώρια συνεργασίας Παρισιού και Μόσχας σε σχέση με τον πόλεμο στη Συρία. Μιλώντας χτες σε συντάκτη της εφημερίδας «Λε Μοντ», διέκρινε πως «ανοίγονται νέες ευκαιρίες συνεργασίας ανάμεσα σε Παρίσι και Μόσχα για την επίλυση της συριακής κρίσης» και ότι η συνέχισή της «είναι ντροπή για τη διεθνή κοινότητα». Κατέληξε δε τονίζοντας: «Οπως όλος ο κόσμος, έτσι και οι Ρώσοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει στη Συρία στρατιωτική λύση».

Στην Ουάσιγκτον φαινόταν το ίδιο διάστημα μία «κόντρα» ανάμεσα σε στρατιωτικούς του Πενταγώνου και αξιωματούχους της κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εν σχέση με τα επόμενα βήματα στη Συρία «μετά» την αναμενόμενη συντριβή των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Ράκα. Αν αληθεύει χτεσινό εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», τότε φαίνεται πως υπάρχουν αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Αμυνας στρατηγός, Τζέιμς Μάτις, που φέρεται πως δεν επιθυμούν το παρόν διάστημα σύγκρουση στα πεδία των μαχών με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τα σύμμαχά τους ιρανικά στρατεύματα, και άλλοι (κυρίως πολιτικοί αξιωματούχοι και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών) που θεωρούν πως η αυξανόμενη επιρροή και δράση συριακών και ιρανικών κυβερνητικών δυνάμεων σε στρατηγικές περιοχές π.χ. της Νότιας Συρίας, κοντά στα σύνορα με Ιράκ και Ιορδανία, «θίγουν τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε χτες σθεναρά τις πρόσφατες συγκρούσεις στη «νεκρή» ζώνη στη μεθόριο Συρίας και Ισραήλ (κατεχόμενα Γκολάν), ζητώντας από το συριακό στρατό και ένοπλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης να αποσυρθούν από την περιοχή, στην οποία περιπολούν κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών. Η απόφαση προωθήθηκε από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ και ψηφίστηκε ομόφωνα.
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Οι ΗΠΑ δεν κρύβουν πως επιδιώκουν αξιοποίηση της κρίσης...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Η προτεραιότητα της κυβέρνησης Τραμπ όσον αφορά την κρίση στις σχέσεις του Κατάρ με άλλες χώρες του Κόλπου «είναι να σταματήσει η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων» είπε προχτές αργά το βράδυ η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, καταθέτοντας στην Επιτροπή Ξένων Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μην κρύβοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να αξιοποιήσει την κρίση που ξεδιπλώνεται από τις αρχές Ιούνη στις σχέσεις του Κατάρ με άλλες χώρες του Κόλπου, πρόσθεσε πως η κρίση «είναι μια καλή ευκαιρία», προκειμένου το Κατάρ να σταματήσει την υποστήριξη τέτοιων ομάδων «που οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν στην περιοχή». Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι μολονότι οι ΗΠΑ έχουν μία μεγάλη στρατιωτική βάση στο Κατάρ, τάχα «δίνουν περισσότερη σημασία στην εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους και στην τρομοκρατία». Ερωτηθείσα εάν θεωρεί την οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» μέρος της λύσης στη Μέση Ανατολή, η Χάλεϊ απάντησε ότι δεν είναι οπαδός της οργάνωσης, γιατί τείνει να είναι περισσότερο μέρος του προβλήματος παρά της λύσης στη Μέση Ανατολή.

Το ίδιο 24ωρο, στη Λιβύη σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του στρατού, συνταγματάρχης Αχμεντ αλ Μεσμάρι, χαρακτήρισε το Κατάρ, το Σουδάν και την Τουρκία «τριάδα της τρομοκρατίας στη Λιβύη», τονίζοντας: «Η μάχη που δίνει ο λιβυκός στρατός δεν είναι με Λίβυους τρομοκράτες αλλά με τη διεθνή τρομοκρατία και τους βασικούς υποστηρικτές της σε Βεγγάζη και την υπόλοιπη χώρα, στο Κατάρ, στο Σουδάν και την Τουρκία». Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο συνταγματάρχης Μεσμάρι έπαιξε ηχητικό απόσπασμα που φέρεται πως ήταν από τηλεφωνική συνδιάλεξη ανάμεσα σε ανταποκριτή του καταριανού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» και διοικητή τζιχαντιστών στη Βεγγάζη σε σχέση με την οργάνωση στρατιωτικών επιχειρήσεων.

ΗΠΑ
Στήριξη Κογκρέσου σε ΝΑΤΟ και στρατιωτικές δαπάνες...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Απόφαση για αύξηση των κρατικών δαπανών για νέα εξοπλιστικά πακέτα που θα ευνοήσουν τα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας, «επιβεβαιώνοντας» την «αφοσίωση» των ΗΠΑ στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας, ενέκριναν το περασμένο 48ωρο με μεγάλη πλειοψηφία τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, προκαλώντας ικανοποίηση στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η απόφαση, που ψηφίστηκε από 423 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 4, ασκεί πιέσεις στις άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ αντιδρώντας σε αυτήν την εξέλιξη εξέφρασε ικανοποίηση τονίζοντας ότι 25 από τους 29 ΝΑΤΟικούς εταίρους θα αυξήσουν από το 2017 τις αμυντικές δαπάνες κατά περίπου 47 δισεκατομμύρια δολάρια. Προέβλεψε ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών το τρέχον έτος θα φθάσει, κατά μέσο όρο, το 4,3% (σε σχέση με τις δαπάνες του 2014) και ότι την επόμενη τριετία η αύξηση των συμμαχικών στρατιωτικών δαπανών θα ξεπεράσει τα 46 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωρες μετά, η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε, με 60 ψήφους υπέρ και 1 κατά, πρόταση για αμυντικές δαπάνες περίπου 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εξοπλιστικά πακέτα το 2018, προς τέρψιν των μονοπωλίων της πολεμικής βιομηχανίας.

Κόντρες για τις υπηρεσίες Υγείας

Το ίδιο διάστημα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Κογκρέσο, μετά τις έντονες αντιπαραθέσεις μονοπωλίων που ξέσπασαν κατά του νέου νομοσχεδίου για τις υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλισης, που σχεδιάζεται να αντικαταστήσει το Obamacare. Οι κόντρες αυτές υποχρέωσαν προχτές την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία να αναβάλουν τα σχέδια για ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου πριν από την εθνική αργία της 4ης Ιούλη. Η εξέλιξη αναδεικνύει τις ενδοαστικές κόντρες στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων και την αδυναμία της κυβέρνησης Τραμπ να υλοποιήσει άμεσα ορισμένες από τις πιο κεντρικές προεκλογικές εξαγγελίες της.

Δείπνο Τραμπ για επόμενη προεκλογική εκστρατεία!

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Τραμπ εντείνει τις προετοιμασίες για την... επόμενη προεκλογική εκστρατεία, του 2020. Προχτές αργά το βράδυ σε δείπνο που παρέθεσε στο ξενοδοχείο του («Τrump International Hotel») στην Ουάσιγκτον μάζεψε τα πρώτα 10.000.000 δολάρια. Ο κάθε προσκεκλημένος συμμετείχε μόνο εφόσον κατέβαλλε 35.000 δολάρια.

  • Νέους δασμούς, ύψους 7,72%, σε καναδέζικη ξυλεία που εισάγεται στις ΗΠΑ επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ, σε μία προσπάθεια να θωρακίσει τα συμφέροντα αμερικανικών ανταγωνιστικών μονοπωλίων πριν αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA).
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης σε βασικές προγραμματικές θέσεις για την επόμενη διετία πήρε χτες βράδυ η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, όχι μόνον χάρη στις ψήφους των 10 βουλευτών του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), αλλά και χάρη στις ψήφους 50 Εργατικών βουλευτών που αγνόησαν την κομματική γραμμή του σοσιαλδημοκράτη αρχηγού τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, τουλάχιστον σε σχέση με τροπολογία για παραμονή στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη διετία ψηφίστηκε με 323 ψήφους υπέρ και 309 κατά. Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από το Εργατικό Κόμμα αφορούσαν αφενός το Brexit με όρους που θα εξασφαλίσουν τη διατήρηση πρόσβασης στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση και αφετέρου τον τερματισμό της λιτότητας.

Ας σημειωθεί, επίσης, πως η κυβέρνηση Μέι χρειάστηκε προηγουμένως να υποχωρήσει σε αίτημα, κυρίως Συντηρητικών βουλευτών, για τη δωρεάν πρόσβαση γυναικών από τη Βόρεια Ιρλανδία σε δημόσιες κλινικές άμβλωσης στην Αγγλία.

  • Η βρετανική κυβέρνηση διόρισε χτες τον 70χρονο συνταξιούχο δικαστή εφέτη Μάρτιν Μουρ-Μπίκγια στη θέση του επικεφαλής της επικείμενης δημόσιας έρευνας, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 14 Ιούνη στον πύργο Γκρένφελ εργατικών κατοικιών του δυτικού Λονδίνου προκαλώντας το θάνατο πάνω από 80 ατόμων.
ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στους εργάτες της Βραζιλίας

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Βραζιλίας ενόψει της πανεργατικής κινητοποίησης, σήμερα, Παρασκευή 30 Ιούνη.

Οι εργαζόμενοι της Βραζιλίας θα προχωρήσουν σήμερα σε γενική απεργία σε όλη τη χώρα, ενάντια στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ο αγώνας για μόνιμη, σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς, δημόσια δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Παιδεία, είναι αγώνας της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο, ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη και στήριξή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Βραζιλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ