Παρασκευή 30 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στήριξη Κογκρέσου σε ΝΑΤΟ και στρατιωτικές δαπάνες...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Απόφαση για αύξηση των κρατικών δαπανών για νέα εξοπλιστικά πακέτα που θα ευνοήσουν τα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας, «επιβεβαιώνοντας» την «αφοσίωση» των ΗΠΑ στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας, ενέκριναν το περασμένο 48ωρο με μεγάλη πλειοψηφία τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, προκαλώντας ικανοποίηση στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η απόφαση, που ψηφίστηκε από 423 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 4, ασκεί πιέσεις στις άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ αντιδρώντας σε αυτήν την εξέλιξη εξέφρασε ικανοποίηση τονίζοντας ότι 25 από τους 29 ΝΑΤΟικούς εταίρους θα αυξήσουν από το 2017 τις αμυντικές δαπάνες κατά περίπου 47 δισεκατομμύρια δολάρια. Προέβλεψε ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών το τρέχον έτος θα φθάσει, κατά μέσο όρο, το 4,3% (σε σχέση με τις δαπάνες του 2014) και ότι την επόμενη τριετία η αύξηση των συμμαχικών στρατιωτικών δαπανών θα ξεπεράσει τα 46 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωρες μετά, η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε, με 60 ψήφους υπέρ και 1 κατά, πρόταση για αμυντικές δαπάνες περίπου 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εξοπλιστικά πακέτα το 2018, προς τέρψιν των μονοπωλίων της πολεμικής βιομηχανίας.

Κόντρες για τις υπηρεσίες Υγείας

Το ίδιο διάστημα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Κογκρέσο, μετά τις έντονες αντιπαραθέσεις μονοπωλίων που ξέσπασαν κατά του νέου νομοσχεδίου για τις υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλισης, που σχεδιάζεται να αντικαταστήσει το Obamacare. Οι κόντρες αυτές υποχρέωσαν προχτές την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία να αναβάλουν τα σχέδια για ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου πριν από την εθνική αργία της 4ης Ιούλη. Η εξέλιξη αναδεικνύει τις ενδοαστικές κόντρες στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων και την αδυναμία της κυβέρνησης Τραμπ να υλοποιήσει άμεσα ορισμένες από τις πιο κεντρικές προεκλογικές εξαγγελίες της.

Δείπνο Τραμπ για επόμενη προεκλογική εκστρατεία!

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Τραμπ εντείνει τις προετοιμασίες για την... επόμενη προεκλογική εκστρατεία, του 2020. Προχτές αργά το βράδυ σε δείπνο που παρέθεσε στο ξενοδοχείο του («Τrump International Hotel») στην Ουάσιγκτον μάζεψε τα πρώτα 10.000.000 δολάρια. Ο κάθε προσκεκλημένος συμμετείχε μόνο εφόσον κατέβαλλε 35.000 δολάρια.

  • Νέους δασμούς, ύψους 7,72%, σε καναδέζικη ξυλεία που εισάγεται στις ΗΠΑ επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ, σε μία προσπάθεια να θωρακίσει τα συμφέροντα αμερικανικών ανταγωνιστικών μονοπωλίων πριν αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ