Παρασκευή 30 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Ν. Κορέας

Επισημάνσεις για τα περιθώρια δράσης των επιχειρήσεων σε όλη την Κορεατική Χερσόνησο, με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο να επιθυμεί καλές σχέσεις και με την Κίνα

Ο Μουν μιλά στην εκδήλωση των Επιμελητηρίων
Ο Μουν μιλά στην εκδήλωση των Επιμελητηρίων
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αργά χτες το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) αναμενόταν να γίνει η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Μουν Τζε - ιν, ο οποίος από την Τετάρτη πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, μιλώντας σε επιχειρηματική συνάντηση που διοργάνωσαν τα εμπορικά επιμελητήρια των δύο χωρών, ο Μουν εξέφρασε την ελπίδα ότι Νότια Κορέα και ΗΠΑ θα καταστούν «στρατηγικοί οικονομικοί εταίροι», για να πρωτοπορήσουν στην παγκόσμια αγορά συντονισμένα. Μάλιστα, απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες, είπε ότι αν οι δυο πλευρές κατορθώσουν να επιλύσουν το πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας και επιτευχθεί ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο, «θα μπορέσετε να επενδύσετε χωρίς ανησυχία στη Νότια Κορέα και ακόμα και στη Βόρεια Κορέα». Επίσης, ο Μουν φέρεται να αναφέρθηκε και σε έρευνα του Κορεατικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (KCCI), σύμφωνα με την οποία, πολλές κορεατικές εταιρείες θεωρούν τη Βόρεια Κορέα «νέα ευκαιρία ανάπτυξης».

Ο Μουν ακόμα υπογράμμισε ότι «εγώ και η κυβέρνησή μου μπορούμε να παράσχουμε πλήρη στήριξη σε επιχειρηματίες των (δύο) εθνών μας, ώστε να δημιουργήσουν μια νέα μηχανή ανάπτυξης», τονίζοντας ότι αν και η διμερής συνεργασία στο παρελθόν επικεντρώθηκε στον τομέα της Ασφάλειας, στερεώθηκε μέσα από την οικονομική συνεργασία και μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς.

Στη συνάντηση Τραμπ - Μουν αναμενόταν να κυριαρχήσει και η εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD, της οποίας την ολοκλήρωση η νοτιοκορεατική κυβέρνηση πρόσφατα «πάγωσε», με πρόσχημα πιθανή επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Γενικά, οι σχέσεις Σεούλ - Ουάσιγκτον θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα με ακόμα πιο ορατές τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ένα παζάρεμα σε διάφορα πεδία. Αυτό δείχνουν και οι κατά καιρούς επισημάνσεις Τραμπ για το «μεγαλύτερο βάρος» στην ασφάλεια που πρέπει να αναλάβουν οι «εταίροι» των ΗΠΑ, αλλά και η επιλογή της Ουάσιγκτον να προτάξει εμπορικές συνεργασίες σε άλλο πλαίσιο και να αποσυρθεί από «σχήματα» όπως η «Διαειρηνική Συνεργασία» (TTIP).

Από την άλλη μεριά, η νέα νοτιοκορεατική ηγεσία συνεχίζει να ιεραρχεί τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, διεκδικώντας ωστόσο ταυτόχρονα στενότερες «επαφές» και με άλλα κέντρα. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την εκλογή του, το Μάη, ο Μουν όρισε ειδικούς απεσταλμένους για το κορεατικό ζήτημα χωριστά για τις επαφές με ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, που ξεκίνησαν κατευθείαν επαφές στις αντίστοιχες πρωτεύουσες «διερευνώντας» πεδία κοινής δράσης. Μεταξύ άλλων, η Σεούλ έχει δηλώσει και ότι «γνωρίζει» τις ανησυχίες της Κίνας για την ανάπτυξη της THAAD και ελπίζει οι δυο πλευρές να κατανοήσουν καλύτερα η μία τις θέσεις της άλλης πάνω στο ζήτημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ